Mam kod:
<?php //wczytanie pliku z funkcjami require_once ("funkcje.php"); //rozpoczęcie sesji include "tabelaleft.php"; pol_mysql(); include_once "blokada.php"; ?> <td width="500" height="200"> <?php $pokazgg = "SELECT gg FROM users WHERE login = '". $_SESSION['user'] ."'"; { } ?> <form action="changegg.php" method="POST"> Wpisz nowe GG i potwierdź! <input type="text" name="gg"> <input type="submit" value="Zmień"> </form> <?php $gg = $_POST['gg']; // zmienna gg z formularza ?> </td> <?php include "tabelaright.php"; ?>
Chodzi o to, że wyświetli mi, że aktualne gg to 2871296, lecz po odświeżeniu strony już nic się nie pokazuje bo chwile dalej część kodu:
<?php ?>
dodaje mi pusty rekord. Najpierw wyświetla się formularz do wypełnienia i potem skrypt nie czeka i dodaje pusty rekord do bazy danych. Wiem, że trzeba to zrobić instrukcją warunkową ale nie wiem jak. Gdy ktos wejdzie w edycję GG ale jednak nie bedzie chcial ostatecznie zmienic gg to po wyjsciu ze strony zostanie pusta niewypełniona kolumna gg. Lecz gdy wejdzie na stronę, wyświetli mu się jego GG i wpisze do formularza nowe GG i potwierdzi to wtedy gg się zachowa. Pewnie wiecie już o co chodzi ale wolę wytłumaczyć, a i czy metoda GET jest tu dobrym pomysłem czy lepiej użyć POST?
Pozdrawiam i z góry dziękuję