Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Newsletter
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zaiac
Cześć,

Mam na serwerze bazę danych z użytkownikami portaliku i chciałbym stworzyć coś w rodzaju newslettera, żeby wysyłać do nich maile z informacjami o nowościach itp.
Poszukuję jakiegoś rozwiązania, które umożliwi mi zdalne zalogowanie się, wprowadzenie wiadomości i wysłanie do wybranych użytkowników z bazy.
Macie jakieś pomysły lub gotowe rozwiązania?

Pozdrawiam,
zajac
Daimos
ja mam pomysl i nawet gotowe rozwiazanie:
GOOGLE

--
--
fakt, takie posty możesz sobie darować.
~siemakuba
zaiac
Jejku jak ja uwielbiam takie odpowiedzi. Na tej zasadzie nie warto o nic pytać bo zapewne odpowiedź jest gdzieś w sieci. Zapytałem bo uzyskałem na tym forum już kilka cennych podpowiedzi. Więc proszę o kolejną wskazówkę bez uszczypliwości.
KCG
~zaiac zacznij coś robić i pytaj o to, czego nie wiesz smile.gif
kubarek
co będzie ci potrzebne:
logowanie się, administracja: sesje ( session_start, zmienna globalna $_SESSION, ... )
wysyłanie e-maili: funkcja mail, klasa PHPmailer
bazy danych: mysql, ew. pliki tekstowe
JaRoPHP
Ja bym robił to mniej więcej tak:
1. Baza danych - dwie tabele, auth i temp (te same pola: user, hash, mail)
2. Zakładanie konta użytkownika (formularz z danymi: login, mail, hash) - plus pole, że wyraża zgodę na otrzymywanie informacji - zapis do tabeli temp (hash - np. md5 na maila),
3. Wysłanie maila do użytkownika celem weryfikacji - musi kliknąć link, który ma parametry przekazywany metodą $_GET = hash i user,
4. Weryfikacja użytkownika - sprawdzenie, czy jest user w tabeli temp, który dla podenego loginu ma odpowiedni hash; jak test zostanie spełniony, kopia rekordu do tabeli auth, a z tabeli temp, można skasować rekord,
5. Admin: wyświetlona lista użytkowników z polem checkbox; w polu textarea podajesz treść, i wybierasz użytkowników, do których wysłać maila.
zaiac
Dzięki chłopaki za pomysły. Generalnie będę potrzebował coś mniej skomplikowanego.

1. mam juz baze uzytkownikow (wszyscy do newslettera)
2. stworze sobie formularz dostepny tylko z poziomu administratora do napisania wiadomosci + tematu

Pytania:
1. Jak rozesłac wszystkim tego maila? Myslalem o prostym wyciagnieciu SELECTem wszystkich maili z bazy i w petli while wykonac mail(.....) - zadziala?
2. czy musze ustawiac jakies szczegolne opcje w php.ini lub gdziekolwiek indziej zeby mail() zadzialal?
Amorph
Jeżeli nie będą ciężkie maile i dobry serwer to za 1 razem możesz posłać nawet kilkaset maili.
Mój osobisty rekord to 604 maile w pętli while.
Powodzenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.