Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dysk 80gb samsung help
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
GrayHat
cze mam taki problem. zakupilem dzis dysk samsung 80gb i przy ladowaniu systema (w biosie tesh) pokazuje ladnie ze je 80gb a w win xp pokazuje only 76 (cos kolo tego)gb... jaq to naprafic?
spenalzo
laugh.gif

W czasie pełni księzyca skrop dysk 5 kroplami swojej krwi, przyprósz go popiołem z Popularnych (koniecznie bez filtra) i spluń przez ramie. Powinno pomóc.
GrayHat
spen ja tu z powaznym problemem a ty mie tak zjechal....
.dragonfly
standardowo pojemnosc dysku podawana nie jest rowna prawdziwemu rozmiarowi. ja kupujac 20 mialem 19.2 Gb.

ew. moze pozostale GB nie zostaly przydzielone na partycje
spenalzo
Nie nie... Po prostu producenci podają pojemności licząc nie według standardu 1kb = 1024 b.
Ja mam dysk 120GB o pojemności 113GB chyba.

To jest normalne i nic na to nie poradzisz.
GrayHat
Cytat
standardowo pojemnosc dysku podawana nie jest rowna prawdziwemu rozmiarowi. ja kupujac 20 mialem 19.2 Gb.

ew. moze pozostale GB nie zostaly przydzielone na partycje

no ale jak mi w biosie pokazuje 80.1gb, a winxp jak biore wlasciwosci skprzeta /dyski/segate -> pojemnosc 76.xgb to cos je nie tak?
FiDO
To jest NORMALNE!
Spenalzo udzielil Ci odpowiedzi i jest wlasnie tak jak on pisze. Z tym, ze w zaleznosci od producenta faktyczna pojemnosc moze sie troche wachac... Niektore 80 moga miec 76, inne 74. Czym wiekszy dysk tym wieksza strata.
rzseattle
laugh.gif
163 posty
grafik
programista php
Cytat
cze mam taki problem. zakupilem dzis dysk samsung 80gb i przy ladowaniu systema (w biosie tesh) pokazuje ladnie ze je 80gb a w win xp pokazuje only 76 (cos kolo tego)gb... jaq to naprafic?  

laugh.gif
GeoS
Faktyczna pojemnosc wynika tylko z metody przeliczania.

Malo kto przyjmuje przelicznik: 1024 MB == 1 GB
bo wiekszosc jedzie klienta takim: 1000MB == 1 GB

To jest wlasciwe wyjasnienie.
FiDO
A zeby bylo scislej:

1KB = 1000B
1MB = 1000KB
1GB = 1000MB

Wg tego dyski 80GB to "tylko" 80000000 bajtow... dzielac przez 1024^2 dostajemy troszke ponad 76 "prawdziwych" GB.
Ale jak juz pisalem zdarzaja sie 80 ktore maja jeszcze mniej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.