cicik
17.06.2007, 10:17:17
Witajcie.
Chciałbym stworzyć taki formularz, który nie będzie dawał się wypełniać botom, a jednocześnie nie będzie wredny dla użytkownika. Tworząc coś takiego trzeba sprawdzać czy działa poprawnie. Mam więc pytanie macie może adresy jakichś stron, gdzie się podaje adres strony www i wiadomo, że z tej bazy korzystają boty?
Chciałbym aby jak najwięcej botów właziło na moją stronę, a jednocześnie nie chce mi się czekać aż znajdą moją stronę po linkach.
zimi
17.06.2007, 12:45:12
jeśli możesz się pochwalić... na jakiej zasadzie miałoby dzialać to zabezpieczenie? sprawdzanie User-Agent czy IP? czy sprawdzanie tego co wpisują? czy jeszcze co innego... na pewnym forum (adresu nie podam bo mi powiedzą jaką to reklamę konkurencji robię...) znalazłem cały dział odnoszący się do botów, jeśli to Ci się przyda to daj znać na PW to podam Ci adres, ew. zrzucę ze swojej bazy trochę danych (nie mam tego dużo ok. 5000 uniq wpisów UA, ale większość to pewnie różne kombinacje MSIE, windy i innych pierdół) jeśli potrzebujesz tak jak mówiłem UA i IP, ale byś musiał te dane obrobić...
co do samej strony mam pewne wątpliwości czy jest jakaś uniwersalna, jednak zapytam kumpla jak będzie w zasięgu może będzie coś wiedział
cicik
17.06.2007, 12:58:03
Nie chcę zabezpieczać się poprzez blokowanie adresów IP bo to bez sensu.
Chcę znaleźć kombinację takich metod stosowanych w formularzach (lub jeszcze nie stosowanych), które wyeliminują większość (lub wszystkie) botów. Do tego jednak potrzebuję aby jak największa liczba botów próbowała wypełniać moje formularze.
zimi
17.06.2007, 13:29:31
hmmm tak też myślałem że tego robić nie będziesz
może zobacz
http://sblam.com/ może to co chcesz zrobić jest już gotowe?
jeśli chcesz jednak sam może Ci się przydać
http://sblam.com/techniki.html
cicik
17.06.2007, 15:26:06
Chcę zrobić coś co nie wymaga łączenia się z serwerem więc wszelkie serwery typu sblam odpadają.
Poza tym mi właśnie zależy na trikach, których JESZCZE boty się nie nauczyły. Zawsze jakieś będą. Dlatego muszę mieć jakąś testową stronę, na której wszelkie boty będą próbowały się wpisać.
bugme
20.06.2007, 11:44:52
Chyba nie do końca rozumiem co masz na myśli, ale jeśli chcesz "przyłapywać" boty na wpisywaniu się, to zobacz
http://www.projecthoneypot.org/ - tworzą i śledzą pułapki na spamboty i harvestery.
nexis
9.10.2007, 04:54:24
Dość skuteczny jest sposób "przepisz tekst z obrazka" bądź proste, ale losowe zadania matematyczne "2 + 8 = ".
cicik
9.10.2007, 06:24:25
Cytat(nexis @ 9.10.2007, 05:54:24 )

Dość skuteczny jest sposób "przepisz tekst z obrazka" bądź proste, ale losowe zadania matematyczne "2 + 8 = ".
i jest to najbardziej $^%$^%$^%$^& metoda jakiej mozna uzyc.
thornag
9.10.2007, 15:36:33
YYyy cicikowi w kilku slowach chodzi o katalog stron WWW z ktorego boty lubia korzystac, i na jego podstawie wybieraja sobie potencjalne 'ofiary'.
Ja niestety nie znam takowych aczkolwiek chetnie sie dowiem jakie to sztuczki planujesz zaimplementowac a ktorych jeszcze nie bylo i ktore nie sa Captcha ?
cicik
10.10.2007, 08:13:39
Cytat(thornag @ 9.10.2007, 16:36:33 )

Ja niestety nie znam takowych aczkolwiek chetnie sie dowiem jakie to sztuczki planujesz zaimplementowac a ktorych jeszcze nie bylo i ktore nie sa Captcha ?
Naiwny klasyfikator Bayesa :-) Właśnie rzeźbię o tym artykuł do PHP Solutions. Jak go w którymś numerze opublikują to dam znać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.