Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] automatyczne usuwanie rekordow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
stoq
jak zrobic zeby dany rekord bazy byl automatycznie usuwany po przekroczeniu zadanej daty waznosci?
(bez wykonywania przez uzytkownika jakichkolwiek skryptow php)
atomek_16
-- cut skrypt php --

(bez wykonywania przez uzytkownika jakichkolwiek skryptow php)

acha, to cron jedynie
no_face
W takim przypadku jedynym rozwiazaniem jest cron, ktory automatycznie wykona dany skrypt o zadanej godzinie.
stoq
co to jest cron?
magier123
nie wiem po co sobie sprawe utrudniac... przeciez to by bylo kilka linijek kody php i gotowe biggrin.gif
stoq
chodzi mi o jak najbardziej optymalne rozwiazanie problemu zakonczenia aukcji .
jesli zalozmy ze nikt nie wejdzie na strone to nie uruchomi sie zaden skrypt php .
magier123
w tym momencie nie mam dostepu do kilku wiadomosci ale jest sposob na automatyczne odpalanie skryptu z serwera.... taki harmonogram zadan... ktory moglby np co minute odpalac skrypt
stoq
wlasnie o to mi chodzilo ;] czyli jest to mozliwe na standardowo skonfiugurowanym serwerze bez zainstalowanych dotatkowych aplikacji ? ;]
magier123
A powiedz mi czy to masz jakis oplacony serewer (hosting) czy to twoj prywatny serwer?
no_face
Zauwaz, ze z poziomu samego php, mozesz tego dokonac. Spojrz, aukcja sie konczy, okej, no ale dopoki nikt nie wejdzie nie musi ona byc wykonczona, gdyz i tak jej nikt nie widzi, po wejsciu na dana aukcje jest to sprawdzane i w razie czego aukcja konczona i wyswietlana jako zakonczona.
stoq
@magier123: tak hosting

@no_face: tez o tym myslalem ale czy to nie bedzie rzutowalo na wydajnosc calego projektu?
magier123
w sumie potwierdzam to co mowi NO_FACE .... zle spojzalem na problem.... wystarczy skrypt porownujacy daty i po przekroczeniu daty usuniecie rekordu nastapi... obojetnie kto wejdzie to sie rekord usunie.... a jesli nie to tak jak koledzy wczesniej pisali albo cron... lub jakis inny harmonogram zadan na serwerze... lub konfiguracja apache (ale tutaj nie jestem pewien)

skoro to jest hosting to raczej w swoim panelu powinienes miec jakis harmonogram zadan
stoq
thx guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.