Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/html] Sesje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jasiek
Problem jest taki, wczoraj podpowiedziano mi bym przekazał zmienne raz zwalidyzowane między formularzami przy pomocy sesji. Niby prosta sprawa ale dla mnie nie bardzo, przeczytałem wszytkie znalezione fora manual i co sie dało i nigdzie nie było napisane że w tym drugim pliku php przed funkcją :
session_start()
należy wykonać sprawdzenie czy już sesja nie istnieje ..poczytajcie sobie a zobaczycie jak to wszytko mętnie pisze...do 4 rano szukałem by dziś gdzieś mimochodem znaleść i kurcze działa. Więc ku pamieci wszytkim co się bedą przebijali przez ten stek bzdurnych rad: " PRZED FUNKCJĄ SESSION_START() SPRADŹ CZY NIE MASZ JUŻ WYWOŁANEJ SESJI" w przeciwnym wypadku sam ta funkcja umieszczona na początku utworzy nową sesje i z przekazania czegokolwiek nici angrysmiley.gif
Teraz mam inny problem ale proszę o sprawdzoną wiedze a nie wiedze z palca id sesji można przekazać z pod kody php ponieważ jest to funkcja php ale ja chcę to ide przekazać z formularza czyli z pod kodu html i nie mam usz siły przechodzić przez ten pożal się boże bełkot psedowiedzących, jasna odpowiedź jezeli można tongue.gif da się to zrobic i ewenualnie jak lub nie i dam se spokój wymysle coś innego.
Cysiaczek
Słabo czytałeś snitch.gif
Sesja w php przekazuje sobie swój identyfikator pomiędzy stronami.
Robi to używając cookie, adresu URL lub ukrytych pól formularza (zależy od konfiguracji).
Jedyne, co powinieneś zrobić przed wywołaniem session_start() to wywołanie session_name() jeśli używasz innej nazwy niż domyślna.
Jeśli Twoja sesja się gubi po drodze, to sprawdź, czy jakakolwiek metoda propagacji identyfikatora jest w użyciu, a najlepiej, czy wszystkie strony, pomiędzy którymi klikasz mają session_start() - wystarczy, że jedna nie ma i już koniec sesji.

Pozdrawiam.
jasiek
Cysiaczek thx to jest konkretna informacja bo rzeczywiście tak było zaczynałem tworzyc sesje od drugiej strony ponieważ pierwsza była w hml a pozostałe w php i tak napradę zalezało mi na przeniesieniu wartości z drugiego pliku do trzeciego, pierwszy służy tylko do załadowania danych na serwer i później chciałe tylko przemieszczać juz raz zaimplementowane dane tylko na serwerze z uwagi na bezsensownośc powtórnego uploadowania plików i danych / strata czasu większe szanse powstania błedów i niepotrzebne obciażenie serwera/ problem się objawiał tym że ten drugi formularz tworzył własną sesje/ bo tak miało być/ ale ten trzeci też tworzył własna sesje, gdy dodałem mu na poczatku polecenie sprawdzenia czy sesja istnieje problem znikł. Kłopot w tym że trzeba mu podać numer sesji bo jak nie ma tego numeru tu uznaje że wartość jest pustym ciągiem i tworzy nową sesje. Nr sesji oczywiście mozna przekazywać metodami ktore podałeś ale formularz ktory tworzy sesje może być tworzony wewnątrz kodu php i odczutanie idSesji jest bez problemowe albo też może być po za kodem php i wówczas nie wiem jak mu podac zmienna jaką jest id sesji. Nawiasem nie znałm jeszcze tej funkcji o której piszesz ..zaraz ją przetestuję smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.