1. nowa_ksiazka.php
<?php <html> <head> <title>Dodawanie nowych książek do biblioteki "Bib"</title> </head> <body background="tlo1.jpg"> <h1><p>Dodawanie nowych książek do biblioteki "Bib"</p></h1> <form action="wstaw_ksiazke.php" method="post"> <table border=0> <tr><td>Tytuł</td><td><input type=text name="tytul" maxlength=30 size=30><br></td></tr> <tr><td>Autor</td><td><input type=text name="autor" maxlength=30 size=30><br></td></tr> <tr><td>Gatunek</td><td> <select name="gatunekID"> <option value=""selected>Wybierz gatunek książki...</option> <option value="1">Książki informatyczne</option> <option value="2">Książki historyczne</option> <option value="3">Poradniki i hobby</option> <option value="4">Ekonomia</option> <option value="5">Sztuka</option> <option value="6">Literatura</option> <tr><td colspan=2><input type=submit value="Zapisz"></td></tr> </table> </form> </body> </html> ?>
2.wstaw_ksiazke.php
<html> <head> <title>Biblioteka "Bib"</title> </head> <body background="tlo1.jpg"> <h1><p><font color=blue><MARQUEE behavior=alternate SCROLLAMOUNT=10>Biblioteka "Bib"</MARQUEE></font></p></h1> <?php if (!$tytul || !$autor || !$gatunekID) { echo "Nie podano wszystkich potrzebnych danych.<br>" ."Wróć do poprzedniej strony i spróbuj ponownie."; exit; } $zapytanie = mysql_query("SELECT ksiazki.tytul,autorzy.autor FROM ksiazki LEFT JOIN autorzy on ksiazk
i.autorID=autorzy.autorID"); { if ($tytul == $row['tytul'] && $autor == $row['autor']) { } else $sql = "INSERT INTO `autorzy` (`autorID`, `autor`) VALUES ('', '$autor')"; $query = "SELECT MAX(autorID) FROM autorzy"; $query2 = "SELECT MAX(wydawnictwoID) FROM wydawnictwo"; $sql = "INSERT INTO `ksiazki` (`ksiazkiID`, `tytul`, `wydawnictwoID`, `autorID`, `gatunekID`, `data_wypozyczenia`, `czytelnikID`) VALUES ('', '$tytul', '$wiersz2[0]', '$Wiersz[0]', '$gatunekID', '0000-00-00', '0')"; } ?> </body> </html>
Już sam nie wiem co mam zrobic zeby to dzialalo bo teraz zwraca mi ok 120 wynikow (tyle mam ksiazek w bazie) ze dodano ksiazke, nastepne ok 120 wynikow jest ze ta ksiazka i autor juz istnieja...pomozcie bo nie daje rady z tym...