Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] alternatywny sposób sprawdzania dostępności zasobów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wykrywacz
Zastanawiam się nad sposobem kontroli czy plik który tworze na serwerze faktycznie został stworzony.
Problem polega na tym że do servera podmapowany jest dysk sieciowy na którym zapisuje pliki, ale czasem zdarza się że połączenie wyleci w kosmos.

Narazie jedyny co mi wpadło to stworzyć jakiś plik przez fopen("tralala.txt","a");
a potem wywołać go przez fopen("tralala.txt","r+");
i potem sprawdzam isset'em sprawdzam czy mi zwróci wartość, jak tak to jade.....

Czy znacie może jakiś prostszy sposób?
Stark
file_exists()
Wykrywacz
ok dzięki to mi upraszcza sprawdzanie.
Ale generalnie jest to dla mnie połowiczne rozwiązanie, generalnie chodzi mi o sprawdzenie czy dana ścieżka jest osiągalna, tak aby nie tworzyć (bo za każdym razem tworze) pustego pliku a potem dopiero sprawdzać czy istnieje.

na zasadzie
  1. <?php
  2. function patch_exists($file_name){
  3. fopen("$file_name","a");
  4. file_exists($file_name);
  5. }
  6. ?>

Tyle że chodzi mi o gotową bo pewnie będzie działać lepiej tongue.gif
nospor
@wykrywacz jeszcze przez tyle czasu się nic nie nauczyłeś ode mnie?
http://pl.php.net/manual/pl/ref.filesystem.php
i sobie poszukaj a znajdziesz to, czego szukasz tongue.gif
Stark
Jezeli masz utworzony plik i chcesz sprawdzic, czy sciezka do niego jest prawidlowa, robisz tak:

1. <?php
  2. if (file_exists($nazwa_pliku))
  3. {
  4. // Dzialania na pliku
  5. } else
  6. {
  7. echo 'Brak dostepu do pliku!';
  8. }
  9. ?>

Tak samo mozesz sprawdzic, czy dany katalog istnieje, po prostu podajesz sciezke do katalogu zamiast do pliku.

Edit
http://pl.php.net/file_exists
Wykrywacz
no tak
.
..
...
Dzięki smile.gif

Jestem ciekaw ile z tego co napisałem dotychczas można by uprościć gdybym bardziej lubił się z manualem... smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.