Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html] dynamiczna grafika na stronie www
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nieraczek
Mamy np. na całej stronie obrazek dżungli i na tym obrazku, np. jest słoń, lew, małpa i ciekawi mnie jak to jest robione, że np. po kliknięciu na lwa będącego przecież częścią tego obrazka przechodzi się do innej strony - takie coś robi się przy użyciu programu Adobe ImageReady czy czego ? Bo ręcznie chyba nikt nie pisze (zresztą ja nie wiedziałbym jak) żeby po kliknięciu na jakiś element obrazka przechodziło się do innej strony ?
Łukasz O.
znacznik <map> ?
Darti
Mapa graficzna albo mapa odsyłaczy: http://piec.thebul.pl/text,81.htm
nieraczek
no dobrze tylko te współrzędne trzeba ustalić przy pomocy jakiegoś programu graficznego, a jak obiekt jest bardzo poszarpany np. trawa to będzie mnóstwo tych współrzędnych - więc czy na ogół spisuje się te współrzędne z programu graficznego i dopisuje do kodu html stworzonego przez siebie czy używa się specjalnych programów typu ImageReady do tworzenia całego kodu dla danego elementu grafiki ? Jak zwykle robią twórcy takich graficznych stron www - piszą ręcznie czy korzystają z programów generujących kod ?
mike
A to te obrazki są jakoś ruchome czy jak? tongue.gif
Masz statyczny obrazek, wyliczasz raz współrzędne i już winksmiley.jpg

A współrzędne jak sam wspomniałeś możesz policzyć/sprawdzić w jakimkolwiek programie graficznym, nawet w Paint.

P.S.
I proszę zmienić tytuł wątku na jakiś normalny, spełniający wymagania jakie stawia Regulamin.
A ostatnie kilka wątków u Ciebie ma takie tytuły, że ...
Darti
Ja np mam miarkę w oczach i jestem w stanie podać parametry mapy co do pixela (to był taki mały żart).
Przecież oczywiste jest że wybiera się rozwiązanie szybsze/łatwiejsze (no chyba że ktoś jest hardcore'owcem).
nieraczek
Bo patrze na cuda jakie można robić za pomocą programu Adobe ImageReady i że jak np. przesunie się wskaźnik myszy na dane pole menu na stronie www zrobionej za pomocą tego programu to coś się dzieje - wyskakuje coś itd., patrze że za pomocą narzedzi graficznych idzie zrobić super efekt w 5 minut a wygenerowany kod jest olbrzymiiiii i jego napisanie zajęłoby ogrom czasu dlatego ciekawiło mnie czy ludzie normalnie piszą ten kod recznie czy korzystają z programów do jego generowania
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.