Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CMS] jaki najlepszy system zarządzania treścią strony ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nieraczek
Chciałbym się nauczyć jak tworzyć strony, które potem ktoś kto nie zna się w ogóle na tworzeniu stron www mógłby modyfikować używając formularzy itp. - służą do tego ponoć CMS (narazie nic o CMS nie wiem) - którego CMS warto się nauczyć - joomla questionmark.gif

Myślę o zakupie tej książki: http://helion.pl/ksiazki/mambjo.htm co sądzicie ?
atomek4
Hej,
CMS-ów dostępnych jest dość sporo, przegląd z wersjami demo znajdziesz tutaj

Joomla jest dość popularna ma sporo dodatków i jest dość łatwa w obsłudze. Poza tym wciąż nie ma nowej wersji Joomli a stara (z gałęzi 1.0) będzie pewnie wychodzić z użycia.
Nie ma chyba jednego dobrego CMS-a, najlepiej zainstalować sobie kilka i zobaczyć, który nam najbardziej pasuje.

Co do książki to moim zdaniem nie warto, wszystkie informacje w niej zawarte znajdziesz w Internecie, no chyba, że ci bardzo zależy na samym fakcie posiadania książki.

Pozdrawiam
nieraczek
Wolę książkę, czytanie treści papierowej jest wygodniejsze, poza tym jak ma się świadomość że się za to zapłaciło to motywuje to do starannego przerobienia treści, nie traci się też czasu na szukanie o tym informacji bo wszystko jest w jednym miejscu - w książce smile.gif
diller24
na początek jomla może być ale wiem z doświadczenia, że kiedyś będziesz chciał własny system CMS (coś takiego własnie tworze) co do książki nie wiem czy jest sens sie w nią zaopatrywać najlepiej nauczysz się samemu grzebiąc tym bardziej ze Joomla jest po polsku.... pieniądze lepiej zainwestować w serwer lub domenę jeśli jeszcze nie posiadasz
jeśli będziesz miał problemy z zainstalowaniem Joomli chętnie pomogę ;]
nieraczek
własny system CMS ? Co masz na myśli, bo na razie nie bardzo się w tym orientuję - w joomla można używać tylko gotowych szablonów, nie można tworzyć własnych czy jak ?
diller24
taki system w którym będziesz mógł dodawać sobie podstrony zmieniać ich treść z poziomu administratora, dodawać sondy, banery reklamowe, newslater, robić update bazy, wysyłać maile grupowe i co najważniejsze mieć pełną kontrole nad tym co chcesz mieć a stronie .... to jest temat odległy musiałbyś poznać choćby podstawy php i mysql, później style CSS aby strona która będziesz prezentował miała porządny wygląd ... na początek prościej będzie powalczyć z Joomlą (choć sam rzuciłem tego CMS-a po tygodniu używania, znam takich co maja na Joomli swoje strony firmowe)
Tak jak widzisz dla początkującego programisty stworzenie systemu CMS jest nie lada wyzwaniem decyzja należy do ciebie....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.