Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Osadzenie php w html
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
totemst
Zacząłem naukę php i mam problem z wyswietleniem FF.
Do html wklejam
<?php
echo "<p>Przykładowy tekst.</p>";
?>
Wszytko wklejam w sekcji body i używam programu edhtml to tworzenia stron. Czy ten błąd wynika z tego że nie mam czegoś zainstalowanego? Nie mam na razie żadnego serwera, bawię się tak w "wersji off-line".
=kokos=
Zainstaluj sobie pakiet np. XAMPP. Pliki zapisujesz z rozszerzeniem *.php i umieszczasz je folderze o nazwie htdocs (jeśli chodzi o program xampp). W przeglądarce wpisujesz adres http:\\localhost\twoj_plik.php. Możesz również skorzystać z programów easyphp albo krasnal, ale ja polecam xampp'a.

Pozdrawiam.
stju
bez serwera nie ruszysz... polecam program easyPHP
Sokal
A ja dam jeszczę jedną propozycję:
WAMP smile.gif
totemst
Dzięki za pomoc, będę próbował. Jakby nie wyszło, to pewnie jeszcze będę pytał...

Co do osadzania php w html i instalacji. Kupiłem książkę heliona dot php i my sql, zgodnie z wytycznymi zainstalowałem mysql, php i apache 1.3.31 (w tej kolejności) i dalej przeglądarka nie widzi kodu osadzonego w html. Pytanie jest takie: czy to że nie zachowałem kolejności instalacji może mieć wpływ na działanie? Jeżeli nie, to pytam oczywiście co robię nie tak. smile.gif Będę wdzięczny za szczegółową pomoc, bo pierwszy raz bawię się w taką instalację. smile.gif
Darti
Najłatwiej skorzystać z pakietów, które automatycznie instalują PHP, MYSQL'a i inne bajery potrzebne do uruchamiania kodu php na windows. Oprócz projektów wymienionych przez @Sokal, @stju, @=kokos= są jeszcze inne (np AppServ, Krasnal).
skowron-line
Cytat(totemst @ 26.04.2007, 13:29:58 ) *
i dalej przeglądarka nie widzi kodu osadzonego w html.

sprobuj zmienic rozszerzenie pliku z .html na .php i powinno pomoc
bemol
Ja też jestem początkującym, ale nie polecam korzystać z żadnych tych programów. Najlepiej zarejestrować się na darmowym hostingu i działać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.