Seth
22.10.2003, 13:46:05
Rozmawiałem o tym z kilkoma osobami ale ciekaw jestem waszej opinii. Moje argumenty to:
- Fora dev robią zbyt duze zamieszanie i nie potrzebnie odciaga uwage od glownych for
- Tak naprawde to informacje tam podane sa wazne glownie dla nas - developerów, a inni co najwyzej moga sobie przejzec co ciekawsze tematy
- Fora te powinny miec charakter community, a nie reklamy naszego projektu/forum
- Ktos kto przeglada te fora moze wykorzystac jakies mechanizmy pomysly i uzyc ich w swoim systemie, ktory wyjdzie wczesniej niz nasz co obnizy zainteresowanie naszym produktem gdyz podobne zastosowania beda wprowadzone juz w innych systemach
DeyV
22.10.2003, 13:53:06
Jak już pisałem gdzieś indziej - ukrycie tych form spowoduje wrażenie, że projekt padł.
Co więcej - od samego początku naszym założeniem było uczyc, uczyć się, uczyć innych itd. Nie ma więc nic złego w tym jeśli część naszych pomysłów pójdzie w swiat.
Ja już z nich korzystam w swoich projektach
tak wiec jestem na nie.
Seth
22.10.2003, 14:22:08
Rzeczywiscie projekt mial uczyc ale osoby czytajace tematy malo co z nich rozumieja i tak naprawde nigdy tutaj nie zagladaja.
Postep prac nad systemem mozna zawsze podwac na tym forum, ktory bylo by pozostawione do wgladu.
spenalzo
22.10.2003, 14:23:23
TAK - konkurencja nie śpi.... chociaż i tak nie ma co wykraść
chfast
22.10.2003, 21:25:11
Zanim dołączyłem do dev dużo przeglądałem forum bo chciałem stworzyć swój uniwersalny engine do wykorzystania przy budowie każdej następnej strony. Nadal nad nim pracuje. Nawet nie przypuszczałem, że ktoś mógłby mieć mi za złe, że wykorzystałem jego pomysł. Oczywiście nie myslałem o wypuszczeniu moje projektu w świat.
Nie mniej jednak wracając do tematu. Jestem za absolutną jawnością tego forum. Po co tworzyć serwis o programowaniu w php ukrywając jak narazie największe jego źródło informacji - czyli sam kod i zasadę działania strony.
Seth
22.10.2003, 23:55:07
Cytat
...Nawet nie przypuszczałem, że ktoś mógłby mieć mi za złe, że wykorzystałem jego pomysł....
No to uświadomie Cie, że wykorzystywanie cudzych pomysłowto to plagiat !
Cytat
Nie mniej jednak wracając do tematu. Jestem za absolutną jawnością tego forum. Po co tworzyć serwis o programowaniu w php ukrywając jak narazie największe jego źródło informacji - czyli sam kod i zasadę działania strony.
Największym źródłem IMHO są pozostałe fora.
Natomiast co do meritum tematu to nadal jestem za tym aby ukryć je. Nie przekonały mnie wasze argumenty jednak skoro tyle osób głosowało na nie to coś w tym musi być... szkoda tylko, że nie przedstawiły te osoby swoich za i przeciw.
itsme
23.10.2003, 05:48:23
Seth nie dales opcji zablokowania
ukrycie to drastik natomiast moga byc widoczne lecz bez mozliwosci odczytu jestem za ta opcja
PMadej
23.10.2003, 14:06:30
Ja głosowałem na nie ...
Nie wiem tylko czy system który tworzycie ma być na sprzedaż? Bo jeśli nie to to nie ma sensu, przecież nawet po jego wypuszczeniu będzie można go modyfikować i opierać się na nim podczas tworzenia czegoś swojego, oczywiście ze wzmianką o autorach danego skryptu.
Natomiast jeśli macie zamiar to sprzedawać to zrobiliście wielki błąd wogóle udostępniając informacje o tym ze coś takiego jest tworzone i co za tym idzie umożliwienie przeglądania tego forum innym użytkowinikom niż DevelopersTeam.
cagrET
24.10.2003, 17:34:48
to jest projekt open source
uwazam ze fora powinny byc otwarte
chociazby do odczytu, niekoniecznie z mozliwoscia dodawania odpowiedzi przez wszystkich
Omega
25.10.2003, 11:39:19
Moim zdaniem powinny być zamknięte. Open Source ok, ale jak skończymy. Możemy przecież informować o postepie prac itp, ale po co mają patrzeć nanasze rozmyślania, i założenia?
PMadej
25.10.2003, 11:51:49
Cytat
Moim zdaniem powinny być zamknięte. Open Source ok, ale jak skończymy. Możemy przecież informować o postepie prac itp, ale po co mają patrzeć nanasze rozmyślania, i założenia?

:D
Od kogoś musimy się uczyć jak poprawnie formułować założenia ...
Omega
25.10.2003, 11:55:50
W sumie po części masz rację... Ale... nie wiem, mi się wydaje skoro każdy mógłby mieć cos do powiedzenia, to możemy nie dojść do jakiegoś konretnego porozumienia...

Ale ostatecznie jakby pozwolić im tylko patrzeć a nie zabierać głosu to czemu nie...
PMadej
25.10.2003, 12:41:57
Cytat
W sumie po części masz rację... Ale... nie wiem, mi się wydaje skoro każdy mógłby mieć cos do powiedzenia, to możemy nie dojść do jakiegoś konretnego porozumienia...

Ale ostatecznie jakby pozwolić im tylko patrzeć a nie zabierać głosu to czemu nie... :D
Ja osobiście nie mam nic przeciwko takiemu pomysłowi i tak się przecież nie mam podstaw do wypowiania się bo nie należę do zespołu Dev, a czytając można wychwycić coś co może się nam przydać.
Jako zwykły user jestem za tym żebyśmy mogli czytać fora dev, ale już niekoniecznie się na nich wypowiadać.
Użytkownik
18.12.2003, 09:52:22
Jestem za tym, co jest teraz - za jednym forze dostępnym dla wszystkich, by można wysłuchiwać propozycje informować itd. itd.
michaloo
18.12.2003, 18:29:29
Ja również jestem na nie jeżeli chodzi o ukrycie tych for, natomiast jestem za zablokowaniem ich żeby nie robić zamieszania.
Cytat
Fora dev robią zbyt duze zamieszanie i nie potrzebnie odciaga uwage od glownych for
jednak moim zdaniem wartość edukacyjna for developerów jest większa dla osób, które chciałyby się zająć tworzeniem wiekszych projektów niż formularz pocztowy. Ja akurat miałem pecha bo gdy ww fora były jawne stan mojej wiedzy nie pozwalał mi na zrozumienie zamieszczonej tam treści ale teraz kiedy coś już "jarżę" nie mam czego czytać... Jestem także zdania, że możliwość przegladania tych for uczy profesjonalnego zastosowania php (pamiętam że było coś tam na temat kolejki i innych ciekawych spraw) w dużym projekcie i na dodatek w praktyce, na konkretnych przykładach, a na innych "zwykłych" forach w większości przedstawiane są tylko wycinki kodu lub problemy są uogualniane....
DODANE: i teraz zauważyłem, "wychodząc" z tego działu, że dzięki temu forum dowiedziłem się co to user stories (co prawda ktoś gdzie indziej o tym pisał ale to co innego niż zobaczyć to w praktyce) i przydało mi się
Pozdrawiam - michaloo
Foxx
18.12.2003, 18:37:37
Byle nie było forum "początkujący" tylko dla początkujących 8-[
cichy
28.12.2003, 13:49:49
Ja jestem za tym by były dostępne dla użytkowników. Powody identyczne jak u michaloo.
Pozdro Simpson
rzseattle
28.12.2003, 14:48:51
Ja jestem na TAK. Z bardzo prostego powodu ktory ostatnio przynajmniej w moim przypadku sie ujawnil. Dalem linka do produktu w stadium dev aby pokazac kilka koncepcji. Przy ukrytych forach mam pewnosc ze osoby klikajace na link reprezentuja pewien poziom i nie musze sie obawiac ze ktos cos "namiesza", wrecz przeciwnie odkrywajac buga przesle mi na pw wiadomosc o tym co odkryl. Gdyby fora dev byly dostepne dwa razy bym sie zastanowil przed umieszczeniem linka. I w zasadzie nie ogranicza sie to do linkow ale tez niektorych pomyslow. Jesli ktos chce zrobic calkowity open source i podyskutowac o swym pomysle z innymi to od czego jest forum "php Skrypty" lub "Oceny".
ps. OT: Forum oceny wedlug mnie chyba nie sluzy temu czemu powinno, jakos nie oceniamy tam poszczegolnych rozwiazan, czy oskryptowania stron tylko non stop:
-"Ocencie logo"
-"ocencie top"
-"ocencie lay (jpg)"
chociaz czasami trafiaja sie tam zeczy na ktorych mozna zawiesic oko, takie jak solidnie wykonane sklepy, serwisy, czy systemy.
No ale to jest oje prywatne zdanie.
Seth
28.12.2003, 14:58:08
W calej rozciaglosci zgazam sie z rzseattle
Tworzony przez nas system posiada wiele interesujacych rozwiazan, ktore z pewnoscia zainteresowaly by co po niektorych, ktorzy chcieli by moc sie pod nimi podpisac.
Moze jestem troche przewrazliwiony na tym punkcie ale art na webcity:
http://webcity.php.pl/webcity/artykuly.php/t/45 zmusil mnie do myslenia w tej kwestii i min. dla tego wolalem ukryc te fora aby na przyszlosc sie zabezpieczyc.
btw: jak otworzymy tymczasowy serwis napewno znajda sie ciekawe arty do poczytania o zaawansowanych mozliwosciach php
Nalfein][WR
28.12.2003, 15:02:06
Dla wszystkich tzn. wszyscy mogą czytać, a pisać wcale lub tylko na oddzielnym do tego przeznaczonym forum np. "php.pl - Twoje uwagi i propozycje (dla gości)'.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.