Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] strlen()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bemol
  1. <?php
  2. include('style.php');
  3.  
  4. {łączenie z bazą danych}
  5.  
  6.  
  7. if(mysql_num_rows($wynik) > 0) {
  8.  
  9. echo "<table cellpadding="2" border=0>";
  10. while($r = mysql_fetch_array($wynik)) {
  11. echo "<tr>";
  12. echo "<td border=0><b><font color=red size=1>AUTOR:</font></b>".$r[1]."<hr class=b align=left></td>";
  13. echo "</tr>";
  14. echo "<tr>";
  15. echo "<td border=0><b><font color=red size=1>LINK:</font></b>:".$r[2]."<hr class=b align=left></td>";
  16. echo "</tr>";
  17. echo "<tr>";
  18. echo "<td border=0><b><font color=red size=1>OPIS:</font></b>:".$r[3]."<hr class=a align=left><br></td>";
  19. echo "</tr>";
  20. }
  21. echo "</table>";
  22. }
  23.  
  24. ?>

Tutaj rodzi sie pytanie. Jak wstawić strlen()? Dokładnie chodzi mi o to, żeby skrypt przeliczał liczbę znaków w komórce bazy danych i jeśli przekracza on np. 30 znaków przełamywał linie. Chcę to zastosować ponieważ przeszkadza mi poziomy suwak i wygląda to źle.

Link: http://bemol.xt.pl/ > Linki > Przeglądaj linki
lub bezpośrednio do pliku > http://www.bemol.xt.pl/show_links.php

[+] edit
Do wstawiania kodu php, jest odpowiedni
tag BB Code. Poprawiłem post.
---
~strife
pbnan
string wordwrap(string ciąg [, int szerokość [, string przerwa [, boolean obcięcie]]])
?
bemol
ok, dziękuje tylko teraz mam problem ze wstawieniem tego. nie wiem w którym miejscu to ma być. Prosze, żeby od razu na mnie nie krzyczeć, bo jestem początkujący:)
  1. <?php
  2. $s = wordwrap($r, 30, "<br />n");
  3. ?>

wstawiłem takie coś i zmieniłem $r na $s w kodzie:
  1. <?php
  2. echo "<td border=0><b><font color=red size=1>AUTOR:</font></b>".$s[1]."<hr class=b align=left></td>";
  3. echo "</tr>";
  4. echo "<tr>";
  5. echo "<td border=0><b><font color=red size=1>LINK:</font></b>:".$s[2]."<hr class=b align=left></td>";
  6. echo "</tr>";
  7. echo "<tr>";
  8. echo "<td border=0><b><font color=red size=1>OPIS:</font></b>:".$s[3]."<hr class=a align=left><br></td>";
  9. ?>

Pomożecie?
pbnan
  1. <?php
  2. include('style.php');
  3.  
  4. {&#322;ączenie z bazą danych}
  5.  
  6.  
  7. if(mysql_num_rows($wynik) > 0) {
  8.  
  9. echo "<table cellpadding="2" border=0>";
  10. while($r = mysql_fetch_array($wynik)) {
  11. echo "<tr>";
  12. echo "<td border=0><b><font color=red size=1>AUTOR:</font></b>".wordwrap($r[1], 30, "<br />n")."<hr class=b align=left></td>";
  13. echo "</tr>";
  14. echo "<tr>";
  15. echo "<td border=0><b><font color=red size=1>LINK:</font></b>:".wordwrap($r[2], 30, "<br />n")."<hr class=b align=left></td>";
  16. echo "</tr>";
  17. echo "<tr>";
  18. echo "<td border=0><b><font color=red size=1>OPIS:</font></b>:".wordwrap($r[3], 30, "<br />n")."<hr class=a align=left><br></td>";
  19. echo "</tr>";
  20. }
  21. echo "</table>";
  22. }
  23.  
  24. ?>

?

@down: ej, ja mam jeszcze 13 (rocznikowo 14) lat winksmiley.jpg
Cytat
Jeszcze raz wielkie dzięki smile.gif

Proszę bardzo
bemol
dzięki wielkie. użyłem jednak:
  1. <?php
  2. echo "<td border=0><b><font color=red size=1>AUTOR:</font></b>".wordwrap($r[1], 30, "n", 1)."<hr class=b align=left></td>";
  3. ?>

Jeszcze raz wielkie dzięki smile.gif
Plus dla tego Pana happy.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.