Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Przekazywanie zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lukash82
Witam. Mam takie trywialne pytanko. Jak przekazac zmienne pomiedzy roznymi plikami php. Czytalem juz o roznych metodach. Zdecydowalem sie na sesje. Szukalem juz informacji w guglach ale nic nie znalalzlem co by mi pomoglo. Problem polega na tym, ze otwieram jakis katalog i przypisuje sciezke do niego do zmiennej $katalog. I teraz jak to przekazac dalej bo chce w nastepnym pliku wykorzystac ta sama sciezke. Probowalem juz akcji typu

<nastepnyplik.php?zmienna=$katalog\">;

a potem w nastepnym pliku $_GET['zmienna']

ale w zmiennej nic sie nie zapisuje... Podpowiedzcie jak mozna cos takiego zrobic? Pozdrawiam.
uli
Ale to nie jest sesja...

Robisz tak:

W pierwszym pliku np. index.php:
  1. <?php
  2. $_SESSION['katalog'] = 'katalog do pliku';
  3.  
  4. echo "<a href="nastepny.php">nastepny plik</a>";
  5. ?>

nastepny.php :

1. <?php
  2. echo $_SESSION['katalog'];
  3. ?>

Przekazywanie zmiennych w oparciu o sesję odbywa się za pomocą $_SESSION. Treba pamiętać, aby funkcja session_start() była wywołana NA POCZĄTKU strony (bez spacji, nagłówków itp, itd.)

Poczytaj manuala.
lukash82
Ok. Rzeczywiscie teraz cos zaczelo dzialac. Wszystko co znajdowalem o przekazywaniu zmiennych to bylo przekazywanie za pomoca formuarza w html do php dlatego nie znalazlem tego rozwiazania. Ale dalej zamiast wartosci zmiennej wyswietla mi sie 0. Robie teraz cos takiego:
  1. <?php
  2. $dir = $_GET['folder'];
  3. $_SESSION['katalog'] = '$dir';
  4. ?>

gdzie folder to folder jaki wybieram poziom nizej i gdy zrobie zwykle echo $dir; to wyswietla mi nazwe folderu. Gdy chce ja przekazac do nastepnego pliku to w nim pisze cos takiego:
  1. <?php
  2. echo $_SESSION['katalog'];
  3. ?>

I w tym momencie gdzies mi ta zmienna sie gubi i wyswietla mi wartosc 0. O co kaman z tym 0?
qwaq
Cytat(lukash82 @ 11.07.2007, 10:26:34 ) *
  1. <?php
  4. ?>

spróbuj tak
  1. <?php
  3. $_SESSION['katalog'] = $dir;
  4. ?>
lukash82
Witam. Tez juz tak probowalem. Niestety to rozwiazanie tez nie dziala i w zmiennej znow znajduje sie wartosc 0. Moze ktos z Was ma jakis inny pomysl zeby to rozwiazac? Pozdrawiam
Qvazar
w
  1. <?php
  4. ?>

dopisz
  1. <?php
  2. echo $_GET['folder'];
  3. ?>

zobaczysz, czy zmiena $folder ma przypisaną jakąś wartość
lukash82
Ok. Juz sobie poradzilem. Dzieki za pomoc. Zmienna dlatego sie kasowala bo tak jakby krok wyzej wywalalo mi blad Resource#2 i chyba dlatego potem juz dalej przekazywane bylo 0. Ale wymyslilem juz sobie inne rozwiazanie bo wczesniejsze podejscie bylo zle bo przypisywalem do zmiennej w sesji wartosc zmiennej, ktora przechowywala adres otwartego folderu... czy jakos tak to bylo, hehe. Ale teraz jest juz oki. Pozdrawiam i dzieki z pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.