Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] błędna składnia php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dekrzycho
Mam kod który umożliwia zmianę parametru w bazie danych, krótko mówiąc chodzi mi o potwierdzenie założenia konta przez użytkownika. Link jest wysyłany w mailu a po kliknięciu powinna nastapic zmiana parametru w bazie danych...
Oto skrypt php:
  1. <?php
  2.  
  3. $select = mysql_query("SELECT * from " . TABLE_CUSTOMERS . " where customers_id = " . $HTTP_GET_VARS['id'] . "");
  4. $start = mysql_fetch_array($select);
  5. if ($start['customers_validation_code'] == $HTTP_GET_VARS['pass']) {
  6. if ($start['customers_validation'] == '1'){
  7.  
  8. ?> <td class="main"><?php echo TEXT_YOUR_ACCOUNT_ALREADY_EXIST . '<br>'; ?></td>
  9. <?php
  10. }else{
  11.  
  12. mysql_query("update " . TABLE_CUSTOMERS . " set customers_validation = '1', customers_status = '1' where customers_id = '" . $HTTP_GET_VARS['id'] . "'") or die('Could not connect: ' . mysql_error());
  13. ?>
  14. <td class="main"><?php echo TEXT_ACCOUNT_CREATED . '<br>'; ?></td>
  15.  </tr>
  16. <tr>

A o oto błąd który dostaje:
  1. Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument IS NOT a valid MySQL result resource IN /home/domains/mojadomena.pl/public_html/pw.php ON line 70

Dodam że link jest poprawny, wszystkie parametry w linku i w bazie są identyczne ale nie rozumiem czemu wywala mi ten błąd...
strife
Przenoszę na Przedszkole.

Zobacz co zwraca mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
misiek172
jest pare możliwości...

a ) zapomniałeś się połączyć z bazą MySQL smile.gif
b ) zmienna $HTTP_GET_VARS['id'] może nie istnieć (co można zastąpić $_GET['id'], ale to tak na marginesie)

TABLE_CUSTOMERS <- co to jest? z tego co patrze to ani zmienna ani funkcja... więc co? biggrin.gif
strife
Cytat(misiek172 @ 18.06.2007, 14:21:38 ) *
[...] TABLE_CUSTOMERS <- co to jest? z tego co patrze to ani zmienna ani funkcja... więc co? biggrin.gif

Nie wiem czy wiesz, ale w php istnieje coś takiego jak stałe. I zapewne to jest taka stała.

http://pl.php.net/manual/pl/language.constants.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.