<?php $username="root"; $password="krasnal"; $database="test"; $query="SELECT * FROM miasta"; ?>
Następnie w drugim pliku o nazwie view_miasta.php wyświetlam w formie tabeli np. wszystkie rekordy. Niestety nie wiem jak pozostając w zgodzie z zasadami powinienem pisać kod w kolejnych plikach. Chcę uzyskać jeszcze kilkanaście stron w oparciu o tę view_miasta.php, tzn. będzie się w niej zmieniała zawartość tylko jednego div-a nazwijmy go dla przykładu 'content'. Czyli cała strona ze swym topem, meni, foterem, itd. nie zmienia się poza contentem, gdzie chcę wyświetlać wyniki zapytań do bazy. W kodzie strony view_miasta.php znajduje się
Jeśli natomiast chciałbym teraz wyświetlać miasta według pierwszej litery - czyli a-b-c-d...itd. zastosuję zamiast zapytania
<?php include('connect_db.php'); ?>
dla każdej litery:
<?php $query="SELECT * FROM miasta"; ?>
<?php $query="SELECT * FROM miasta WHERE nazwa LIKE 'a%'"; $query="SELECT * FROM miasta WHERE nazwa LIKE 'b%'"; $query="SELECT * FROM miasta WHERE nazwa LIKE 'c%'"; ?>
itd.
Zatem jak to zrobić poprawnie? tworzyć pliki typu connect_db_a.php, connect_db_b.php, connect_db_c.php, itd. i 'icludować' je do diva content w pliku view_miasta.php. Czy może przy pomocy connect_db.php łączyć się z bazą a zapytania umieszczać w odrębnych plikach i te dopiero includować do pliku view_miasta.php. A może jescze inaczej?
Proszę o Wasze rady.
Pozdrawiam