Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jakość oferty hackme.php.pl
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
PMadej
Kontynuacja wątku http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=6580
by DeyV

========================

chciałem się dowiedzieć, zapewne jako jedna z wielu osób zainteresowanych kiedy planowane jest zakończenie testów (które dość średnio idą) i wprowadzenie usługi do sprzedaży?
kris_
Jeżeli tak bardzo się Tobie spieszy to polecam
www.powweb.com
Moze kosztuje wiecej ale jest naprawde profesjonalnie zrobione. Niedawno zalozylem tam domenke i chodzi super. Server mysql'a jest bardzo wydajny. Limit na jedna baze to 3 uzytkownikow i 36000 zapytan na godzine. Limit miejsca to 650mb.
PMadej
Cytat
Jeżeli tak bardzo się Tobie spieszy to polecam
www.powweb.com
Moze kosztuje wiecej ale jest naprawde profesjonalnie zrobione. Niedawno zalozylem tam domenke i chodzi super. Server mysql'a jest bardzo wydajny. Limit na jedna baze to 3 uzytkownikow i 36000 zapytan na godzine. Limit miejsca to 650mb.

hmm ta oferta to troche przerost formy nad trescią jak dla mnie ... 1000 mb pojemności i cena $7.77 / miesiąc (czyli ok 31zl/mies => 370zl/rok) ... to trochę dużo w porównaniu z hackme.php.pl
spenalzo
Cytat
hmm ta oferta to troche przerost formy nad trescią jak dla mnie ... 1000 mb pojemności i cena $7.77 / miesiąc (czyli ok 31zl/mies => 370zl/rok) ... to trochę dużo w porównaniu z hachme.php.pl

Bez sensu.... Ja jestem skłonny mieć najwyżej 50 MB miejsca + 10MB na baze za 1/10 tej ceny... I tak watpie zeby moja strona przekroczyla te limity...
Też z niecierpliwościa czekam na zakończenie testów.
itsme
dzis dragon powiedzial mi ze baza mojej strony przeskoczyla rozmiarem baze forum.php.pl

az sie poje looonac ile tego tam jest :-)
Teodor
Cytat
hmm ta oferta to troche przerost formy nad trescią jak dla mnie ... 1000 mb pojemności i cena $7.77 / miesiąc (czyli ok 31zl/mies => 370zl/rok) ... to trochę dużo w porównaniu z hackme.php.pl
[...]
jeszcze mam jedną sugestię. Na serwerze mają być dostępnych full opcji. Osobiście nie będę z większości z nich nigdy korzystał i dlatego sie zastanawiam nad tym czy mam płacić za coś czego nie potrzebuje. Dobrze by bylło gdyby był jakiś podstawowy zestaw i do tego płatne osobno dodatki.

Co sądzisz o tym dragossani?

Sorry ale nie moge... 370 zl za rok to duzo za takie cos?questionmark.gif (badz co badz powweb ma tricki policy ale nie o to chodzi)
Rozumiem ze nie kazdy musi to wykorzystac ale teraz i juz 50 zl to za duzo... ehh

ludzie gdzie wy zyjecie?questionmark.gif

Pozdrawiam
spenalzo
Jeżeli prawdą jest to co napisal kris_ to ... ja chyba podziękuję sad.gif :? Mi zależy na niewielkim (wcale nie musi być wypasione), ale właśnie niezawodnym koncie gdzie mógłbym postawić swoja stronkę (niekomercyjną), a nie na super wypasionym serwerze - sorry, ale taki mam na localhoście.
spenalzo
Cytat
Cytat

[...]
jeszcze mam jedną sugestię. Na serwerze mają być dostępnych full opcji. Osobiście nie będę z większości z nich nigdy korzystał i dlatego sie zastanawiam nad tym czy mam płacić za coś czego nie potrzebuje. Dobrze by bylło gdyby był jakiś podstawowy zestaw i do tego płatne osobno dodatki.

Co sądzisz o tym dragossani?

Sorry ale nie moge... 370 zl za rok to duzo za takie cos?questionmark.gif (badz co badz powweb ma tricki policy ale nie o to chodzi)
Rozumiem ze nie kazdy musi to wykorzystac ale teraz i juz 50 zl to za duzo... ehh

Weź dokłądnie przeczytaj co on tam napisał, a potem się udzielaj.
BTW: jeżeli dla Ciebie 370 zł to jest mało, to fundnij nam takie serwery.

Cytat

W Polsce.
PMadej
Cytat
Sorry ale nie  moge... 370 zl za rok to duzo za takie cos?questionmark.gif (badz co badz powweb ma tricki policy ale nie o to chodzi)

Pozdrawiam

Skoro uwazasz za malo to ja sobie zaloze tam konto a Ty bedziesz za nie placil ok?? Bo dla mnie 50zł to dużo ...
kris_
Bądzcie poważni! Jeżeli chcecie robic jakiz biznes to trzeba ponieść inwestycje! Nawet developowanie open source jest swego rodzaju biznesem poniewaz reklamujesz swoja osobe. duza ilosc developerow wtopila kupe kasy w systemy ktore rozwija! 370zl to nie sa zadne pieniadze. Policzcie sobie ile kosztuje lacze, dysk, server.
Sam prąd do komputera podlaczonego do sieci to 20-40zl miesiecznie! Wiem ze moze jak ktos ma wydac taka kase z kieszonkowego od mamusi to moze byc problem, ale jezeli chce sie zarobic cos w internecie i cos osiagnac to nie wystarczy wlozyc w to wlasnej pracy ale takze podjac jakies ryzyko finansowe! Przez 5 lat pracowalem w providerni i pamietam czasy gdy miesiecznie wirtualka kosztowala 120 zl z jedym kontem pocztowym i o mysqlu nie bylo mowy. Teraz ceny w providerniach sa tak smieszne ze poza takimi masowkami jak powweb prowadzenie takiego biznesu jest wogole nie oplacalne. Dla mnie to rewelacja za za 1zl dziennie mozna miec 1GB dysku i calkiem wydaja naze mysql'a z 65GB transferem na miesiac! A jak kogos chce robic biznes a nie stac go na taki wydatek to niech lepiej zatrudni sie na etat i nigdy nie mysli o wlasnym interesie!
zestawnienie:
paczka prezerwatyw 5zl
przejazd taksowka 10-25zl
impuls w komorce 0,5-2zl
dialup po 18 za godzine - 7zl
sdi - 139zl/mies
lody na patyku - 1zl
Wiec jezeli 30zl/mies za taki servis to duzo to ja przepraszam.
GeoS
spenalzo: mozesz nabyc komercyjne konto w Newcomo (gdzie na codzien pracuje dragon) i nie martwic sie stabilnoscia. Nie widze zadnego problemu, a i ceny nie sa takie znowu straszne.
spenalzo
Hmm... może z tym localhostem przesadziłem :oops:
kris_ - owszem, na komercyjny serwis to może i bym zapłacił tyle, ale mi chodzi o całkowicie niekomercyjną stronkę (prywatną) a na taką 370 zł to stanowczo za dużo jak dla mnie, gdyż i tak nie wykorzystam więcej niż 10MB powierzchni......

GeoS: newcomo.pl - Nie można znaleźć strony smile.gif

update: kris_ - mi chodziło głównie o stabilność tego serwera, bo cena 50 zł to nie jest dużo, ale bym chciał, żeby działał dobrze, bo z moim obecnym serwerem to jest tak, ze działa jak mu się cche, a jeżeli działą to tak 2-3 kb/s......
PMadej
Cytat
GeoS: newcomo.pl - Nie można znaleźć strony smile.gif
.

Spenalzo: http://www.newcomo.net biggrin.gif biggrin.gif
spenalzo
Cytat
Spenalzo: http://www.newcomo.net biggrin.gif  :D

Ja korzystałem z linka na dole forum tongue.gif
(mam nadzieję, że ten post dotrze do odpowiednich osób smile.gif )
PMadej
Cytat
Wiem ze moze jak ktos ma wydac taka kase z kieszonkowego od mamusi to moze byc problem, ale jezeli chce sie zarobic cos w internecie i cos osiagnac to nie wystarczy wlozyc w to wlasnej pracy ale takze podjac jakies ryzyko finansowe!

Zgadza się tylko, że ja akurat studiuje obecnie w innym mieście niż moi rodzice i nie mam możliwości sam siebie utrzymać, więc wydatek 370 zł jednorazowo jest sporym wydatkiem. Masz racje ... wychodzi 30 zł na miesiąc i gdyby była płatność miesięczna może bym się skusił. Więc dopóki nie będę sam się utrzymywał to to jest dla mnie (i moich rodziców) za dużo.
kris_
przeciez podczas studi tez mozna pracowac
pracowalem cale studia i nie mialem wiekszych problemow ze znalezieniem roboty. Pewnie wtedy byly troche inne czas a na poczatku pracowalem za psia kase, ale za to Ty znasz przeciec php a ze znajomosciami programistycznymi o wiele latwiej o niezobowiazujaca prace. (ja chapalem w ISP)
A co do stabilnosci servera newcomo to roznie z tym bywa ;) Miejmy nadzieje ze bedzie lepiej.
PMadej
Cytat
pracowalem cale studia i nie mialem wiekszych problemow ze znalezieniem roboty.

wiec tak studia farmaceutyczne z racji swojej natury nie daja ci mozliwosci pracy...

Cytat
za to Ty znasz przeciec php a ze znajomosciami programistycznymi o wiele latwiej o niezobowiazujaca prace.

do do mojej znajomosci php to jest ona na razie mala ... ucze sie dopiero 2 miesiace i jest to dla mnie raczej hobby niz sposob na zarobienie pieniedzy, ale nie wykluczam, ze moze kiedys okazyjnie bede chcial cos zarobic na tym. A na razie brak mi wystarczajacej wiedzy
dragossani
Cytat
Z tego co ja rozumiem ich intencje to ten server ma sluzzyc do rozwijania i testowania wlasnego softu.

Serwer może służyć wszelkim celom niekomercyjnym, w tym utrzymywaniu stron domowych i hobbystycznych.

Cytat
Jakosc polaczen, zasobow i bezpieczenstwo nie sa tam w zaden sposob zagwarantowane i stawianie jakiegokolwiek komercyjnego serwisu na tym serverz bylo by nieporozumieniem.

Moim zdaniem nieporozumieniem jest twoje podejście do naszych propozycji. Jeśli ktoś chce utrzymywać serwis komercyjny na serwerach Newcomo, to korzysta z zupełnie innej części oferty usługowej. Swoją drogą ciekawi mnie co wiesz na temat jakości połączeń i przechowywania zasobów? Gwarantuję ci że nic, ponieważ sprzęt na którym docelowo umieszczone będą konta nie jest jeszcze kupiony. Łącze jest niezłe - 10Mbit i pracuje całkiem stabilnie. Sprzęt przeznaczony do hostingu będzie solidny i wyposażony w dobrze przemyślane mechanizmy zabezpieczające przed utratą danych. Natomiast kwestie bezpieczeństwa traktujemy jako jeden z priorytetów i właśnie dlatego zarówno ty jak i każda inna osoba, ma w tej chwili szanse wpłynąć na jego poziom.

Cytat
Cena jest adekwatna do jakosci konta.
Cena nie jest w ogóle adekwatna do jakości konta. Pokaż mi drugi taki serwer, na którym jest tyle usług, z takimi możliwościami wpłynięcia na docelowy sposób funkcjonowania, za taką cenę.

Jeśli zaś chodzi o hosting do celów komercyjnych, to rządzi się on zupełnie innymi prawami. Sądzę, że Newcomo wystąpi wkrótce również z nową, atrakcyjną ofertą hostingową dla firm, ale to przecież zupełnie inna bajka.
PMadej
wracając do testów ... nie znam się na tym ale jedna sprawa mnie troszeczke zaniepokoiła. A jest nią możliwość przeglądania katalogu innego uzytkownika i wplywanie na jego dane. Mam nadzieje, że takiego czegoś docelowo nie będzie bo to jest żaden poziom zabezpieczeń.
kris_
Cytat
Moim zdaniem nieporozumieniem jest twoje podejście do naszych propozycji. Jeśli ktoś chce utrzymywać serwis komercyjny na serwerach Newcomo, to korzysta z zupełnie innej części oferty usługowej. Swoją drogą ciekawi mnie co wiesz na temat jakości połączeń i przechowywania zasobów? Gwarantuję ci że nic, ponieważ sprzęt na którym docelowo umieszczone będą konta nie jest jeszcze kupiony. Łącze jest niezłe - 10Mbit i pracuje całkiem stabilnie. Sprzęt przeznaczony do hostingu będzie solidny i wyposażony w dobrze przemyślane mechanizmy zabezpieczające przed utratą danych. Natomiast kwestie bezpieczeństwa traktujemy jako jeden z priorytetów i właśnie dlatego zarówno ty jak i każda inna osoba, ma w tej chwili szanse wpłynąć na jego poziom.

Hej!
Bądzmy poważni. Jaki poziom bezpieczenstwa mozna zapewnic na serverze na ktorym anonimowo konto shellowe moga zdobyc setki osob. Nie zebym watpil w wasze umiejetnosc, ale mozliwosci chociazby DOS'owania maszyny bedzie duża. Chocby włąsnie omawiany błąd z nieprzeidzeniem uprawnień w scp opisany wyżej. Ja rozumiem ze servery hostingowe to bedzie cos innego ale przeciez nie o tym w tej chwili rozmawiamy!
Cytat
Cytat
Cena jest adekwatna do jakosci konta.
Cena nie jest w ogóle adekwatna do jakości konta. Pokaż mi drugi taki serwer, na którym jest tyle usług, z takimi możliwościami wpłynięcia na docelowy sposób funkcjonowania, za taką cenę.

Ale dobrze wiesz ze nie jestesm w stanie przewidziec obciazenia jakie wygenruja uzytkownicy i bardzo szybko moze sie okazac ze server bedzie totalnie przeciazony. Jedyne co go moze uratowac to średnia popularnośc. Jezeli swoje projekty zacznie rozwijac na nim kilkaset osob z php.pl to nie chcial bym stac w kolejce do zapytania bazodanowego ;)
Nie wiem dlaczego uwazasz ze na was naskakuje. Wyluzuj! Ja caly czas pisze o tym testowym serverze i nie mieszam go z komercyjnymi uslugami. Server za 50zl nie jest komercyjna usluga! Ja to widze rzczej jako jakas tam oplate ktora ma zminimalizowac anonimowosc uzytkownika. Pezeciez wiadomo ze kasa z tego nie pokryje kosztow utrzymania maszyny!
kris_
Hej!
Odnośnie wczorajszej dyskusji o opłatach hostingowych to zebralem troche materiłow zeby pokazac ile kosztuje utrzymanie porzadnego servra:
-12000$ - 2 procesorowa maszyna na XEONACH z 4 niezaleznymi zasilaczami, dyskami SCSI w PERCU i 24h serwisem (to jest minimalne wyposazenie jezeli mowimy o powaznym zastosowaniu)
- 2000-7000$- dodatkowe dyski
- stramer do backupu - 5000$
- tasiemka 160GB - 120$
Do tego potrzeba minimum cisco 7500 aby obsluzyc BGP i otrzymac niezalezna adresacje IP, niestety nie mam w tej chwili dostepu do cennikow cisco :(

to minimalna maszyna na ktorej odwazyl bym sie postawic taki hosting
pewnie ze mozna postawic na skladaku za 2000zl ale wtedy nie osiagnie sie tej wydajnosci i 99,9% czasu bezawaryjnego dzialania.
No i w czasie jakiegos nieszczescia straty operatora ida w tysiacach dolarow na godzine!
policzcie sobie ilu takich klientow za 7,77$ miesiecznie trzeba zdobyc aby zakupic taka maszynke.
PMadej
Cytat
Odnośnie wczorajszej dyskusji o opłatach hostingowych to zebralem troche materiłow zeby pokazac ile kosztuje utrzymanie porzadnego servra:

...

Dobra to teraz powiedz mi jeszcze co chcesz nam tu wszystkim udowodnić, to że stać cię na hosting za $7,77 miesięcznie?? To, że uważasz usługę Newcomo za chybioną? NIe wiem co jeszcze ...

A ja powiem Ci, że chwała za to Newcomo, że umożliwia młodym (może nie tylko wiekiem ale głównie stażem) dostęp do serwera na którym mogą się uczyć i nie jest to ich niedopracowany localhost, dziurawy coniemiara. Zgadza się, że to nie będzie to samo co oferta komercyjna za 250 czy 300 zł za rok, ale od czegoś trzeba zacząć. Większości i tak to wystarczy.

Waiting for comments ...
spenalzo
Cytat
Odnośnie wczorajszej dyskusji o opłatach hostingowych to zebralem troche materiłow zeby pokazac ile kosztuje utrzymanie porzadnego servra:[...]

Przepraszam - prosił Cie ktoś o to? Czy może chcesz pokazać swoją wyższość i to, że Ty znasz sie na serwerach a my nie - ja tak uważam, bo rzuciłeś paroma pojęciami z dużych liter i nie wyjasniłeś? A może chcesz pokazać to że Cię stać i wydanie 370 zł to jest jak splunięcie?

Słuchaj, wg mnie Newcomo równie dobrze mogłoby zrobić darmowe serwery z reklamami - a tak 50 zł (co nie jest dużo) odsieje takich co zakładają h7urtowo konta, żeby tam np. MP3 trzymać. Poza tym pieniądze te pójdą na rozwój serwera i obsługę jego.
kris_
Po 1 to nie mam nic przeciwko hackme.php.pl tylko probuje dac co po niektorym ludziom do zrozumienia ze za 50zl nie moga spodziewac sie cudow. Newcomo poniesie duzo wieksze koszty niz kasa ktora za server dostanie wiec utrzymywanie tam komercyjnych stron podejrzewam nie bedzie mozliwe! Przeciez wyraznie napisalem ze 50zl to oplata jak dla mnie identyfikacyjna a nie za usluge!

A co do servera to chcialem uswiadomic wam ile to kosztuje i dlaczego tak "dużo".
Wogole nie rozumiem dlaczego wy wszyscy jestescie tacy bojowi?
A co do kasy to pewnie wiecej wydajecie miesiecznie na piwo i wogole nie ma o czym dyskutowac. Zaczyna to wygladac jak dyskusja z Liga Polskich Rodzin o Kościele!
PMadej
Cytat
Zaczyna to wygladac jak dyskusja z Liga Polskich Rodzin o Kościele!

Człowieku uważałbyś trochę na słowa bo niezdzierżę więcej ...

A co do serwera to takie tłumaczenie to możesz sobie darować, czy ty myślisz, że jesteśmy tak tępi że nie wiemy ile kosztuje serwer porządnej klasy? Też mogę sobie wejść na jakiś sklep w stanach i powypisywać ci setki różnych konfiguracji i wcale nie będę sie tym tak szczycił jak ty.
spenalzo
Ja wiem, że nie można się spodziewać cudów, ale kto zaczął tą dyskusję? Ja jestem bardzo zadowolony, że Newcomo wyszło z taką inicjatywą, szczególnie że cięzko będzie znaleźć serwer z np. PHP5 czy innym rzeczami.

Cytat
A co do kasy to pewnie wiecej wydajecie miesiecznie na piwo i wogole nie ma o czym dyskutowac.

Co ma piwo do serwerów? Nie chcę byc niemiły czy co tam, ale... Za chwilę powiesz, że wiecej wydajemy miesiecznie na chleb. Ja w przez dwa ostatnie miesiące wydałem na piwo chyba 3 zł.

Chcesz zrobić z nas czy z siebie durnia? Ja już mam dość dyskusji z kimś kto wysuwa argumenty typu
Cytat

Cytat
A co do kasy to pewnie wiecej wydajecie miesiecznie na piwo i wogole nie ma o czym dyskutowac.

Cytat
Zaczyna to wygladac jak dyskusja z Liga Polskich Rodzin o Kościele!
kris_
EOT
ta dyskusja nie ma zupelnie sensu.
Mielismy pisac o serverach a nie glupio sie przekrzykiwac, do konca zupelnie nie rozumiecie o co mi chodzi i nie wiem dlaczego traktujecie to jako conajmniej atak na pomysl servera albo moze nawet zaraz Open Source. Wyrywac z kontekstu cudze zdania jest fajnie zwlaszcza jak sie jest operatorem i mozna robic z postami co sie chce. Pezeczytaj moze sobie watek od poczatku.
Milego dnia i proponuje dac sobie na wstrzymanie.
spenalzo
Co, co co?questionmark.gif
Cytat
Mielismy pisac o serverach a nie glupio sie przekrzykiwac, do konca zupelnie nie rozumiecie o co mi chodzi i nie wiem dlaczego traktujecie to jako conajmniej atak na pomysl servera albo moze nawet zaraz Open Source.

Gdzie ja coś powiedziałem na temat złego pomysłu z serwerem? A open source? Ani słowem nie wspomniałem o tym! Nie dziwię się już różnym opiniom że spora ilość Polaków nie umie czytać ze zrozumieniem.

To ty zacząłeś robić ludziom wodę z mózgu pisząc, że nie bedzie stabilne itd.

Powiem wprost - chrzanisz głupoty. Te twoje wyliczanki co nam miały uświadomić? Że może mamy sobie darować zakup np. prezerwatyw czy piwa? Co ma piernik do wiatraka?

Cytat
Wyrywac z kontekstu cudze zdania jest fajnie zwlaszcza jak sie jest operatorem i mozna robic z postami co sie chce

Co z tego, ze jestem opiekunem? Na tym forum nie mam zadnych większych uprawnień niż ty.
BTW: co ja wyrwałem z kontekstu? Zacytowałem jedynie fragmenty dyskusji (?) z tobą - trzeba brać odpowiedzialność za to co się pisze, albo nie pisać.
Sir Blade
spokojnie PANOWIE smile.gif

Głowy się grzeją zamiast prowadzić polemikę. Zgadzam się z kris_'em. Ma chłopak inne podejście do tematu serwera. Co nie znaczy, że jego tok rozumowania jest jedynym zaakceptowanym przez władzę ludową.

Osobiście popieram ofertę Newcomo, tania i na każdą kieszeń. Jeśli traktować to jako zabawę z serverem na własny użytek. Na tym etapie każdy się zgodzi. Problem pojawił się w momencie kiedy kris_ pokazał inne servery, pracujące na innych zasadach no i za inna kasę. To nie powód żeby traktować posty kris_'a jako atak na Newcomo. Ot inna oferta dla innych zastosowań.

Jeśli chodzi o kasę to nie ma żadnego wytłumaczenia, że to jest drogie a tamto nie. Jeśli chcesz coś zrobić lub coś mieć musisz bulić a sposobów na zarobek jest tyle ile szarych komórek. I to według mnie chciał pokazać kris_. Nie można traktować, iż cały net będzie za free, każdy musi bulić bo takie są prawa rynku. A jeśli brak komuś kasy to zawsze może roznosić np. ulotki. Nawet na studiach bo nikt mi nie powie, że czasu nie ma winksmiley.jpg

Reasumując, spokojnie z tą dysputą bo nie o to chodzi. Są tanie serwery i są drogie. Każdemu według potrzeb.

pzdr,
GeoS
Od siebie dodam, ze nikt ne mowi o calkowicie profesjonalnych zastosowaniach tego projektu. Wiadomo, ze za ta kase nie mozna na cos takiego liczyc.

Co do profesjonalnych serwerow kris, to sie troche zapedziles. Gdybys odwazyl sie pracowac tylko na takim jednym serwerku, to marny los wroze twojej przyszlej firmie - zalatwilbym Ci 2-3 klientow, ktorzy "zdlawiliby" Ci te maszyny.
Nie od dzis wiadomo, ze duzy ISP buduje cala farme serwerow, ktore sa podzielone do obslugi poszczegolnych uslug. Nierzadko tworzy sie cale klastry, .... . Ale to juz inna bajka.
Przy okazji nie uwzgledniles niemalych kosztow dzierzawy lacz (co stanowi miesiecznie najwiekszy wydatek na takie maszyny).

Jesli dobrze zrozumialem, targetet tworzonej przez Newcomo uslugi stanowi klient potrzebujacy taniego hostingu, a nie klient wymagajacy niezwykle wysokiego poziomu obslugi. Idac tym tropem, nie bedzie wtedy mowy o dostepie do kont na zasadzie dzisiejszego hackme.php.pl, bo bedziesz dostawal "normalne" konto (tylko wiadomo na jakich warunkach).

Tyle ode mnie. Zachecam do dalszej dysputy i namawiam Dragona na dorzucenie tego modulu Zenda, o ktorym wspominalem (zarowno dla komercji, jak i nowej uslugi).
Modulow nigdy za duzo, a ten drugi zawsze bedzie mozna dorzucic (moze nie beda sie zarly) tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.