Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Przesyłanie danych z formularza za pomocą buttona
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
integer000
Witam

jak za pomocą przycisku button przesłać dane z formularza w określone miejsce questionmark.gif

chodzi mi o to że jest jeden formularz i 3 różne buttony które prowadzą dane z tego formularza w różne miejsca, a właściwie to mają prowadzić bo nie wiem jak je wzbudzić...

chcę aby do każdego z buttonów była przyporządkowana jakaś ścieżka do której mają lecieć dane z formularza... przy każdym buttonie inna...
Cienki1980
Można wykonać to w następujący sposób - napisać funkcję w JS, która będzie przyjmowała jeden parametr i w zależności od tego jaką ma wartość będzie ustawiała wartość jednego pola określoną wartością.

W zależności od klikniętego buttona wywołujesz funkcję z danym parametrem, pole hidden się ustawia na określoną wartość i zatwierdzana jest forma. Po stronie PHP sprawdzasz jaką wartość ma ustawoine pole i w zależności od niego ( instrukcja switch - case ) wykonujesz odpowiedni kod.
tommy4
Lub po prostu zmienić parametr action podczas onClick.

Looknij tutaj:

http://www.javascriptkit.com/jsref/form.shtml

Cytat
action Read/write string that reflects the action attribute of the form.
integer000
napisałem takie coś i mi nie chodzi:

1. <form method="post" enctype="multipart/form-data" id="formdoksav" name="formdoksav">
  2.  
  3. jakaś tam zawartość......
  4.  
  5. </form>
  6.  
  7.  
  8. <input type="button" value="wyślij" onclick="document.getElementById('formdoksav').action="?d=site&action=doksavsql"; document.getElementById('formdoksav').submit(); ">

gdzie może być problem questionmark.gif
Cysiaczek
Głowy nie dam, ale JS może mieć problemy z ustawieniem atrybutu action w elemencie, który nie miał wcześniej tego atrybutu. Możesz spróbować element.setAttribute("action", "link");

Pozdrawiam.
integer000
Cytat(Cysiaczek @ 29.05.2007, 07:30:18 ) *
Głowy nie dam, ale JS może mieć problemy z ustawieniem atrybutu action w elemencie, który nie miał wcześniej tego atrybutu. Możesz spróbować element.setAttribute("action", "link");

Pozdrawiam.

albo nie umiem z tego skorzystać, albo nie działa...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.