Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] czekanie na reakcje użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jasiek
Problem jest nastepującego rodzaju ..sprawdziłem dane wprowadzone do formularza i teraz potrzebuję wykonać operacje zapisu do bazy danych ale nie w jednym ciągu operacji ale chciałbym poczekać na polecenie zapisz ...coś jak zdarzenie onclick .... przy naciśnieciu buttona. Czy jest taka mozliwośc w PHP. Wyobrażam sobie to na zasadzie przyciku ktory po nacisnięciu wywoła procedurę zapisu do tabeli.. sadsmiley02.gif
Nie chodzi mi o procedurę zapisu tylko o sposób wywołania tej procedury. W normalnym jezyku jest to banalnie proste a w PHP blink.gif ...co jest questionmark.gif? nie ma takiej mozliwości ohmy.gif
Balon
A od czego jest AJAX ?
jasiek
Właśnie nie wiem :x
strife
Cytat(jasiek @ 24.05.2007, 00:37:19 ) *
Właśnie nie wiem :x

Ostrzeżenie za lenistwo ?

http://pl.wikipedia.org/wiki/AJAX

Do tego możesz wykorzystać gotowe biblioteki, prototype, jQuery czy też advAjax, poszukaj na google, a znajdziesz wraz z przykładami. Jeśli będziesz miał problem wtedy napisz.

Pozdrawiam.
jasiek
Widzę że sprawa poważna tongue.gif. Każda inna akcja wykonana poza kodem PHP wymaga przekazania do niej wszytkich parametrów i to bez względy czy wykonujemy je w html czy w jawie. Zależało mi na tym by uniknąć ponownego przekazywania raz sprawdzonych wartości, ponowne przekazanie to szansa na wystapienie błędu więc trzeba ponownie sprawdzić i dopiero zapisać dane do bazy...fakt że robi to głupia maszyna ale nie mniej przy 1000 jednoczesnych użytkowników moze stanowić problem dla wydajności serwera jezeli dane są znacznych rozmiarów...jak trzeba i nie ma innej mozliwości to sie zrobi nawet kosztem dublowania operacji tylko za pierwszym razem chyba nalezy wyjść z niego z wartość jest ok a przy drugim podejściu kiedy jest ok to kontynuj dalej i zapisz do bazy..... jeżeli nie ma innych pomysłów zostanę przy tym rozwiazaniu. angrysmiley.gif
php programmer
Po pierwsze wcale nie trzeba tu stosować od razu Ajax'a
W pierwszm formularzu użytkownik wpisuje dane,

po kliknięciu submita strona się przeładowuje,
a dane z formularza są zapisywane w sesji,
jednocześnie pokazuje się nowa strona z przyciskiem zapisz,

1. <input type="button" value="Zapisz" onClick="loaction='zapisz.php' ">

w pliku zapisz.php dopiero zapisujesz dane z sesji, koniec
jasiek
php programmer

sprawdzę pomysła ..tylko muszę poczytać o sesjach dupa ze mnie a nie programista ale coż tu już jeden z moderatorów wyzwał mnie od imbecyli ..znaczy bezmuzgowiec więc mam moralne prawo do niewiedzy chyba worriedsmiley.gif
php programmer
polecam

http://leon.w-wa.pl/texts/kurs/sesje.php

Zresztą cały kurs dobrze się czyta
jasiek
php programmer -thx za pomoc poczytałem aarambo.gif
wykompinowałem sobie cos takiego: w zwiazku z tym iż jednną / no nie jedna może być ich wiele/
ze zmienną jest plik to w sesji chce zarejestrować sobie zmienną $files1....5 która będzie przypisana do funkcji ($_FILES['index10...index50']['tmp_name']) jezeli jest załadowny plik /a nie musi być/ przybiera wartość z tej funkcji a jezeli nie jest, to powiedzmy ze "0" . Teraz wywołując procedurę zapisu moge odczytać zmienną $files ktora bedzie zawierała ściezke i nazw pliku by go przesunąć we właściwe miejsce ...i tu pytanko czy mozna to tak zapisać czy też w rejestracji sesji nalezy podać zapis
($_FILES['index10...50']['tmp_name']) oczywiście ten index z kropkami tu zapisanymi jest w takiej formie by zobrazować fakt iż jest ich kilka :roll2: no jak tak dalej pójdzie to napiszecie za mnie cały skrypcik Rkingsmiley.png
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.