Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mój CMS
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Black-Berry
Hej. Od kilku miesięcy piszę CMS'a. Kilka wersji już za ten czas zrobiłem i sprzedałem. Teraz chciałbym zacząć od początku i jakoś to usystematyzować. Oto moja struktura CMS'a.

1. Struktura Katalogów
+ edc_admin
+ edc_main
+ edc_components
- com_static_content
- com_catalog
- com_newsletter
+ edc_modules
- mod_login_panel
- mod_primary_menu
- mod_news_box
+ edc_templates

2. Komponenty i modułu maja swoje paneliki typu popup. Np katalog - com_primary_menu zawiera plik primary_menu_main.php który generuje odpowiedniego HTML'a i jest tworzony według szablonu:

1. <?php
  2. include_once( ".../.../edc_main/module_header" );
  3.  
  4. //main class implamentation
  5. class c_primary_menu
  6. {
  7. function c_primary_menu()
  8. {
  9. //constructor here...
  10. }
  11.  
  12. function primary_menu_drop()
  13. {
  14. //generationg html code here...
  15. }
  16. // some other functions here...
  17.  }
  18.  
  19.  
  20.  //generationg public functions from class
  21.  function primary_menu_drop()
  22.  {
  23.  $module = new c_primary_menu();
  24.  $module->primary_menu_drop();
  25.  }
  26.  
  27. ?>

3. Faktycznie to ta klasa mogłaby nie występować. Pozwala tylko opakować kod żeby była jakas logika w budowie każdego pliku.

4. Nie używam smartów o których trochę słyszałem ale bałem sie stosować w obawie, że się w tym wszystkim pogubię. Jeśli to ma byc wielkosci Joomli to mogłoby się tak zdażyć. Poza tym nie używam żadnych dodatkowych bibliotek PHP. Czasem tylko jakichś wstawek z JavaScripta. Zastanawiam się nad jakimś frameworkiem ale nie wiem czy nie stracę na wydajości i możliwości dopracowywania najmniejszych szczegółów.

Co o tym myślicie? Ma ktos może doświadczenie z dużymi projektami? Szukam dobrego sposobu na usystematyzowanie kodu tak żeby nie musieć kiedyś zaczynac od poczatku.
mike
Na przyszłość proszę przeczytać zasady pisania działu, w którym publikujesz.
Przenoszę z Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum na Oceny
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.