Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] księgi gości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
glass
Mam taki problem, zrobiłem ksiegę gości na zasadzie że wszystkie wpisy zapisywane są do jednego pliku poczym zawartość tego pliku jest wyświetlana..

chciałbymby dodać możliwość poprawiania już zapisanej notatki i żeby było to mozliwe tylko przez autora tej notatki, to drugie jest mniej wazne.. ?

pomysły mi się mieszają proszę o pomoc ?
ohmy.gif
Darti
Jeżeli masz dostęp do bazy danych, wykorzystaj to (będzie Ci łatwiej).

A na plikach zrobiłbym to tak, że utworzyłbym nowy plik (indeks), w którym zapisałbym nr linijki, w którym zaczyna się notatka danego autora i autor tej notatki (notacja oddzielona np średnikami) i w momencie poprawienia notki - poprawiam plik z notkami i plik z indeksem.
Ewentualnie wstawiaj pomiędzy notki coś charakterystycznego (jakiś ciąg znaków, który trudno powtórzyć), a w drugim pliku wymienieni autorzy. Jak później wrzucisz pliki do tablic to masz zachowaną kolejność i wiesz kto i co napisał.
Ale tak czy inaczej - rozwiązanie z plikami jest mało wydajne i mało bezpieczne i szczerze odradzam.
glass
Dzieki, jak narazie to zostane poki co przy tworzeniu plikow, wszystko fajnie wyglada, choc do konca nie wiem czy dam rade to napisac, moze na poczatek zdardzisz mi sposob na wyciagniecie tekstu umieszczonego miedzy specjalnymi znakami z pliku..
bede Ci wdzieczny dzieki.
kamil9091
ta - nigdy eni umialem tego textu wyciagnac....

mozna tez dla kazdego komentarza zrobic nowy plik - np. nick_autora.php

i tam tresc

ale i tak najlepiej jest sie polaczyc z baza danych

tyle, ze ja sie nei znam na bazach(ale mailem sie uczyc - tylko tak to odkladam) wiec ci nei pomoge
www0_0
potwierdzę słowa przedmówców: Najlepiej na bazach danych.

[+] łatwość wykonania
[+] prosta możliwość rozwoju
[+] duża efektywność.

No ale jeśli już naprawdę nie możesz tego wykonać na bazach, to zostaje to wykonać według wskazań pana: Darti

Do tego celu używa się wyrażeń regularnych .

To co powiedział: kamil9091
Chy no można i tak, ale poco robić sobie burdel na serwie, i twożyć 150 plików??
Poza tym jest to bardzo nie efektywne, za każdym razem otwierać nowy plik, no i trzeba dodatkowo poinformować skrypt który plik ma otworzyć i w jakiej kolejności, bo przecież nie każdy komentarz jest do tego samego.
jastu
Poczytaj o SqlLite lub zrób z tego pliku plik XML-owy .. i po sprawie !
glass
ok chyba nie obejde sie bez bazy danych wiec, skoro warto .. sprobuje pocztac wiecej na ten temat i dzieki wruce do tematu w razie problemow wlasnie z baza danych .. aaevil.gif

Tak czy inaczej bede wdzieczny jesli ktos dopowie na przykladzie w jaki sposob wyciagnac tekst z pomiedzy specjalnych znakow, bardzo mi sie przyda prosze o pomoc, dzieki.
www0_0
Podałem ci przecież że do tego służą:
Wrażenia Regularne
KURS
Przykłady użycia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.