Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] odczytywanie textu i liczb
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fredzio90
otóż chciałbym się zapytać jak w PHP odczytywac z bazy LICZBY a jak TEXT...

bo w polu raz mam zapisywane liczby raz text....

i te liczby przerabiam.. ( nieważne jak ) i pokazuje sie wpis z bazy o danym nr id ( liczba = id wpisy z innej tabeli )

chodiz mi cos w takim stylu:

1. <?php
  2. if($r['autor']=='tutaj zmienna odczytywania liczby') {
  3.  
  4. SELECT tabela2 WHERE id='$r[autor]'
  5.  
  6. } else {
  7.  
  8. echo $r[autor];
  9.  
  10. }
  11. ?>
Sebastian Rozmus
nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jesli chodzi Ci o to aby po wyciągnięciu z bazy liczby mozna było na niej przeprowadzać działania matematyczne to trzeba zmienić typ zmiennej na integer ...

link do manuala : settype" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
fredzio90
ja niechce wykonywac działań matematycznych, ja tylko chce podczas wyciągania z pola sprawdzac czy jest to liczba ( całkowita np. 3, 53,3563 ) jeżeli tak to będe tą liczbe wyciągał z innej bazy, jeżeli w polu znajduje się text to pokaże ten tekst ;D
Sebastian Rozmus
do tego są funkcjie is_typzmiennej (oczywiście w mjejsce typzmiennej dajesz typ np is_array , is_string itd.) zwraca true gdy jest tego typu a jeśli nie to false smile.gif
fredzio90
dałem tak:

1. <?php
  2. if(is_int('$autor')==TRUE) {
  3. $q = 'LISTA';
  4. } else {
  5. $q = 'OTHER';
  6. }
  7. ?>

i przy pokazywaniu zawartości pola dałem: '.$q.'

i za kazdym razem jest napis OTHEr nawet gdy jest sam text w polu

ten cały if jest w pętli while objęty
Kicok
is_numeric" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - zwraca true jeśli parametrem jest tekst, który jest poprawną liczbą.

A jeśli mają to być tylko liczby całkowite nieujemne, to możesz również zastosować ctype_digit" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.