Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Nie parsuje kodu PHP?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Max1992
Moja sprawa wiąże się z tym że poprzez poniższy kod się nic nie pojawia. Dlaczego?questionmark.gif Nie kiedy się tylko pojawi ale po odświeżeniu znika. Z góry dziękuje za pomoc.
  1. <script type="text/javascript" src="bbcode.js"></script>
  2. <script type="text/javascript" src="additional_features.js">
  3. <?php
  4.  //jak jest parametr $_POST['haslo'] i jest w nim słowo 'tajne' to logujemy
  5. if (isset($_COOKIE['logowanief1bpadministracja'])=='zalogowanyf1bpadmin') 
  6. { 
  7. echo '';
  8. }
  9. else
  10.  {
  11.  echo 'brak pliku';
  12.  include('logowanieadmin.php');
  13.  return;
  14.  }
  15.  //jak jest pole autor, tzn. że przesyłamy formularz
  16.  if (isset($_POST['autor']))
  17.  {
  18. if ($_POST['podglad']===Podglad)
  19. {
  20. echo ('<h1>Podgl&#261d<hr /></h1>');
  21.  echo('<table border="0">') ;
  22.  echo('<tr><td><big><b>'.$_POST['tytul'].'</b></big></td></tr>');
  23.  echo('<tr><td><b><small>'.$_POST['autor'].'</small><small>, '.date("d.m.Y - H:i:s",$_POST['data_dodania']).'</small></b></td>');
  24.  $trescpodglad=bbcode($_POST['tresc']);
  25.  echo('<tr><td colspan="2" style="text-align:justify;">'.$trescpodglad.'</td></tr>');
  26. if (0<strlen($_POST['zrodlo']))
  27. {
  28. echo('<tr><td>&#377ród&#322o: <b>'.$_POST['zrodlo'].'</b></td></tr>');
  29. }
  30.  echo('</table><hr />');
  31.  
  32. }
  33. else if($_POST['dodaj']===Dodaj)
  34. {
  35. if ($_POST['general']===Nie)
  36. {
  37. $waidgeneral=0;
  38. }
  39. if ($_POST['general']===Tak)
  40. {
  41. $waidgeneral=1;
  42. }
  43.  
  44. if ($_POST['ciekawy']===Nie)
  45. {
  46. $waidciek=0;
  47. }
  48. if ($_POST['ciekawy']===Tak)
  49. {
  50. $waidciek=1;
  51. }
  52. //dostosowujemy wszystkie pola 
  53. $_POST['autor']=konwertuj($_POST['autor']);
  54. $_POST['tytul']=konwertuj($_POST['tytul']);
  55. $_POST['tytul']=znaki($_POST['tytul']);
  56. $_POST['tresc']=konwertuj($_POST['tresc']);
  57. $_POST['tresc']=znaki($_POST['tresc']);
  58. $_POST['zrodlo']=konwertuj($_POST['zrodlo']);
  59. $_POST['zrodlo']=znaki($_POST['zrodlo']);
  60. //kontrolujemy poprawność
  61. $blad='';
  62. if (strlen($_POST['tytul'])<10 || strlen($_POST['tytul'])>200) $blad='Tytuł niusa ma nieprawidłową długość!';
  63. if (strlen($_POST['zrodlo'])<|| strlen($_POST['zrodlo'])>50) $blad='Źródło ma nieprawidłową długość!';
  64. if (strlen($_POST['autor'])<3) $blad='Źle wprowadzono informacje o autorze!'; 
  65. if ($blad!='') info($blad,'blad');
  66. else 
  67. {
  68. //dodajemy do tabeli
  69. mysql_query("INSERT INTO aktualnosci VALUES("$_POST[tytul]","$_POST[tresc]","$_POST[autor]","$_POST[zrodlo]",".time().",NULL,"$waidgeneral","$waidciek")") or die(mysql_error());
  70.  info("Twój news został zapisany.","ok");
  71.  
  72. include("indexadministracja1992.php?pokaz=aktualnosci_dodaj_index");
  73. return;
  74.  }
  75.  
  76.  } else
  77.  {
  78.  $_POST['autor']='';
  79.  $_POST['tresc']='';
  80.  $_POST['tytul']='';  
  81.  $_POST['zrodlo']='';  
  82.  }
  83. }
  84.  
  85. ?>
  86. <h1>Dodaj nowy nius<hr /></h1>
  87. <form action="indexadministracja1992.php" name="pokaz" method="POST">
  88.  <input type="hidden" name="pokaz" value="aktualnosci_dodaj" />
  89.  <table border="0">
  90.  <tr><td >Tytu&#322:</td ><td><input size="30" type="text" name="tytul" value="<?php echo $_POST['tytul']; ?>" /></td></tr>
  91.  <tr><td>Tre&#347&#263:</td><td><textarea cols="40" rows="5" name="tresc"><?php echo $_POST['tresc']; ?></textarea></td></tr>
  92. <tr><td></td><td><!-- simple tags -->
  93.  
  94. <div><input type="button" id="b" onclick="bbcode('b',this)" value=" B " style="font-weight:bold; width: 30px">  <input type="button" id="i" onclick="bbcode('i',this)" value=" i " style="font-style:italic; width: 30px">  <input type="button" id="u" onclick="bbcode('u',this)" value=" u " style="text-decoration: underline; width: 30px">  <input type="button" id="quote" onclick="bbcode('quote',this)" value="Quote" style="width: 50px">  <input type="button" id="code" onclick="bbcode('code',this)" value="Code" style="width: 40px">  <input type="button" id="url" onclick="bbcode('url',this)" value="URL" style="text-decoration: underline; width: 40px">  <input type="button" id="img" onclick="bbcode('img',this)" value="Img" style="width: 40px">
  95. <!-- additional tags from defined in additional_features.js -->
  96. <input type="button" onclick="listtag()" value="List=" style="width: 40px"> <input type="button" onclick="urltag()" value="URL=" style="text-decoration: underline; width: 45px">  <input type="button" onclick="imgtag()" value="Img=" style="width: 45px"></div>
  97. <!-- Close_all() function -->
  98. <input type="button" value="Zamknij wszystkie" onclick="close_all()"></div>
  99. </td></tr>
  100.  <tr><td>Autor:</td><td><input size="30" type="text" name="autor" value="<?php echo $_POST['autor']; ?>" /></td></tr>
  101. <tr><td>&#377ród&#322o:</td><td><input size="30" type="text" name="zrodlo" value="<?php echo $_POST['zrodlo']; ?>" /></td></tr>
  102. <tr><td>Wiadomo&#347&#263 Generalna</td><td><select name=general><option value="Nie">Nie</option><OPTION>Tak</OPTION></select> </td></tr>
  103. <tr><td>Wiadomo&#347&#263 Ciekawa</td><td><select name=ciekawy><option value="Nie">Nie</option><OPTION>Tak</OPTION></select> </td></tr><center>
  104. <tr><td></td><td><input type="submit" name="dodaj" value="Dodaj" /> <input type="submit" name="podglad" value="Podglad" /></center></td></tr>
  105.  </table>
  106. </form>

czy może być to wina serera ponieważ w innych częściach też mi się takie coś robi?questionmark.gif
MiFlo
Sprawdź w php.ini czy masz włączone pokazywanie błędów
andy84
nic ci sie nie pokazuje na stronie czy w bazie questionmark.gif?
co do SQL query bym zrobil to troszke ladniej
  1. <?php
  2. $query="INSERT INTO aktualnosci VALUES('0','".$_POST[tytul]."','".$_POST[tresc]."','".$_POST[autor]."','".$_POST[zrodlo]."','".time()."',NULL,'".$waidgeneral."','".$waidciek."')" ;
  3. mysql_query($query) or die (mysql_error());
  4. echo ("Your data has been submited ");
  5. ?>

Sprawdz czy do bazy sie wszystko zapisuje zanim bedziesz cos probowal wyswietlic

a tak wogole jak bys uzylwczesniej zmiennych typu
  1. <?php
  2. $tytul=$_POST[tytul];
  3. $tresc=$_POST[tresc];
  4. ?>

i to wszystko bys mial przed $query bys mial ladnie i czytelnie ale to taka stylistyczna uwaga jedynie smile.gif
Max1992
spróbuje

Błędy są wyświetlane i w moim nie ma błędów widocznie muszę po zmieniać zmienne

stylistyka jest taka bo narazie pierwszy raz piszę potem będe poprawiał
andy84
Cytat(Max1992 @ 19.05.2007, 17:18:41 ) *
spróbuje

Błędy są wyświetlane i w moim nie ma błędów widocznie muszę po zmieniać zmienne

stylistyka jest taka bo narazie pierwszy raz piszę potem będe poprawiał

im czytelniejszy kod tym predzej mozna znalezc bledy, napisz jak ida postepny mysle ze jesli nie ja to inni tez pomoga pozdrowka i powodzenia

swoja droga zauwazylem ze zrobiles
  1. value="<?php echo $_POST['autor']; ?>"

to tak a z tego co ja sie orientuje to powinno wygladac nastepujaco
  1. value="<?php echo '$_POST['autor']'; ?>"

dlatego pisze o czytelnosci kodu
JaRoPHP
Cytat(andy84 @ 19.05.2007, 16:20:42 ) *
a z tego co ja sie orientuje to powinno wygladac nastepujaco
  1. value="<?php echo '$_POST['autor']'; ?>"

@andy84 źle się orientujesz. Jeżeli czegoś nie jesteś pewien, to sprawdź u siebie. Sposób podany przez Ciebie jest błędny!
Max1992
a mój jest dobry?questionmark.gif
JaRoPHP
@Max1992 masz sporo błędów w kodzie. Poniżej krótka lista tych, które rzucają się od razu:

- sprawdź, co zwraca funkcjia isset" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual,

- linijka
  1. <?php
  2. if (isset($_COOKIE['logowanief1bpadministracja'])=='zalogowanyf1bpadmin')
  3. ?>
sprawdza, czy jest ustawione cookie (o podanej nazwie), następnie zwrócona wartość funkcji isset (true lub false), przyrównywana jest do tekstu 'zalogowanyf1bpadmin' (który jest najpierw rzutowany). O rzutowaniu na typ boolean możesz poczytać tutaj: Konwersja do typu boolowskiego.
Więc w efekcie porównanie wygląda tak: 0 = 1, lub 1 = 1 - jak widzisz, podany tekst (zalogowanyf1bpadmin) nie ma znaczenia.
Mam wrażenie, że powinno być tak:
  1. <?php
  2. if (isset($_COOKIE['logowanief1bpadministracja']) && $_COOKIE['logowanief1bpadministracja']=='zalogowanyf1bpadmin')
  3. ?>

- Nie tak:
  1. <?php
  2. if ($_POST['podglad']===Podglad)
  3. ?>
a tak:
  1. <?php
  2. if ($_POST['podglad'] == 'Podglad')
  3. ?>

Dodatkowo poczytaj o: operatorach porównania
Max1992
z cookies i zmiennymi był błąd mam jeszcze jedno pytanie

mam taki o to kodzik

1. <?php
  2. $zapytanie = "UPDATE aktualnosci SET tytul = "$tytula",tresc = "$tresca",autor = "$autora",zrodlo = "$zrodloa" WHERE id="$idd"";
  3.  $wynik = mysql_query($zapytanie) or die(mysql_error());
  4. ?>
i nie aktualizuje mi rekordu

chciał bym jeszcze raz zadać pytanie czy uważacie że może być to sprawka serwwera, bo takie coś się dzieje tylko nie kiedy co jkieś 3-4 h na 10min

Pojawia mi się jeszcze taki błąd
  1. <?php
  2. Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /usr/export/www/hosting/f1bp/portal/aktualnosci_dodaj_index.php:69) in /usr/export/www/hosting/f1bp/forum/includes/sessions.php on line 676
  3.  
  4. Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /usr/export/www/hosting/f1bp/portal/aktualnosci_dodaj_index.php:69) in /usr/export/www/hosting/f1bp/forum/includes/sessions.php on line 677
  5. ?>

przy zmianie czegoś w plikach i jest to sesia od forum phpbb by przemo

zrobiłem wszystko co podawaliście ale niestety nic nie poradził

udało mi się naprawić błędem było, nie uwieżycie

1. <script type="text/javascript" src="bbcode.js"></script>
  2. <script type="text/javascript" src="additional_features.js">

zapomniałem zamknąć

powinno być

1. <script type="text/javascript" src="bbcode.js"></script>
  2. <script type="text/javascript" src="additional_features.js"></script>

zapomniałem o

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.