Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js] automatyczne zaznaczenie checkboxow po wyborze parametru z listy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rts
Witam.
Chciałbym aby po wybraniu jakiej¶ opcji z rozwijanej listy automatycznie zaznaczały się niektóre checboxy, ale nie mam pojęcia jak to zrobić.
Kod wygl±da tak:

1. <td align=right><b>Kategoria:</b></td>
  2. <td><? buildCatBox("scat",$scat) ?> <?PHP echo $serrorZa;?>
  3.  
  4. <tr>
  5. <td align=right>Wybór:</td>
  6.  
  7. <td>
  8. <table>
  9. <tr>
  10. <?PHP 
  11. if(empty($moda)){echo'<td><input type="checkbox" name="jeden"> <b>Jeden</b></td>';}else
  12. {echo'<tr><td><input type="checkbox" name="jeden" checked="checked"> <b>jeden</b></td></tr>';}
  13.  
  14. if(empty($bielizna)){echo'<tr><td><input type="checkbox" name="dwa"> <b>Dwa</b></td></tr>';}else
  15. {echo'<tr><td><input type="checkbox" name="dwa" checked="checked"> <b>dwa</b></td></tr>';}

Np. jak wybierzemy z Kategorii jakie¶ pole np "jeden" to automatycznie zaznacza się chechbox "jeden".
Mógłby mi kto¶ pomóc?

I jeszcze jedno, teraz mam tak że jak się kliknie na button "zapisz" to zmienia się na "proszę czekać..." i chciałbym aby ten button po zmianie napisu był zablokowany żeby nie można było w niego ponownie klikac ale z tym też sobie nie radze :/
  1. <?php
  2. <input type="submit" name="submit" value="Zapisz" onclick="this.value='Proszę czekać, trwa zapisywanie, może to potrwać kilka minut...';">
  3. ?>

Pozdrawiam
lopez86
za 2 dychy moge ci to napisać tak to mi sie nie chce chyba że zaczniesz sam pisać i ewentualnie wtedy na forum ktos ci pomoze , a nie licz na to że powiesz "pomocy" i ktos ci napisze gotowca , to nie caritas Polska, a pomoc to pomoc a nie pisanie za kogo¶ za friko.
KCG
Do drugiego:
onClick="this.disabled=true;this.form.submit();"
no i dodaj to swoje;p
rts
Zablokowanie buttona udało się, ale dajcie chociaż jak±¶ podpowiedĽ do pierwszego smile.gif
Pozdrawiam
wlamywacz
Do drugiego pętla for lub while :

Masz kod reszte sam dopasuj...

function zaznacz(what,pref,stan){
for(i=0;i<what.elements.length;i++){
if(what.elements[i].type == "checkbox" && what.elements[i].name.substring(0,pref.length) == pref){
what.elements[i].checked=stan;
}
}
}
rts
Mam jeszcze pytanko co do walidacji danych w js. Wiem jak zrobić żeby pole musiało mieć okre¶lony rodzaj i ilo¶ć znaków.

1. //3. Miasto
  2. reg = /^[a-zA-Z±ćęłń󶿼ˇĆĘŁŃÓ¦Ż ¬-]{2,28}$/;
  3. wyn = AForm.scity.value.match(reg);
  4. if (wyn == null) {
  5. alert("Proszę podać miasto. " +
  6. "Miasto musi zawierać od 2 do 28 liter. " +
  7. "Żadne znaki poza literami nie s± dozwolone.");
  8. return false;
  9. };

Ale jak zrobić żeby sprawdzało tylko czy pole nie jest puste bez żadnych dodakowych wymagań?

Pozdarawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawarto¶ci. Aby zobaczyć pełn± wersję z większ± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.