Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Galeria i Allegro
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
BatGraf
Witajcie

Mam nadzieję, że zrozumiecie mnie i nie zostane od razu wywalony smile.gif

Mam taki kłopot:

Handluję na Allegro wraz z żoną. Często zmieniamy zdjęcia - ze względu na duze zróżnicowanie wzorów. Po prostu jeden sie sprzedał i w miejsce zdjęcia na serwerze, wstawiam inne. Jak wiadomo aukcje na Allegro - po pierwsze pozwalają tylko na html i ew css , po drugie - jak sprzeda się jedną rzecz na aukcji, nie ma mozliwości edytowania kodu. Ja sobie zdjecia zmieniam bez kłopotu, ale właśnie żona nie bardzo chce to połapać, a mnie czasem nie ma, żeby to zrobić. I chodzi mi po głowie taki pomysł:

Stworzyć galerię zdjęć na oddzielnej stronie www.jakistamadres.pl ale w php - forma bardzo okrojonej galerii. Wystarczy, żeby były widoczne zdjęcia np 400x400, bez opisów, komentarzy itp. Myślę o php, bo wówczas mozna by było w prosty sposób uzupełniać lub zamieniać zdjęcia - button "wybierz" i z dysku siup na serwer. Lub też wrzuciłbym wszystkie fotki i żeby np zaznaczać "ptaszkie", które mają się świecić. Ew, z listy rozwijalnej pod każdym zdjęciem, jaka ma być pozycja w galerii.

Teraz w wyniku otrzymałbym kod html, który wyswietlany jest w przeglądarce i po wklejeniu w treści aukcji, miałbym galerię, która zmienia się wg tego co jest w galerii, w której mam mozliwość zmian.

Przepraszam, że tak opisałem to obszernie, ale mam nadzieję, że zrozumiale. Będę naprawdę bardzo zobowiazany za podpowiedź - czy to wogóle jest możliwe, jak mozna coś takiego zmajstrować lub jaki skrypt mozna wykorzystać. Nie zanm sie jeszcze na php aż tak, ale staram się cały czas uczyć.

No i oczywiście ogromnie z góry dziękuje za pomoc smile.gif
strife
Witam,

Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale z tego co piszesz to chcesz zrobić, aby dana aukcja na allegro czerpała dane z innej strony. Osobiście dużo nie korzystam z allegro, więc nie wiem czy da się powiedzmy w iframe ładować inne strony do aukcji, ale sądzę, że nie.

Więc wydaje mi się, że chodzi Ci raczej o galerię, która będzie generowała pojedyńcze strony html z wybranymi przez Ciebie zdjęciami, wtedy w prosty sposób, będzie można skopiować kod html i wkleić na stronę.

I kolejny wariant, który po przeczytaniu Twojego tematu mi się nasuwa, to stworzenie galerii, w której wybierasz sobie zdjęcia, które chcesz aby były pokazane, a następnie generowanie z tego pliku html, który pobiera obrazki z innego serwera ( wtedy istnieje możliwość szybkiej ich podmiany, jednak ilość zdjęć będzie stała ).

Heh, mam nadzieję, że nie zagmatwałem tego zbytnio. biggrin.gif

Pozdrawiam.
BatGraf
Dzięki ogromne za zainteresowanie i tak szybka opdpowiedź smile.gif

... w iframe ładować inne strony do aukcji,...

- Nie jestem pewien, czy myślę o tym samym, ale jeśli chodzi Ci o "ramke wbudowaną" to masz rację. Allegro dość mocno okroiło nawet sam html, wiec ten sposób odpada.

...o galerię, która będzie generowała pojedyńcze strony html z wybranymi przez Ciebie zdjęciami, ...

- Tak, myslę, że to byłoby najwłaściwsze. Tylko nie wiem jak zachowałoby się na aukcji. Nie wiem czy dobrze to łapię. skrypt galerii wykonuję jakąś "robotę" czego wynikiem jest kod html w przeglądarce. Teraz jeśli ten kod sam w sobie sie nie zmienia, a wyświetla jedynie wynik pracy skryptu, mogłoby sie to udać, ale musiałbym "okroić" html "wynikowy" pod kątem kodu w aukcji (wycięcie np samej tabelki
  1. <table> .... </table> lub <div>...</div>

Właśnie zależy mi na tym, żeby widoczne były zmiany "już" a boje sie sytuacji, że allegrowicz, który juz był, bedzie miał w cookies zdjecia, które zdjąłem (tu mogę palnąć głupotę, więc przepraszam z góry smile.gif )

...generowanie z tego pliku html, który pobiera obrazki z innego serwera ( wtedy istnieje możliwość szybkiej ich podmiany, jednak ilość zdjęć będzie stała...

- To rozwiazanie byłoby oki, jakoś mozna byłoby "przełknąć" stała ilość zdjęć, ale jak to zrobić ? smile.gif

Nie zagmatwałeś, w kazdym razie rozumiem (mam nadzieję) smile.gif i dzięki wielkie smile.gif
Cienki1980
Co do stałej galerii ( ze stałą ilością zdjęć ) sprawa mogłaby być załatwiona tak ( mogę trochę poszaleć z pomysłem ale taki już jestem biggrin.gif ):

Zakładam sytuację, że masz dostępną bazę danych i że dla każdej aukcji będziesz tworzył nowy rekord w tabeli w tej bazie danych ( ułatwi to potem wyszukiwanie aukcji, którym będziesz chciał "wymienić" zdjęcia ) oraz będzie się tworzył kod html, który potem będziesz wklejał podczas wypisywania aukcji w allegro.

Podczas tworzenia tego kodu będziesz wskazywał, które zdjęcia mają się pokazać w tej galerii. Skrypt generujący kod galerii odpowiednio pozmienia nazwy zdjęć na serwerze, i umieści je w odpowiednim katalogu ( nie jest to konieczne ale daje większy porządek ).

Następnie "edytując" galerię, będziesz pokazywał, które ze zdjęć istniejących w galerii, będziesz chciał wymienić na inne nowo załadowane ( np pod każdym aktualnie widocznym zdjęciem, będziesz miał pole typu file ( czyli pobieranie pliku z kompa na serwer ) gdzie będziesz mógł wybrać sobie nowe zdjęcie ). Po wybraniu nowych zdjęć zatwierdzasz formularz, a skrypt uploaduje zdjęcia na serwer, usuwa stare zdjęcia ( tylko te dla których wybrałeś zamienniki ) po czym zamienniki te zapisuje do folderu pod nazwą starego pliku.

W ten sposób kod galerii pozostanie niezmieniony, zmieni się tylko zdjęcie, które będzie za pomocą tego kodu wyświetlone na stronach allegro.

Mam nadzieje, że również nie zamieszałem.
BatGraf
"im dalej w las, tym więcej drzew" , a leśnik ze mnie cieniutki biggrin.gif , ale łapię. To byłoby ok. Jak rozumiem, wymieniałbym poprostu zdjęcia w bazie sql. Tu własnie jest moja pieta. Mam bazy na home , gdzie wpisuję tylko hasło dla nowej bazy, ale nawet nie wiem jak dodać tabelę itp, ale to nie kłopot. Mam extra podręcznik - za darmo i zawsze pod ręką - google.
Czyli skrypt php, coś w formie uploadu, zamieniałby zdjęcia w bazie sql, a wynik byłby cały czas ten sam. Nazwa zdjęc nie zmieniłaby się, więc na aukcji wyswietlałyby się zdjęcia, które są aktualnie załadowane w bazie sql.

To byłoby oki. Podpowiedcie mi dobry kurs php i mysql ? smile.gif
Danone
Tutaj masz wszystkie przydatne linki smile.gif

Temat: Kursy dla poczatkujacych
BatGraf
Dzięki smile.gif Na pewno poczytam.
Cienki1980
@BatGraf nie chodziło mi o zapisywanie zdjęć do bazy danych ... to jest rozwiązanie którego nigdy nie polecam, nie polecałem i polecać nie będę. Można zapisać nazwy zdjęć, ale nigdy same zdjęcia. Użycie bazy ograniczyłbym tylko do przechowywaniu informacji o aukcji ( numer, nazwa_folderu_z_zdjęciami ). Wyciągając nazwę folderu możesz odczytać jego zawartość za pomocą PHP i wyświetlić zdjęcia w nim się znajdujące ( wykorzystywane w tej aukcji ).

Tworzenie folderów nie jest wymagane, wystarczy dobra koncepcja nazewnictwa zdjęć ( np autoid_z_tabeli_kolejny_numer_zdjęcia ).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.