zaiac
21.05.2007, 12:30:43
Cześć,
Mam na serwerze bazę danych z użytkownikami portaliku i chciałbym stworzyć coś w rodzaju newslettera, żeby wysyłać do nich maile z informacjami o nowościach itp.
Poszukuję jakiegoś rozwiązania, które umożliwi mi zdalne zalogowanie się, wprowadzenie wiadomości i wysłanie do wybranych użytkowników z bazy.
Macie jakieś pomysły lub gotowe rozwiązania?
Pozdrawiam,
zajac
Daimos
21.05.2007, 12:32:28
ja mam pomysl i nawet gotowe rozwiazanie:
GOOGLE--
--
fakt, takie posty możesz sobie darować.
~siemakuba
zaiac
21.05.2007, 12:45:52
Jejku jak ja uwielbiam takie odpowiedzi. Na tej zasadzie nie warto o nic pytać bo zapewne odpowiedź jest gdzieś w sieci. Zapytałem bo uzyskałem na tym forum już kilka cennych podpowiedzi. Więc proszę o kolejną wskazówkę bez uszczypliwości.
~zaiac zacznij coś robić i pytaj o to, czego nie wiesz
kubarek
21.05.2007, 18:57:45
co będzie ci potrzebne:
logowanie się, administracja: sesje ( session_start, zmienna globalna $_SESSION, ... )
wysyłanie e-maili: funkcja mail, klasa PHPmailer
bazy danych: mysql, ew. pliki tekstowe
JaRoPHP
21.05.2007, 20:11:26
Ja bym robił to mniej więcej tak:
1. Baza danych - dwie tabele, auth i temp (te same pola: user, hash, mail)
2. Zakładanie konta użytkownika (formularz z danymi: login, mail, hash) - plus pole, że wyraża zgodę na otrzymywanie informacji - zapis do tabeli temp (hash - np. md5 na maila),
3. Wysłanie maila do użytkownika celem weryfikacji - musi kliknąć link, który ma parametry przekazywany metodą $_GET = hash i user,
4. Weryfikacja użytkownika - sprawdzenie, czy jest user w tabeli temp, który dla podenego loginu ma odpowiedni hash; jak test zostanie spełniony, kopia rekordu do tabeli auth, a z tabeli temp, można skasować rekord,
5. Admin: wyświetlona lista użytkowników z polem checkbox; w polu textarea podajesz treść, i wybierasz użytkowników, do których wysłać maila.
zaiac
22.05.2007, 13:32:47
Dzięki chłopaki za pomysły. Generalnie będę potrzebował coś mniej skomplikowanego.
1. mam juz baze uzytkownikow (wszyscy do newslettera)
2. stworze sobie formularz dostepny tylko z poziomu administratora do napisania wiadomosci + tematu
Pytania:
1. Jak rozesłac wszystkim tego maila? Myslalem o prostym wyciagnieciu SELECTem wszystkich maili z bazy i w petli while wykonac mail(.....) - zadziala?
2. czy musze ustawiac jakies szczegolne opcje w php.ini lub gdziekolwiek indziej zeby mail() zadzialal?
Amorph
22.05.2007, 18:58:06
Jeżeli nie będą ciężkie maile i dobry serwer to za 1 razem możesz posłać nawet kilkaset maili.
Mój osobisty rekord to 604 maile w pętli while.
Powodzenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.