Myślę nad tym, jak rozwiązać problem z modułowością systemu CMS oraz szablonami. Ważne, by rozwiązanie było optymalne i wydajne. Przedstawię 2 tezy (lecz może ktoś ma lepszy pomysł?). Nie piszcie o Smarty, Autotheme, itp.
Rozpoczynanie od bazowego pliku index.php
Tak jak obecnie. Większość podstron dołączanych jest z 1 głównego pliku index.php.
Plusy:
+ Nie trzeba wpisywać kodu odp. za wyświetlenie szablonu w każdym module
+ Przejrzystszy plik szablonu (dołączany w index.php), a szablon dołącza plik wybierający moduł lub kategorię
Minusy:
- Dłuższe adresy stron
- Brak większej ingerencji w kod HTML (m. in. tytuł strony)
Dołączanie pliku jądra przez niezależne moduły
Są pliki modułów: index.php, news.php, art.php, itp. Od nich będzie zależało, czy dołączą później plik odpowiedzialny za wyświetlenie pełnej oprawy graficznej, czy tylko samego środka (bez menu i nagłówka).
Plusy:
+ Większa ingerencja w kod (przed <html>, w <head>, <title>, <meta> itp.)
+ Trochę krótsze adresy
Minusy:
- Bardziej skomplikowana sprawa z szablonem
Które rozwiązanie preferujecie?
Uargumentujcie i uzasadnijcie swoją wypowiedź.
Ostatnio umożliwiłem wtyczkom dołączanie pliku head.php w sekcji <head> (jeśli istnieje odpowiedni plik na podstawie parametru $_GET['co']). Nie wiem, czy to dobre rozwiązanie. Mam nadzieję, że próbowaliście różnych sposobów i wiecie, który jest dobry a wydajny.
DODANE: Teraz przyszło mi do głowy rozwiązanie - index.php?art=5, index.php?file=5 (lecz może przez to skrypt polecieć na wydajności?).