Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] dwie zmienne w adresie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dionizos
Witam smile.gif ... robię stronkę która składa się z dwóch kolumn , (dwa divy w których otwierają sie pliki php) i chciałem zrobić tak zeby w adresie zapisać dwie zmienne ID i ID2 ktore zmieniałyby zawartość tych kolumn ... nic w tym trudnego , wystarczy zrobić link z " ?id=cos&id2=cos2 " ale w moim prostym skrypcie , ktory wyglada tak: (w sumie nie taki mój, podpatrzyłem go z jakiejs strony)

1. <?php
  2.  
  3. $id = $_GET['id'];
  4.  
  5. if(!empty($id)) {
  6.  
  7. if( (file_exists("$id.php")) && (preg_match('|^[[:alpha:]-/_]+$|', $id)) ) include "$id.php";
  8.  
  9. if( (file_exists("$id.html")) && (preg_match('|^[[:alpha:]-/_]+$|', $id)) ) include "$id.html";
  10.  
  11. else include 'error.php';
  12. }
  13.  
  14. else include 'start.php';
  15. ?>

musiałbym za każdym razem w linku umieszczać dwie zmienne.... a mi zalezy na tym aby mozna było sobie w jednej kolumnie otworzyc cos , a w drugiej cos innego.
No i własnie , jak zrobić żeby po kliknięciu w link zmieniała sie jedna zmienna, a druga pozostawała ta sama.

Nie wiem ile osob jest w stanie zrozumieć moje zakręcone myśli tongue.gif ale proszę o pomoc. Pozdrawiam

[+] edit
Do wstawiania kodu na forum służą odpowiednie
tagi BB Code ([php]). Tym razem poprawiłem, ale
na przyszłość proszę o tym pamiętać.
---
~strife
Darti
Od kiedy IFRAME'y są niepopularne korzysta się z AJAX'a
dionizos
Yhym.... a może ktoś pomoże ? smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.