Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zainstalowac Windows Vista
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
lectric
Hej

Wlasnie sciagnelem Viste (legal), downloader ma w swoim ostatnim punkcie opcje Launch Install. Wszysto pieknie ladnie ale czy "nalozenie" Visty na XP pro z masa zainstalowanych programow bedzie bezpieczne ?
Czy ktos stosowal takie rozwiazanie ?

Czy moze lepiej dla bezpieczenstwa danych programow, zabotowac z dvd i zainstalowac na innym dysku.
Cysiaczek
Z tego, co się orientuję, to połowa z tych programów przestanie Ci działać.

Pozwolę sobie na obleśne porównanie.
To tak jakbyś gówno opryskał perfumami i chciał, żeby muchy* dalej je jadły.

* Twoje aplikacje na XP
lectric
Waszym zdaniem, oplaca sie na dzien dzisiejszy instalowac Viste ? Czy moze poczekac jeszcze troche az wszystkie powazniejsze bledy i luki zostana zalatane i nie bede sie musial martwic, ze nie chce mi sie zainstalowac nero smile.gif
NuLL
Zadaj sobie pytanie - po co Ci Vista ? - co w niej jest dla ciebie lepsze niz w XP ?
lectric
Generalnie podchodze do tematu krokiem ewolucji smile.gif
Zapewne jesli powstaje nowszy system, wiekszosc na niego sie przesiadzie, to tylko kwestia czasu.
Kto by teraz chcial pracowal pod Win 98, chyba tylko ludzie z przymusu.
Firkrag
Przede wszystkim należy sprawdzić czy sprzet posiada sterowniki dla visty. Np. u mnie nie ma sterowników do modemu i karty graficznej pod viste. Poza tym prędzej czy później trzeba bedzie viste zainstalować, więc czemu nie zrobić tego wcześniej. Najlepiej najpierw na próbę stworzyć osobną partycje dla zainstalowania visty i tam wszystko wypróbować.
matix
Ja mam Vistę i polecam serdecznie. Niestety, co do wydajności pomiędzy XP >< Vista nie mogę się określić, bo Viste mam w laptopie, którego dopiero co kupiłem i nie mam mozliwości instalacji na nim XP. Wsumie i mam, ale po co robić notebooka nielegalnym winksmiley.jpg

Jeśli znasz się na sprzęcie, to podam ci na czym gram i jak to się ma do wydajności:

Procek 1.86 Dual Core
1024 MB RAM
Geforce 7400 256 Turbocache
120 GB 5,400
Windows Vista Home Premium PL

Half Life 2: 1280x800 , Detale na High, Wył. AA: 40-60 Fps.
Counter Strike: Source: 1280x800, Detale na High, Wył. AA: 50-80 Fps.

Więc jako tako - sam się dziwie - na Viście można pograć na 1 gb ram smile.gif

Jedyny problem to to, że stare Medal of Honor: Allied Assault oraz Call Of Duty mają po 50 fps. Tak więc Vista supportuje tylko (naj)Nowsze gry, z starszymi sobie gorzej radzi.

Pozatym to to samo co XP, tylko zmieniony wygląd.
lectric
po za wygladem: to tez lepsza obsluga pamieci, oraz lockbit w niektorych wersjach.
NuLL
Cytat(lectric @ 21.07.2007, 15:08:20 ) *
po za wygladem: to tez lepsza obsluga pamieci, oraz lockbit w niektorych wersjach.

I 6 GB na dysku biggrin.gif
lectric
eee , kiedys windows zajmowal 100mb pozniej 600 mb . teraz 6gb . Moim zdaniem zapotrzebowanie miejsca na dysku przez system idze rownolegle z wzrostem pojemnosci dyskow i ich dostepnoscia.
ARJ
Cytat(lectric @ 21.07.2007, 15:42:04 ) *
eee , kiedys windows zajmowal 100mb pozniej 600 mb . teraz 6gb . Moim zdaniem zapotrzebowanie miejsca na dysku przez system idze rownolegle z wzrostem pojemnosci dyskow i ich dostepnoscia.

od 2 miesięcy używam Visty i jestem zadowolony. strata na wydajności nie jest duża. w CS:S na xp mam 110 fps, a na vista 95. tyle klatek jest nie zauważalne po włączeniu Vsync. w SuperPI wynik jest taki sam jak na xp. całe php, edytory wszystko działa.

tylko ostrzegam vista z włączonymi normalnie usługami i areo zajmuje około 500Mb pamięci RAM. dlatego 1Gb to minimum.
Turgon
Mam taką małą refleksję na temat Visty. Microsoft chyba zauważył, że nie ma zapotrzebowania na nowy system, więc chce go każdemu na siłę go wcisnąć. Przykładem jest Toshiba, gdzie jeśli laptop ma Viste, to nie możesz zainstalować inny system, bo tracisz gwarancję (chyba, że coś mi się pokopało, ale wydaje mi się, że o takim coś czytałem).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.