Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z pisaniem rozbudowanych skryptów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
cide
Witam!

Od dłuższego czasu próbuje napisać jakąś rozbudowaną aplikacje np. cms'a i jak do tej pory mam na dysku kilkanaście rozpoczętych skryptów, które porzuciłem ze względu na gubienie się w kodzie. Znam html, css w stopniu bardzo dobrym, php na poziomie dobrym/dostatecznym i podstawy programowania obiektowego, chciał bym sobie napisać taką galerie zdjęć:

- podział na kategorie i pod kategorie
- upload zdjęć z możliwością zmiany rozdzielczości i nałożenia znaku wodnego
- rejestracja użytkowników ( w przyszłości nadawanie uprawnień przez admina)
- ocenianie zdjęć
- komentowanie
- proste statsy
- wyświetlanie zdjęć z podziałem na kategorie, słowa kluczowe
- stronicowanie

O ile ze strony technicznej wszystkie wymienione wyżej funkcje nie są dla mnie problemem, to poskładanie tego w jedną całość jest w tej chwili dla mnie niemożliwe. Proszę o porady, jak najlepiej zaplanować napisanie takiej galerii, najlepiej bez programowania obiektowego i dodatkowych framework'ów.
virusek856
Masz napisanych kilka skryptów, rozumiem więc, że są one zamknięte w spójne klasy.
Mając już napisany jakieś skrypty, bez wizji jak ma działać całość jest bez sensu, to tak jak by wyciągnąć kilka metalowych części i zrobić z nich samochód. Możesz to połączyć korzystając z jakiejś dodatkowej klasy template (np. smarty lub Zend_view) i za każdym razrm pisząc logikę do tego jak to ma działać. Otrzymasz wtedy proceduralno obiektowy koktajl i nie daj boże aby przyszło ci to kiedyś modyfikować. Najlepiej jest skorzystać z gotowych frameworków, lub jeżeli zrozumienie zasady działania, lub sposób działania jest dla nas zbyt zawiły można pokusić się o własny framework. Osobiście korzystam z własnego frameworka opartego w głównej mierze o wzorzec Inversion of Control.
KolegS
za bardzo się na tym nie znam ale w szkole wpoili mi jedną zasadę skoro gubisz się w kodzie korzystaj z komentarzy

czas użyty na pisanie komentarzy w kodzie zwróci się dwu- albo i trzykrotnie w dużych projektach
Luke_Star
KolegS jak twoje aplikacj ebeda miały ponad 3 tysiace lini kodu to nawet komentarze ci nie pomogą smile.gif Cide ja tez miałem podobny problem do twojego i wtedy kumpel powiedział mi o isteniniu MVC, dzieki temu mogłem logicznie poskładac strukture aplikacji bez wzgledu na jej rozmiar. PO drugie polecam gruby zeszyc do notatek biggrin.gif Nie ważne jaki ze mnie DigiBoy to be zeszytu nic bym nie stworzył.
domis86
ja tez poleciłbym MVC smile.gif
jak poszukasz na tym forum to napewno znajdziesz opis, albo w googlach
np tu jest troche uproszczony mój: Temat: czy moj model to MVC
biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.