Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: funkcja zapisujaca historie zmian
Forum PHP.pl > Forum > PHP
misty
witam!
potrzebowalam napisac funkcje w php ktora zapisywalaby mi do pliku tekstowego historie zmian jakich dokonal uzytkownik na bazie. do pliku wrzucane sa takie dane jak: nazwa uzytkownika, data oraz wszystkie update'y(tresci calych modyfikacji).
napisanie takiej funkcji nie bylo rzecza trudna, co mnie jednak martwi to rosnaca wielkosc pliku historia.txt (czyli tam gdzie sie wszystko zapisuje). Jeden taki zapis zajmuje od 1500bajtow..exclamation.gif Wystarczy kilkanascie zapisow, a plik zacznie sie robic juz.. hmm.. nieprzyjemnie duzy..
pytanie moje do Was:
czy ktos moglby podsunac mi pomysl jak mozna zmniejszyc rozmiar tego pliku, tzn moze macie jakies lepsze pomysly na tworzenie historii zmian? (funkcje na poziomie bazy odpadaja, zrobilam juz w pl/pgsql, teraz jeszcze potrzebuje na poziomie php).
z gory dziekuje za wszelkie sugestie!:)
pzdr!
piczu
czemu nie triggery i zapisywanie do bazy? ale jezeli ma byc w pliku to mozna do sqlite
acztery
a moze niech plik ma nazwe daty np 20070505 i masz w 1 pliku wszysto z 1 dnia
misty
Cytat(piczu @ 4.05.2007, 01:10:05 ) *
czemu nie triggery i zapisywanie do bazy? ale jezeli ma byc w pliku to mozna do sqlite

funkcje w pl/pgsql juz mam i dziala calkiem fajnie, ale ma byc jeszcze na poziomie php, do pliku. o sqlite to poczytam, dzieki za sugestie.
Cytat(acztery @ 4.05.2007, 01:32:25 ) *
a moze niech plik ma nazwe daty np 20070505 i masz w 1 pliku wszysto z 1 dnia

ale to da ten sam rezultat, bede miec cala mase plikow, ktore po zsumowaniu zajmowac beda tyle miejsca na serwerze ile jeden plik..
chyba musze zastanowic sie nad optymalizacja zapisywanych do pliku informacji, moze nie wszystko jest konieczne..
dzieki za uwagi, pozdrawiam:)
rojmarek
jak to chcesz koniecznie na pliku, i nie bedziesz z tego korzystał "bieżąco" to moze zapisuj tygodniowo w pliku, albo kilka dni, a potem go spakuj... takie teksty powinny sie strasznie dobrze spakowac...
misty
Cytat(rojmarek @ 4.05.2007, 12:57:38 ) *
korzystał

KORZYSTALA smile.gif
poprawilam troche kod i nie jest juz tak tragicznie, ale chyba faktycznie pomysle o jakims pakowaniu co jakis czas.. thx!
rojmarek
Cytat(misty @ 4.05.2007, 11:05:25 ) *
KORZYSTALA smile.gif

oj przepraszam bardzo... chory jestem... biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.