Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] błąd na stronie przy zmiennych $_GET $_POST
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jacknn
Witam
Mam problem dość dziwny i nigdy nie spotykany prze zemnie, otóż
deklaruję sobie zmienne w taki sposób

1. <?php
  2. $zmienna = $_GET['zmiena'];
  3. ?>

i wszystko jest dobrze gdy w linku znajduje się zmienna=
ale jeżeli nie jest ona tam zapisana, czyli nie jest potrzebna do wykonania skryptu a wcześniej ta zmienna została zdefiniowana to pokazuje mi błąd "Notice: Undefined index:"

W czym tkwi problem? Ja podejrzewam że w ustawieniach serwera, ale administrator jest jakiś nie do dogadania się.
php programmer
Tak, masz zbyt czuły wykrywacz błędów
Wykorzystaj funkcję ini_set" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ewentualnie error_reporting " title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

możesz też za każdym razem sprawdzać,

1. <?php
  2. if (isset($_GET['zmienna'])) 
  3.  $zmienna = $_GET['zmienna'];
  4. ?>
nospor
Cytat
Tak, masz zbyt czuły wykrywacz błędów
Wykorzystaj funkcję ini_set ewentualnie error_reporting
No nie ma jak fachowe rozwiązanie problemu tongue.gif
Bledów/noticow nie nalezy usuwac poprzez ich nie wyswietlanie. Nalezy tak pisac, by sie wogóle nie wywolywaly.

@jacknn jak czegos nie ma w tablicy, a ty probujesz to dostac, to normalne jest ze poleci notice.nalezy pisac np. tak:
  1. <?php
  2. $zmienna = isset($_GET['zmiena']) ? $_GET['zmienna'] : null;
  3. ?>

edit: o, widze ze php_programmer dopisal jednak i sensowniejsze rozwiązanie. choc i tak nie poprawne, bo jak ktos teraz bedzie chcial sie dobrac do $zmienna to poleci notice, ze jej nie ma smile.gif

edit2:
proszę poprawić tytuł o znacznik zgodnie z zasadami forum Przedszkole:
Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole
jacknn
Dzięki za pomoc, wyłączyłem raportowanie błędów bo nie mam narazie czasu na zmiany w samych deklaracjach zmiennych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.