Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Struktura budowy aplikacji (PHP i inne)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
dzieciol4
Witam!
Czy sa w polskim internecie strony dotyczace tego tematu? Znam troszke php a teraz jestem na studiach podyplomowych na polibudzie i mam tak zakreconego faceta od przedmiotu Struktura budowy aplikacji, ze ja lacznie z calym rokiem nie kumam co nam chce przekazac. Jezeli znacie jakies wyjasnienia tego problemu "od podstaw" to byłbym Wam bardzo wdzięczny za linki. Dzieki i pozdrawiam
Grzesiek
W zasadzie każdy ma swoją koncepcje co do budowy aplikacji, ja swego czasu też byłem ciekaw jak należy pisać skrypty i doszedłem do wniosku że najważniejsze jest aby były bezpieczne, wydajne i skalowalne, a to jak wygląda kod jest sprawą drugorzędną.

Co do materiałów w polskim internecie to możesz przeczytać cykl artykułów pod tytułem "Piszemy engine" na webcity.pl
DhuCerbin
Grzesiek - struktury programowania sa bardzo ważne w bezpieczeństwie / skalownosci ... oczywiscie w obiektówce. Chyba nie musze pisac o zaletach wzorca mostu czy dekoratora ...
b3
Cytat
a to jak wygląda kod jest sprawą drugorzędną.

ale tez... zeby byl porzadek:) jakis w skryptach !!

czasem sobie ja opisuje po koleji jaka funkcja co ropi:) i jak.. wtedy gdy siadam do skryptu za kilka tygodni, to wiem jak dziala skrypt i do czego zmienna/funkcja sluzy smile.gif
dzieciol4
grzesiek ja ten artykul czytalem juz dosc dawno zyx go napisal smile.gif juz sam zdazylem napisac swoj engine smile.gif ale wiesz cos zrobic a pozniej w przystepny sposob to wyjasnic to dla mnie nie do przejscia :wink: hmm mam nadzieje ze rozumiecie o co mi chodzi :wink:
patrycjusz
hmm..
To jest temat chyba na hydepark raczej rolleyes.gif
a co do budowy aplikacji,
załóżmy że w php i dostępnej przez internet.
otóż wtedy najważniejsza jest szybkość działania i bezpieczeństwo ale można to osiągnąć praktycznie tylko będąc b.dobrym fachowcem w tej dziedzinie albo korzystając z porad takich fachowców, a podejżewam żaden fachowiec nie będzie tracił czasu na zagłębianie się w pomoc komuś kto przedstawił "nieczytelne i niezrozumiałe" i najczęściej z źle przedstawionym problemem i źle opisane agorytmy.
Tak więc podstawowe zasady to pisać kod tak jak by był on nie dla ciebie i tak jakbys go pisał dla zupełnie obcej osoby aby go zrozumiała i korzystać z pomocy fachowców :wink:
Pozdrawiam patS.
DeyV
co prawda to prawda - przenosimy..
Bakus
A co do czytelności kodu...

Jako, że w książkach od których zacząłem naukę php było napisane, że oop jest trudne, pomijałem ten roździał i przechodziłem dalej... w ten sposób - mimo, że już poznałem oop i czasami je stosuje nie jestem jego miłośnikiem... czy to źle :?:

P.S. Czy za "poprawnie" napisany kod uważacie PEAR :?:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.