Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][MySQL] Jak odczytac wszystkie ID z bazy i wylosować jeden z nich ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dawhol
Problem polega na tym że po pierwsze nie wiem jak odczytac wszystkie wartości ID z bazy danych i wylosowac jedno ze znajdujacych sie tam ID funkcja rand losuje liczby np z jakiegos przedziału jednak powiedzmy ze w bazie jest 10 wierszy pierwszy ma id 1 a ostatni 97 np poniewaz jakies tam zostały usuniete a jak wiadomo ID pojawia sie tylko raz smile.gif no i niewiem jak wylosowac liczbe tak aby zawsze istniało dane ID w bazie.

Prosze o pomoc lub propozycje jak inaczej rozwiazac ten problem ?

EDIT:
Ja bym zrobił to tak wczytał wszystkie pola ID z bazy do tablicy za pomoca foreach smile.gif tablica[$i] ... $i++ itd ... a pozniej wylosował liczbe od 0 do największego $i winksmiley.jpg.

chyba ze jest inny prostszy sposób ?
flv
A nie możesz poprostu losować jednego pola z bazy? takie rozwiązanie będzie napewno wydajniejsze, jeśli nie to praktycznie już sobie odpowiedziałeś - zapis wartości pól do tablicy i później array_rand" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
dawhol
losowac pola z bazy ? tj jak ? winksmiley.jpg bo nie bardzo wiem winksmiley.jpg
flv
  1. SELECT id FROM tabela ORDER BY RAND() LIMIT 1;

tak będzie chyba prościej i co ważniejsze wydajniej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.