Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] dwa pytanka :)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kamils2
witam mam dwa problemy smile.gif jeden polega na tym ze includuje w pliku glownym (core.php) dolaczam plik locale/polish/cms.php i taki myk ogolnie to powinno dzialac a jednak texty w function status nie wyswietlaaja sie

1. <?php
  2. unction status()
  3. {
  4. if(LEVEL==9){ echo "".$text['s9']."";}
  5. elseif(LEVEL==8){ echo " ".$text['s8']." ";}
  6. elseif(LEVEL==7){ echo " ".$text['s7']." ";}
  7. elseif(LEVEL==6){ echo " ".$text['s6']." ";}
  8. elseif(LEVEL==5){ echo " ".$text['s5']." ";}
  9. elseif(LEVEL==4){ echo " ".$text['s4']." ";}
  10. elseif(LEVEL==3){ echo " ".$text['s3']." ";}
  11. elseif(LEVEL==2){ echo " ".$text['s2']." ";}
  12. elseif(LEVEL==1){ echo " ".$text['s1']." ";}
  13. else{ echo "";}
  14. }
  15. ?>

i drugi problem w glownym katalogu mam sobie wsyzstkie pliki i wszystko ladnie sie wgrywa ale co zrobic aby to samo dzialalo w katalogu administracja chodzi mi tu o inlude i require once

katalog administraja plik index.php

1. <?php
  2. Warning: require_once(./themes/cms/code.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in C:Program FilesWebServhttpdcore.php on line 24
  3.  
  4. Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required './themes/cms/code.php' (include_path='.;C:php5pear') in C:Program FilesWebServhttpdcore.php on line 24
  5. ?>

czyli jak zmienic ten kod

1. <?php
  2. require_once "./themes/cms/code.php";
  3.  require_once "./sql.php";
  4.  require_once "./locale/polish/cms.php";
  5. ?>

aby sie to ladnie ladowalo w katalogu glownym i adminsitracji (potem bedzie jeszcze katalog user) wiec tez sie przyda ta wiedza :/

pozdrawiam Kamil
Daimos
sam sobie odpowiedziales w temacie:
  1. <?php
  2. require_once "../themes/cms/code.php";
  3.  require_once "../sql.php";
  4.  require_once "../locale/polish/cms.php";
  5. ?>
KCG
chyba function w pierwszym, a nie unction. Nie lepiej zastosować switch? :|

i co to za zmienna $text? Chyba trzeba ją ustawić jako globalną (global $text; // na początku funkcji)
Kamils2
co do globalnej to racja a co do ../ nie moge tak zrobic bo wtedy w glownym katalogu sie nie wyswietla :/
Sebastian Rozmus
zrób zmienną np. $a i w katalogu administracji daj $a = "../"; a w głównym katalogu $a = "./" i w include daj na początku tą zmienną...
Kamils2
ok smile.gif dzieki za rade a jeszcze takie pytanko

RewriteRule ^Grafika,pokaz,([^-]*)$ ./image.php?url=$1

mam taka regule rewrite i jak daje adres Grafika,pokaz,images/progress.gif to mi sie nie wyswietla obrazek ani pliki nie includuja czym to moze byc spowodowane ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.