Earth
6.06.2007, 16:09:14
Jakiego oprogramowania używacie?
Ja osobiście:
Grafika:
GIMP
Programowanie:
Quanta
Screen
Podgląd stron:
Apache+PHP+MySQL
Firefox
Opera
Jak radzicie sobie z tym, że strony napisane na linuxie wyglądają trochę inaczej na Windowsie oraz z czcionkami. Na XP są inne niż na linksie.
Turgon
6.06.2007, 16:15:50
Grafika:Gimp
Edytor:Kate
Serwer:Apache2+PHP+mySQL+sqLite + okazjonalnie postgreSQL
Przeglądarka:Firefox - wtyczki(WebDeveloper, FireBug(i tak strasznie rzadko korzystam

)
Wykrywacz
6.06.2007, 16:29:07
Cytat
Jak radzicie sobie z tym, że strony napisane na linuxie wyglądają trochę inaczej na Windowsie oraz z czcionkami. Na XP są inne niż na linksie.

? No to ja chyba żyje w innym świecie. A powiedź czym się różnią strony napisane pod linuchem od tych z windy?
Earth
6.06.2007, 16:44:29
Cytat(Wykrywacz @ 6.06.2007, 17:29:07 )

? No to ja chyba żyje w innym świecie. A powiedź czym się różnią strony napisane pod linuchem od tych z windy?
Wystarczy dać np: Arial Black na jakiś większy rozmiar i wtedy zobacz jak to będzie wyglądać na linuxsie a jak na Win.
Wykrywacz
6.06.2007, 16:51:12
Nom szczególnie jak użyjesz pod Windą IE, a w linuchu FF albo KDE albo czegoś innego, ale to akurat nie jest kwestią so.
sztosz
6.06.2007, 20:22:41
@Earth: To chyba kwestia DPI(właściwie PPI

). Ja sobie radzę z tym tak że zwiększam pod GNU/Linuxem DPI do 96. Jak by ktoś był ciekaw dlaczego w windowsie jest 96 ->
http://blogs.msdn.com/fontblog/archive/200.../08/490490.aspx
Cysiaczek
6.06.2007, 22:03:56
Ja się jak niektórzy mawiają "męczę" z Quantą + Cervisia (cvs klient)
Apache 2.2.3
php 5.2.3, 6.0 (cvs)
MySQL 5.0.37
Firefox, Opera
GIMP - słabo znam.. oj słabiutko
Earth
6.06.2007, 22:45:39
A słyszeliście kiedyś o IE Viewer?
Jedną rzecz trzeba przyznać edytory pod Windowsa są lepsze. Na linuxie próbowałem uruchomić Pajączka i Core Editor, ale nic z tego. Teraz wymieniam kartę na NVIDIA może pomoże, aplikacje pod Cedegą lepiej działają na tych kartach niż na ATI.
Będę musiał się zainteresować Zend Studio chyba coś takiego jest pod linuksa?
Riklaunim
7.06.2007, 00:19:44
Cytat(Earth @ 6.06.2007, 23:45:39 )

Na linuxie próbowałem uruchomić Pajączka i Core Editor, ale nic z tego. Teraz wymieniam kartę na NVIDIA może pomoże, aplikacje pod Cedegą lepiej działają na tych kartach niż na ATI.
nie ma to większego znaczenia. Jak chcesz Pajączka to daj sobie spokój z Linuksem i pozostań przy Windowsie. Linux to nie tani substytut Windowsa. Jak chcesz polegać na windowsowych aplikacjach do www to używaj Windowsa.
Turgon
7.06.2007, 08:02:14
Amen.
Powiem, wprost. Mojego Linuksowego Kate'a nie zamienię za żaden edytor Windowsowy. Każdy, który ma podobne możliwości, jest molochem, który uruchamia mi się dwie minuty...
sobstel
7.06.2007, 08:13:02
Cytat
Jedną rzecz trzeba przyznać edytory pod Windowsa są lepsze
zupełnie się z tym nie zgodzę. zresztą ja osobiście używam zarówno na Windowsie (w pracy) jak i na Linuxie (w domu) Eclipse z PDT czy Subclipse i kilkoma innymi wtyczkami np. do XML, XSL, C itp. zanim ktoś się zdecyduje na Zend Studio polecam najpierw przyjrzenie się Eclipse, zresztą o edytorach jest już jeden wątek na tym forum.
Earth
8.06.2007, 22:30:06
Cytat(Riklaunim @ 7.06.2007, 01:19:44 )

nie ma to większego znaczenia. Jak chcesz Pajączka to daj sobie spokój z Linuksem i pozostań przy Windowsie. Linux to nie tani substytut Windowsa. Jak chcesz polegać na windowsowych aplikacjach do www to używaj Windowsa.
Nie będę specjalnie odpalał windy żeby używać tam jednej aplikacji. Po prostu Core Editor najbardziej mi się podoba z edytorów, które widziałem.
Jak na razie zainteresuje się tym co podaliście w newsach wyżej.
A co z czcionkami? Na linuxie jest ich dużo więcej, a nie ma ich na windowsie.
sztosz
8.06.2007, 22:33:43
Cytat
A co z czcionkami? Na linuxie jest ich dużo więcej, a nie ma ich na windowsie.
He he

A od kiedy to czcionki są zależne od systemu operacyjnego?
fiszol
9.06.2007, 07:02:18
Ze wszystkimi narzędziami to jest tak, że za najlepsze uważamy te w których najlepiej się czujemy, a to jak w nich się czujemy zależy od tego czasu ile w nich spędzamy i tak np Earth z czasem powie że najlepszy jest Screem a nie CE.
U mnie na warsztacie siedzi apacz, php5.2 i mysql 5, innych baz nie używam.
Edytory: gedit, vim.
Przeglądarki: ff, opera, elinks (a swoją droga jak ktoś mi powie jak go zmusić do interpretowania js to piwo postawie

).
Grafika: GIMP który jest dla mnie czarną magią, na winxp siedziiałem przez 3 lata w paintshopie i teraz ciężko mi w innych programach graficznych, mimo tego że po kilku godzinach z gimpem stwierdziłem jego przewagę.
SongoQ
9.06.2007, 07:27:30
@Earth Odnosnie tych fontow to jest zupelnie od wrotnie. To ze zle u Ciebie wyglada to juz Ci dostales pposta odpowiedniego. Co do edytorow to "szanujace sie" produkty jak Zend czy Eclipse wypuszczaja na kazda platforme, pajaczek bleeeeeeeeeee.
Earth
22.06.2007, 07:58:39
Powiem wprost chodzi mi o to, że jak ustawię czcionki na linuxie to na XP będą inne jakieś domyśle bo tamtych nie posiada. Dlatego CSS muszę tworzyć na Windzie.
mike
22.06.2007, 08:10:16
Przecież możesz sobie zainstalować na Linuxie zestaw czcionek Windowsowych i będziesz mial to samo i tu i tu.
Earth
22.06.2007, 16:40:55
No i wziąłem skopiowałem cały katalog czcionek i z nich wybieram. Lepszego sposobu niestety nie ma
phpion
22.06.2007, 16:44:00
To jakich Ty czcionek używasz, że to aż taki problem! Przecież te podstawowe mają swoje odpowiedniki, przykładowo:
font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
Arial - Winda
Helvetica - Linux
sans-serif - tak na wszelki wypadek

Nie używaj fikuśnych czcionek bo nie każdy takowe będzie miał na dysku.
Jabol
22.06.2007, 21:48:58
Proponuje teksty wprowadzać w formacie jpg a linki i interaktywność poprzez map ;P. Do by dopiero było przenośnie.
Pozdrawiam
Earth
22.06.2007, 21:55:37
Zerknijcie tu, na sam dół:
http://www.kurshtml.boo.pl/css/rodzaj,czcionki.htmlCytat(Jabol @ 22.06.2007, 22:48:58 )

Proponuje teksty wprowadzać w formacie jpg a linki i interaktywność poprzez map ;P. Do by dopiero było przenośnie.
Pozdrawiam
Powiem ci że kiedyś tak robiłem, bo miałem mocno ekstrakcyjną czcionkę
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.