Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Wyczyszczenie danych z $_POST
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Chys
Witam, jestem początkującym programistą (o ile mogę się tak nazwać tongue.gif ) PHP'a i mam pewien problem, otóż próbuję zrobić stronę internetową i jedną z części będzie dodawanie komentarzy do newsów dla zarejestrowanych użytkowników. Wysłany komentarz jest zapisywany w bazie danych. Problem jest z tym, że po wysłaniu komentarza mogę wciskać F5 i wygeneruje się chyba znany nam wszystkim okienko:

Po kliknięciu "OK" dane zostanę przesłane ponownie... I można tak w kółko, a efektem jest całe mnóstwo identycznych komentarzy, czy oddanie kilku głosów w jednej ankiecie na jedną wybraną opcję (ankiety też mają formularze przesyłane metodą POST)
Nie pomaga usunięcie(?) zmiennej:
  1. <?php
  2. unset($_POST['comment'];
  3. ?>

Jednak po wciśnięciu F5 i dalej OK, zmienna dalej zostanie przesłana...
Więc prosiłbym bardzo o jakąś wskazówkę odnośnie ominięcia tego problemu, z góry wielkie dzięki winksmiley.jpg

[+] edit
Proszę na przyszłość pamiętać o dodawaniu
tagu w Przedszkolu.
---
~strife
maryaan
po chusteczke usuwasz ta zmienna skoro po nacisnieciu f5 i tak przyleci jeszcze raz to samo? mozesz wykorzystac przekierowanie header("Location: ptth://jakastrona.costam.com") albo skorzystac z wyszukiwarki, w dziale php jest nawet przyklejony temat o odswiezaniu
Chys
Ale mój skrypt komentarzy i ankiet nie jest na początku strony więc nie mogę wysyłać nagłówków header(".......") przed wstawieniem wartości do bazy skoro nie będę miał już tych zmiennych z których chcę skorzystać, czyż nie?
maryaan
a kod masz kropelką posklejany ze nie mozesz sobie przesunac sprawdzania/dodawania do bazy na poczatek?
Chys
No ok, dzięki, pomogło biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.