Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]Zdjęcia na serwerze, ścieżka w Mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Day Walker
Witam!

Chciałbym wykonać formularz za pomocą którego mogę dodawać nowe zdjęcia lub obrazki na serwer do wybranego katalogu a jego ścieżkę dostępu automatycznie dodawało do bazy MySql?

Czy wie ktoś jak można to zrobić?

Dzięki!
Daimos
prosisz o porade czy gotowca?
porada:
uploadujac plik sciezke zapisz w bazie MySQL - co chyba jest jasne winksmiley.jpg
Thymson
pełno o tym w necie :
Upload plików na serwer
dalej jak chodzi o MySQL'a to :
  1. <?php
  2. $name = 'katalog/'.$_FILES['pliczek']['name']; //katalog i nazwa pliku
  3. mysql_query("INSERT INTO...");
  4. ?>

ale ja nie polecam zostawiać pierwotnej nazwy pliku bo potem nie będziesz mógł dawać plików o tych samych nazwach. Najlepiej nazywać pliki za pomocą mysql_insert_id - mysql_insert_id" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Day Walker
Dziękuje Thymson!

Jednakże podziele się z userami tym co ja zrobiłem smile.gif Bo działa tongue.gif

formularz.php

1. <form method="post" action="upload.php" enctype="multipart/form-data">
  2. <input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="30000">
  3.  
  4. Wybierz plik który chcesz umieścić na serwerze:<br>
  5.  
  6. <input type="file" name="pliczek" size="40"><br>
  7. <input type="submit" value="Wgraj plik">

upload.php

1. <?
  2. move_uploaded_file($_FILES['pliczek']['tmp_name'],"pliki/".$_FILES['pliczek']['name']);
  3. ?> 
  4. <?php
  5. $connection = mysql_connect("localhost","root","");
  6. $db = mysql_select_db("admin", $connection);
  7. $name = 'pliki/'.$_FILES['pliczek']['name']; //katalog i nazwa pliku
  8. $sql="INSERT INTO obrazki (sciezka)
  9. VALUES
  10. ('$name')";
  11.  
  12. if (!mysql_query($sql))
  13. {
  14. die('Błąd: ' . mysql_error());
  15. }
  16. echo "Artykul z powodzeniem został dodany do bazy...<br>";
  17. echo "<pre>print_r($_REQUEST);</pre>"
  18. ?>

Z tym że musi każdy zmienić sobie dane do bazy i wartości bo pewnie bedą inne...

Pozdrawiam!

Dziękuje za pomoc!
FliSs_tCv
Ja mam jedno pytanie co do przerobienia kodu smile.gif chodzi mi o to aby dodac waraz z plikiem graficznym dane z innych pol smile.gif u mnie wyglada to tak

id
nazwa
obrazek
opis
cena
special

i chcialbym dodac te wszystkie informacje jednym formularzem pomoze mi ktos w przerobieniu ? bo nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac snitch.gif prubowalem juz cos ale same bagi sad.gif plis pomocy smile.gif
Day Walker
Ale chciałbyś żeby plik z obrazkiem sie wgrywał do bazy czy obrazek na serwer a ścieżka do bazy ?
FliSs_tCv
Tak Aby obrazek wgrywal sie na server a sciezka do bazy dokladnie tak jak wyzej smile.gif

Tylko zeby to id bylo jakos brane pod uwage smile.gif bardzo prosze o pomoc:)
nospor
Cytat
Tylko zeby to id bylo jakos brane pod uwage
No ale to ID to czego ma byc? ID obrazka co dopierow wkladasz? To zrob z tego pola klucz glowny (jesli jeszcze nie jest), nadaj mu autoincrement (jesli jeszcze nie jest) i ID samo bedzie sie ustawialo podczas wkladania rekordu do tabeli
FliSs_tCv
Tzn tak id jest kluczem głównym napewno i ma auto_increment ;] takze bez problemiku w tym tongue.gif ja poprostu nie wiem jak to jest z tymi zdjeciami które laduje przez formularz sad.gif zdjecie idzie na server a sciezka wprost w pole bazy o nazwie obrazek ;>

no i ja nie wiem jak wykonac to jednym zapytaniem, ze dodawac bede mogl tak jak w bazie (id, nazwa, obrazek, opis, cena, special )

edit

no i jak to wyswietlac ze do danego id bedzie dany obrazek sad.gif
nospor
no ale przeciez w postach wyzej dostales kod jak wlozyc sciezke obrazka. ty musisz do tego inserta dorobic jeszcze wlozenie oprocz sciezki pozostalych pol z posta:
  1. <?php
  2. $name = 'pliki/'.$_FILES['pliczek']['name'];
  3. $sql="INSERT INTO obrazki (sciezka, pole1, pole2)
  4. VALUES
  5. ('$name', '$_POST[pole1]', '$_POST[pole2]')";
  6. ?>

No na takiej zasadzie mniej wiecej.
FliSs_tCv
No ale ja wlasnie jestem za zieloy w php nie oczekuję od Ciebie gotowca lecz pomocy w zrozumieniu tego zagadnienia chodzby w drobnicy bo manual to jak narazie dla mnie czarna magia sad.gif lepiej od kogos mi pojmowac bo sucha tresc mi nie wytlumaczy tak jak osoba smile.gif chyba rozumiesz smile.gif jak nie to trudno tongue.gif smile.gif

tzn takze nie oczekuje ze mi to wylumaczysz smile.gif abys nie odebral zle mam tylko nadzieje ze mi pomozesz tongue.gif heh ;]

z tym wkladaniem orazka do bazy jedna sprawa smile.gif ale jak zrobic plik który bedzie mi wyswietlac zdciecie do danego id jak bylo przypisywane ? tego juz wg nie rozumiem na czym to polega sad.gif
nospor
No i przeciez ja ci udzielilem pomocy. Dostales zapytanie, ktore oprocz sciezki obrazka wklada do bazy rowniez pola z formularza. No a chyba formularz z polami to juz umiesz stworzyc? Tym razem pomysl dluzej zanim napiszesz posta winksmiley.jpg
FliSs_tCv
OKok tutaj masz racje przepraszam smile.gif moja szare komurki widze nie zajazyy tongue.gif teraz juz wiem co i jak z ladowaniem mam nadzieje ze sobie poradze ;P heh Prosze tylko o pomoc w zrozumieniu jak to zrobic aby obrazek byl wyswietlany do danego id czyli do danego produktu tongue.gif sory za moje pytania wiem ze bardzo glupie tongue.gif ale to moje poczatki sad.gif
nospor
Cytat
Prosze tylko o pomoc w zrozumieniu jak to zrobic aby obrazek byl wyswietlany do danego id czyli do danego produktu
No wyswietlajac z bazy produkt, to masz od razu dla danego rekordu (produktu) sciezke do pliku. No to wyswietlasz ten plik na podstawie tej sciezki
FliSs_tCv
ok dziekuje za pomoc juz mam zrobione smile.gif

nie myslałem ze to takie proste tongue.gif lol no nic takie sa poczatki sad.gif jakby ktos chciał kodzik z podziałem na poszczególne pola w bazie napisze ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.