Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] turystykabezbarier.info
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
molecular
Turystyka Bez Barier

Proszę o ocenę mojego projektu. Dodam że warto na nią spojrzeć w dzień i w nocy, gdyż o 21'szej (a potem o 9'tej) następuje pewna zmiana w wyglądzie strony.

Za wszelkie uwagi i propozycję będę ogromnie wdzięczny
sticker
- layout bardzo mizerny
- ramki
- z content tylko informacyjny ( po co wchodzic na strone jak jest napisane: "Szczegółowe informacje na temat harmonogramu w/w wycieczek będą dostępne w Miejskiej Informacji Turystycznej w Gdyni oraz na łamach tygodnika informacyjnego "Ratusz". " )
- dział kontakt bardzo rozbudowany ( wystarczył mail w stopce)

- już mi sie nie chce oglądać 1/10
molecular
1) "layout bardzo mizerny"

oki, nie powala, ale zauważ do kogo jest skierowana ta strona, przede wszystkim do osób starszych, niepełnosprawnych itd. Layout nie ma powalać tysiącem animacji, myzyczkami itd

2) ramki

nie przypominam sobie żebym stosował ramki w trakcie budowy tej strony, a to że pojawają się wynika tylko z takiego sposobu przekierowania z domeny na tą strone (i to nie mój wymysł tylko usługodawcy). Jeśli masz lepszy pomysł, poradź.

3 i 4) treść i kontakt

no cóż, a po co się wchodzi np na onet, skoro możesz sobie kupić gazetę. Po drugie miałem zrobić coś zgodnie z wytycznymi z tego stowarzyszenia, a za treść to ja już w zupełności nie odpowiadam.

Co do kontaktu... Dzięki za radę. Jak ktoś będzie chciał napisać coś to będzie po stopkach szukał zamiast wejść na zakładkę która służy do kontaktu...

No i najważniejsza sprawa. Cały czas pracuję nad tą stroną więc jeszcze się tu może pozmieniać a prosiłem raczej o uwagi merytoryczne na temat prawidłowości wykonania strony... worriedsmiley.gif

ale za wypowiedź i fatygę dziękuję
Daimos
Cytat
1) "layout bardzo mizerny"
oki, nie powala, ale zauważ do kogo jest skierowana ta strona, przede wszystkim do osób starszych, niepełnosprawnych itd. Layout nie ma powalać tysiącem animacji, myzyczkami itd
uważasz, że dobry layout to taki przesiąknięty muzyczkami i animacjami? daleko szukać? WP sobie zobacz, przyjemny lay i pożądny
to taki pierwszy z brzegu przykład
Cytat
2) ramki
nie przypominam sobie żebym stosował ramki w trakcie budowy tej strony, a to że pojawają się wynika tylko z takiego sposobu przekierowania z domeny na tą strone (i to nie mój wymysł tylko usługodawcy). Jeśli masz lepszy pomysł, poradź.
mam lepszy, inna domena

obrazek po lewej, te zdjęcia ucinają się w pewnym momencie na dole, brzydko to wygląda
lampa wchodząca na topa nie pasuje, top w stylu "bajkowym" a tu zdjęcie lampy smile.gif dziwnie tak
no i czcionka taka... "zwykła"
molecular
Cytat(my salsa @ 1.05.2007, 13:15:21 ) *
uważasz, że dobry layout to taki przesiąknięty muzyczkami i animacjami?

absolutnie tak nie uważam, dlatego ich nie zastosowałem :-) A tak na poważnie, jestem absolutnym amatorem i nowicjuszem więc nie uważam że stworzyłem arcydzieło tylko jeśli ktoś krytykuje to chciałbym wiedzieć co mu się nie podoba, co mógłbym zmienić a nie poprstu stwierdzić że jest do bani...

co do Twojego pomysłu, to jest to klasyczne pójście na łatwiznę ;-) Niestety domena jest jaka jest i tego nie zmienię smile.gif

z tą lampą to się zgodzę, że chyba to dziwne (ale jakoś mnie naszło). Z tym ucięciem na dole to fakt, zależy to od przeglądarki (np w firefoxie ucina w explorerze nie) będę musiał pokombinować i zobaczyć w różnych rozdzielczościach

A czcionka hmmm, ma być chyba zwykła, czytelna...

Dzięki za uwagi smile.gif
Daimos
-no sam stworzyłeś pozory by myśleć, że takie strony Twoim zdaniem są najlepsze
ale nie ważne

-czcionka każda z podstawowych jest czytelna, wystarczy duży rozmiar dać winksmiley.jpg

-Twoim zdaniem inna domena to pójście na łatwiznę?
hmmm no to ja już nic nie komentuje smile.gif tylko pozdrawiam
molecular
Cytat(my salsa @ 1.05.2007, 13:27:49 ) *
zdaniem inna domena to pójście na łatwiznę?
hmmm no to ja już nic nie komentuje smile.gif tylko pozdrawiam

No no, to ja muszę skomentować bo wyjdę na ignoranta winksmiley.jpg Otóż zrobiłem tą stronę w czynie społecznym dla ludzi którzy chcieli żeby miała łatwy adres do zapamietania i najlepiej końcówkę .pl i to jeszcze za darmo. Trochę to wszystko trudne do pogodzenia, nie sądzisz? Więc założyłem im darmowe konto na ovh tylko problem w tym że do tego konta nie można u nich dokupić domeny - ewentualnie kupić domene i zrobić przekierowanie (co nieniejszym uczyniłem). Wiem że to nie jest eleganckie rozwiązanie ale niestety tu nie miałem zbyt dużego pola manewru.
kwiateusz
Lay nie powala, ale chociaż schludnie i na divach smile.gif
Dziwna przypadłość jak klikam prawym na tekst na głównej to robi mu sie dziwna otoczka...

A co do tego powtarzania wyrazów po meta w komentarzach to google to olewa a nawet chyba wrzuca takie strony do sandboxa jak sie nie myle więc zbędny zabieg winksmiley.jpg
molecular
hmmm, ja u siebie nie widzę otoczki - co nie oznacza że jej nie ma. Możesz mi powiedzieć jakiej przeglądarki używasz? // oki już widzę w firefoxie taką otoczkę - dziwne to..

co do tagów, to wiem że roboty są wrażliwe na powtarzanie słów w tagach ale znalazłem w sieci jakiś poradnik według którego podobno na takie coś nie są wrażliwe - ale też mi się wydaje to podejrzane i chyba sobie podaruje oszukiwanie robotów winksmiley.jpg
sticker
Cytat(molecular @ 1.05.2007, 12:32:14 ) *
2) ramki

No to chyba tworzył to jakiś badziewny generator a co do layoutu wystarczy wpisać free web templates css w google i znajdziesz piękny layout beztabelkowy i bezramkowy za friko smile.gif
molecular
zobacz że ramki są tylko na głównej stronie domeny (że tak to ujmę)
Pod tym adresem strona bez ramek jest świeża strona bez żadnego przekierowania

Co do wpisywania w googlach, to pewnie że mógłbym ale chciałem stworzyć stronę sam od początku do końca a nie korzystać z gotowych rozwiązań
babejsza
Witam,

Stronka nie powala, ale jest w miarę ok. Co mi się bardzo nie podoba to jej wygląd w rozdzielczości 1600x1200. Latarnia wraz z grafikami wyjeżdza poza "conteiner" i wygląda to źle. Wypozycjonuj to "absolutnie" do środka i przesuń w lewo. Nadałeś strasznie dziwne id. Wygląda jak z jakiegoś generatora. Style daj do zewnętrznego pliku. Daj większy padding dla tekstu z prawej strony.

To chyba tyle z moich uwag smile.gif.
envp
XSS jak tralala smile.gif

http://www.turystykabbarier.ovh.org/galeri...);%3C/script%3E
sticker
hieh winksmiley.jpg

Wlasnie tworze sobie forum internetowe na magisterke i bede potrzebował ludzików do testowanie zabezpieczeń widać że sie przydasz tongue.gif
molecular
Cytat(envp @ 1.05.2007, 14:45:36 ) *
XSS jak tralala smile.gif

Może i tralalala ale już po mojemu tongue.gif A wczoraj miałem to zmienić, jednak odkładanie spraw na później nie popłaca winksmiley.jpg
My4tic
Cytat(sticker @ 1.05.2007, 13:45:55 ) *
No to chyba tworzył to jakiś badziewny generator a co do layoutu wystarczy wpisać free web templates css w google i znajdziesz piękny layout beztabelkowy i bezramkowy za friko smile.gif

Ten chyba też jest "beztabelkowy" i "bezramkowy" no chyba że mnie wzrok myli...

Co do kodu - jest w miarę ok jednak...

1. Za dużo div'ów:

1. <div id="index-00_b"> </div>
  2. <div align="center" >
  3. <div style="width:927px; height:857; margin-top:20px;">
  4. <div id="index-01_"> </div>
  5. <div id="index-02_"> </div>
  6. <div id="index-03_"> </div>

2. CSS inline.

3. Takie kwiatki jak:

1. <div align="center" >
  2. <a target=_top

4. JS też wyrzuć do osobnych plików.

Poza tym dość ładnie. Dopracujesz trochę kod i będzie ok.
molecular
Dzięki za komentarz

ad 1)

Fatycznie dużo div'ów ale w dużej mierze wynika to z faktu, że chciałem aby strona miała jak najmniejszy rozmiar. Nie mówię tu o kodzie tylko że wolałem zrobić 3 div'y niż jednego w którym będzie jedna długaśna grafika. Może to nie jest super ale tak sobie obmyśliłem.

ad 2)

Fakt css inline występuje, ale powiedz mi czy coś w tym złego? Pytam bo szczerze pisząc nie wiem czy tak nie można czy po prostu nie jest to w dobrym guście winksmiley.jpg

ad 3)

Te "kwiatki" nie są mojego autorstwa tylko jak pewnie zauważyłeś jest to kod do statystyk w stat4u w który starałem się nie ingerować. Wyciąłem tego chwasta z kodu zobaczymy co z tego wyniknie

ad 4)

O ile dobrze pamiętam nie mam JS w kodzie a jedyny skrypt w JS który użyłem jest właśnie w osobnym pliku worriedsmiley.gif
Firkrag
Osoby starsze i niepełnosprawne mogą mieć problemy z przeczytaniem tekstu napisanego taką czcionką jak tutaj.
molecular
Racja, wcześniej miałem inną czcionkę ale coniektórym wydawała się zbyt "zwykła" więc tak eksperymentuję...
My4tic
Cytat(molecular @ 2.05.2007, 10:45:32 ) *
ad 1)

Fatycznie dużo div'ów ale w dużej mierze wynika to z faktu, że chciałem aby strona miała jak najmniejszy rozmiar. Nie mówię tu o kodzie tylko że wolałem zrobić 3 div'y niż jednego w którym będzie jedna długaśna grafika. Może to nie jest super ale tak sobie obmyśliłem.

Moim zdaniem nie powinieneś używać div'ów do umieszczania grafiki na stronie. Do tego jest IMG.

ad 2)

Fakt css inline występuje, ale powiedz mi czy coś w tym złego? Pytam bo szczerze pisząc nie wiem czy tak nie można czy po prostu nie jest to w dobrym guście winksmiley.jpg

Umieszczając cały CSS w jednym pliku przeglądarka go sobie cache'uje i nie musi czytać styli inline na różnych podstronach. Poza tym kod ładniej wygląda tongue.gif

ad 4)

O ile dobrze pamiętam nie mam JS w kodzie a jedyny skrypt w JS który użyłem jest właśnie w osobnym pliku worriedsmiley.gif

Faktycznie do JS od statystyk.
babejsza
IMG służy do pokazywania grafik/obrazków niezbędnych do prezentacji treści (wykresy, galerie itp.). Jeśli obrazy służą tylko prezentacji wizulanej (layout) to powinny być w CSS.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.