Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Hardware
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
SonGoace
Witam. Chce sie was poradzić odnośnie pewnej konfiguracji. A mianowicie - czy ten zestaw bedzie nieźle "śmigał" MB: Abit NF7, CPU ATHLON 2600 + , Ram: 512 Mb 400 mhz., HDD maxtor 120 Gb 8 Mb, VGA GF FX 120 Mb. Prosze o opinie oraz proponwane zmiany. Za pomoc dziękuję smile.gif
wassago
procek: wg athlony jak narazie zadza
ram: mam rozumiec ze to sa DDR'y - jezeli tak to przez 1,5 roku mozesz byc spokojny
HDD: zdecydowanie lepszy by byl seagate ale maxtor ujdzie tym bardziej ze to jest 120 GB
graf: GeForce FX - chyba 128 MB... - jeden z lepszych ukladow choc wolal bym osobicie jakiegos nowszego Radeona
FiDO
Cytat
graf: GeForce FX - chyba 128 MB... - jeden z lepszych ukladow choc wolal bym osobicie jakiegos nowszego Radeona

No ine wiem czy jeden z lepszych... po pierwsze zalezy ktory model bo wachaja sie one od low-end po hi-end, po drugie maja bledy w pixel shaderach co objawi sie juz w niedalekiej przyszlosci.

Jedno podstawowe pytanie: do czego ma byc ten komp?
pagolik
Komp dobry ale zalezy do czego tongue.gif Napisz do czego to napiszemy Ci wiecej info tongue.gif
SonGoace
hmmm, mysle ze do wszystkiego po trochu smile.gif do gier do neta itd. dzieki za opinie smile.gif
spenalzo
Ja powiem tyle - jeżeli masz trochę więcej kasy to weź płytę Asus A7N8 (czy jakoś tak ) i dysk Serial ATA - do takiego kompa bardziej pasuje wydajniejszy dysk (chyba że chcesz SCSI smile.gif) Ta płyta kosztuje ok. 400-450 zł (w wersji deluxe, tylko taką warto) a masz: 6xUSB, 2xLAN, 1xFirewire, 2xSATA, 5xdzwiek - polecam - mam taką płytę i się świetnie spisuje!
Procek XP 2600 to jest ostatni cenowo z serii Athlonów, którego zakup nie jest kasą wyrzuconą w błoto - wyżej nie ma sensu, stosunek cena/prędkość jest za niski. Aha, jak kupujesz Athlona to zainwestuj od razu w jakiś wiatrak- przyda się.
SonGoace
nie wiem o co chodzi z dyskiem ale ten był jednym z najlepszych w specyfikacji- miał 8 mb cahe, ata 133 i takie tam bajery. Co do płyty - mozecie sie smiac (przepłaciłem jakies 30 zł ) ale dałem za nią właśnie około 450 zł smile.gif W 3 różnych sklepach goście się upierali ze jest lepsza od asusa ! Nie wiem czy to prawda ale mam nadzieje ze tak. Co do wiatraczka to mam standardowy i raczej procek sie nie przegrzewa.
spenalzo
Chodzi o to, że Serial ATA jest szybsze od ATA 133 co się równa większa wydajność.
Abit też robi dobre płyty - ja wymienilem Asusa, bo taką mam i jest super.
FiDO
Cytat
Chodzi o to, że Serial ATA jest szybsze od ATA 133 co się równa większa wydajność.

Naprawde sadzisz, ze "szary" uzytkownik wykorzysta potencjal SATA?
Tymbardziej, ze poki co SATA to prawie czysty marketing... jak jeszcze nie bylo SATA to mowilo sie, ze z czasem beda dyski z predkosciami ok 2x takimi jak owczesne ATA (ATA100), ale nie oplaca sie producentom narazie wypuszczac szybszych, bo po prostu nie ma konkurencji technologicznej (SCSI sie nie liczy, bo troche odbiega cenowo i raczej do domowego uzytku sie nie nadaje z tego wzgledu). Wiec poki co SATA jest tylko troche szybsze od ATA100 (ATA133 to juz w ogole belkot), a juz napewno "zwykly" uzytkownik nie wykorzysta jego potencjalu (nie mowiac o tym, ze dyski SATA sa jednak drozsze troche).
wassago
Cytat
Cytat

No ine wiem czy jeden z lepszych... po pierwsze zalezy ktory model bo wachaja sie one od low-end po hi-end, po drugie maja bledy w pixel shaderach co objawi sie juz w niedalekiej przyszlosci.

Jedno podstawowe pytanie: do czego ma byc ten komp?

dlatego zawsze od GFki wole redeon'a 9600+ 128/256 tym bardziej, ze full GF4 FX 128 jest porownywalny cenowo do rdna 9600+, a roznica miedzy nimi jest wielka :wink:
kris_
Mysle ze twoj post nie ma niczego innego na celu tylko chcesz zeby nam wszystkim pociekla slinka. a feee nie ladnie tak! Mysle ze to naprawde super konfiguracjai wystarczy tobie do wszystkiego od grania, do postawienia malej bazy na ORACLU bo juz nie mowie o jakims tam mysql'u ;)

pagolik: zaczynasz byc moim idolem!
wassago
Cytat
Mysle ze twoj post nie ma niczego innego na celu tylko chcesz zeby nam wszystkim pociekla slinka. a feee nie ladnie tak! Mysle ze to naprawde super konfiguracjai wystarczy tobie do wszystkiego od grania, do postawienia malej bazy na ORACLU bo juz nie mowie o jakims tam mysql'u winksmiley.jpg

pagolik: zaczynasz byc moim idolem!

ke? nie wiem jak jest w twoim miescie ale u mnie takie kompy to standardowe wyposazenie salonow - takze jak kupujesz nowego kompa to za 2999 dostajesz wlasnie takiego ( - monitor ).
spenalzo
Cytat
Naprawde sadzisz, ze "szary" uzytkownik wykorzysta potencjal SATA?(...)

Ja jestem szarym użytkownikiem i wykorzystuje potencjał dysku - nie wykonuje żadnych super operacji (może jedynie amatorski montaż wideo). Wiesz, jeżeli ktoś ma kasę i kupuje takiego kompa to jak ktoś chce zyskać jeszcze trochę na wydajności to niech weźmie. Ale płytę tak czy tak polecam swoją drogą.
wassago
ja bym do tego zestawu polecil plute Shutel'a lub SOYO, oby dwie utrzymuja sie w standardach przez wiele lat nie gubiac przy tym wydajnosci.
dragossani
Dyski SCSI można dostać ostatnio w dość rozsądnych cenach - niestety jak wiadomo nie mają porównywalnej z ATA pojemności. Zawsze można spróbować podbić wydajność za pomocą RAID-0.
FiDO
Cytat
Dyski SCSI można dostać ostatnio w dość rozsądnych cenach - niestety jak wiadomo nie mają porównywalnej z ATA pojemności. Zawsze można spróbować podbić wydajność za pomocą RAID-0.

I tak nie widze sensu stosowania takich technologi "w domu". No chyba, ze ktos uprawia sport "codzienne kopiowanie duzej ilosci danych miedzy partycjami" winksmiley.jpg

Nadal jestem zdania, ze "zwykly" 7200rpm dysk styknie.
dragossani
No czy ja wiem... Bawiłem się ostatnio w montaż wideo i sprawy nie wyglądają różowo - szczególnie przy HD-Recording. Nawet przy miksowaniu dźwięku wielościeżkowego dysk tak porządny jak Seagate Barracuda ATA V potrafi się zadławić. Oczywiście sprawa rozbija się o to, do czego komputer jest używany. Jeśli kończy się na graniu to problem nie istnieje. Przy montarzu dźwięku i wideo, RAID 0 się przydaje. Przy raytracing'u przydaje się mocny procek. Ludzie bawią się w domu różnymi rzeczami. :wink:
FiDO
No wlasnie ja mialem na mysli raczej takie standarowe domowe uzywanie.
Raczej malo osob bawi sie montazem wideo czy innymi dyskozernymi sprawami, a Ci co sie bawia to wiedza czego potrzebuja i nie musza sie pytac smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.