Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PRADO Framework
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
domelon
Witam,
co sądzicie o Framework-u PRADO, czy warto poświęcić mu więcej czasu...?

Pozdrawiam,
Mariusz

----------------------------
Wyprawy wędkarskie
defrag
Moim zdanien to calkiem dobry framework. Wzorowany jest na asp.net wiec programowanie w tym frameworku rozni sie od programowania w symfony czy w cake'u. To moze sprawiac niektorym natywnym phpwcom problemy:) Na twoim miejscu zainteresowalbym sie symfony lub cake poniwaz w nich naprawde szybko mozna tworzyc aplikacje.
Cosi*
Właśnie niedawno zacząłem bawić się tym frameworkiem i jestem zachwycony smile.gif Przede wszystkim wzruszyło mnie nazewnictwo rodem z Delphi - jeżeli ktoś kiedyś programował w językach Borlanda, zakocha się w Prado.
Poza tym bardzo "czysty" i estetyczny kod. No i intuicyjny: pierwszy program napisałem w 15 minut w niewielkim stopniu pomagając sobie dołączonymi przykładami.
Oprócz tego, programując w Prado, programujemy w PHP. Cały kod mamy w osobnym pliku i nie ma potrzeby za bardzo mieszać go w treść strony, a cały interfejs jest robiony za pomocą XHTML. Bardzo to przejrzyste i wygodne.
No i mnogość komponentów. Na stronie www.pradosoft.com można znaleźć mnóstwo ciekawych komponentów, m.in. menu drop-down, a pisanie nowych jest proste, więc jeżeli tylko będzie odpowiedni support, można liczyć na całą paletę dodatków do Prado.
Pozdrawiam,
Cosi
domelon
Ostatnio pisałem trochę w Code Igniter, ale zainteresował mnie Prado Framework..., więc ciekaw jestem opinii innych tworzących w PRADO.

Mariusz
intro
Witam ... Ja już kilka miesięcy piszę aplikację w Prado, muszę przyznać. Jest trochę uchybień i braków, czasem trzeba nakąbinować, żeby się dostać do obiektów, albo właściwości - ale wszędzie są jakieś problemy przecież. Ogólnie jest to silny i stabilny framework - dodatkowo jak ktoś już tu wspomniał, dużo jest komponentów gotowych do użycia, także można własne dopisywać, to też jest ważne, jak wiadomo. Polecam. :-)
domelon
Znacie jakieś ciekawe strony opisujące PRADO, prócz www.pradosoft.com, które cały czas przeglądam...

Mariusz
intro
Ja tam jako tako nie znam, ale strona domowa Prado ma w sumie wszystko, co potrzeba wiedzieć. Referencja też nie jest zła przecież. Cóż jeszcze wiedzieć ? :-) Tylko programować ...
oth
Witam,
mam pewien problem z prado otóż: przykładowy programik "guestbook" - który jest opisywany w ostatnim numerze PHPSOLUTIONS działa ok na moim domowym serverze (vertrigo) - wszystko jest jak powinno natomiast kiedy ten sam programik (wszystkie potrzebne foldery + prado) wrzucam na server w home.pl i ustawiam poprawnie sciezki dostepu to aplikacja nie dziala jak powinna - zamiast dzialajacej ksiegi gosci widnieje caly czas napis "Ładuję..." [ gdzie normalnie powinny pojawic sie wpisy z ksiegi gosci ladowane z pliku xml ]. Wydaje mi sie , ze wina musi byc w zlych ustawieniach servera(ale tego nie wiem na 100%), może ktoś miał podobny problem i wie jak to naprawić?questionmark.gif
domelon
Czy ktoś próbował wgrywać aplikację napisaną w PRADO na jakiś zewnętrzny serwer, na home.pl nie działają mi niektóre rozszerzenia: Memcache extension, APC extension check

Proszę i info.

Mariusz

-------------------------------------------
Wyprawy wędkarskie
Programista PRADO Framework
Aztech
Na serwerze home działają moje 2-3 stronki napisane w PRADO. Tam problem istnieje poprzez konfigurację PHP5 jako cgi. To co trzeba zrobić to w pliku index.php dopisać cosik takiego:
  1. <?php
  2. $find = strchr($_SERVER['SCRIPT_NAME'],'index.php');
  3.  
  4. if ($find == false) {
  5. $_SERVER['SCRIPT_NAME'] .= 'index.php';
  6. }
  7. ?>

i powinno wszystko hulać
micz84
Nie chciałem tworzyć specjalnie nowego tematu dla jednego pytania, więc odgrzeje ten.

Wie ktoś jaka jest graniczna wydajność Prado na zwykłym hostingu takim jak nazwa.pl, czy home.pl?

Chodzi mi o liczbę unikalnych użytkowników i odsłon na miesiąc i/lub dzień.

Z góry dzięki za odpowiedź
em1X
jak liczysz na wydajność to zainteresuj się Yii i porównaj prędkość do Prado
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.