Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aktywność użytkowników
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
PMadej
Powiem wam, że jestem pod wrażeniem ... oczywiście negatywnym ...
na 3238 użytkowników 1126 nie ma ani jednego posta ... a kolejnych 559 ma tylko 1 posta ... dalej straciłem zapał robić statystykę sad.gif sad.gif sad.gif

A po wakacjach zapowiadane były porządki ...
spenalzo
To zobacz sobie ile ludi ma więcej niż 10 postów... rolleyes.gif
Dokładnie 495 osób...
PMadej
5 i wiecej ma 840 user'ów licząc na 3238 wszystkich to tez zadna rewelacja

Update: płacz i zgrzytanie zębów ... sad.gif sad.gif sad.gif :cry: :cry: :cry:
Seth
Czyszczenie bylo robione chyba po wakacjach (?) ale jak widac nadl przybywa uzytkownikow, ktorzy nic nie wnosza na forum. Taka jest jednak istota forum, ze mozna sie zarejestrowac i nic nie pisac.
W przyszlym roku pewnie zrobimy kolejne czyszczenie.
spenalzo
Czyszczenie było robione na pewno na Wielkanoc - potem być może też.
Cudi
Popatrzmy na to z innej strony, na forum jest duża grupa użytkowników którzy są bardzo aktywni, często odwiedzają forum itd. I z tego powinniśmy sie cieszyć, bo jeden stały user powinien być liczony za 1000 takich co wejdą by zadać jedno pytanie i znikną.
PMadej
@Cudi: masz racje ale to forum wg mnie tworzy w 90% ok 60 osób które pomagająinnym a nie tylko poszukują pomocy. Mam jednak nadzieję, że osoby poszukujące pomocy w miarę szybko zaczną również innym pomagać i dołączą się do czołówki.
POLVIP
pod jednym warunkiem ze ich nikt nie wystraszy [oops, zapomnialem ze mialem sie nie odzywac winksmiley.jpg]

Mariuz @ POLVIP
scanner
Proponuje poszukac wątku "Czyszczenie forum" - dowiecie się dokładnie, kiedy i z jakim efektem było dokonane sprzątanie. Z tego co pamiętam, poleciało cirka 1600 kont nieaktywnych. W tym samym wątku też było mówione o nastepnym terminie sprzątania.
Bakus
Proponuję napisać skrypcik, który będzie wywalał nie aktywnych 2 razy w roku:
- 1 czerwca (prezent na dzień dziecka smile.gif )
- 31 grudnia (kolejna okazja do picia - więcej miejsca na wiedzę)...
Najpierw wysyła maila z ostrzeżeniem, a po galaktycznym tygodniu - konta idą do kasacji...

Dla uproszczenia sprawy skrypcik może być wykonywany przez crona winksmiley.jpg
Cudi
Bakus - na kiedy nam to napiszesz ? smile.gif tongue.gif

Ja zupełnie nie zwracam uwagi na ilość użytkowników nieaktywnych, na ilości postów itd. Ale wystarczy popatrzeć na ilość tematów pisanych dziennie, do każdego z nich jest odpowiedź, większość problemów jest rozwiązywanych szybko i sprawnie, zawsze znajdzie sie ktoś kto jest w stanie pomóc (oczywiście są też tematy zamykane, i sa to zazwyczaj pierwsze i ostatnie tematy ich autorów). I jeśli komuś zależy na rozwijaniu swojej wiedzy na dany temat i dostrzeże atmosfere panującą na tym forum napewno tutaj zostanie. Ilość stałych bywalców ciągle się zwiększa, i będzie zwiększała. A nieaktywni - tak jak powiedział Bakus - dwa razy w roku czyszczenie i po sprawie.
Bakus
Jak na razie jestem zawalony inną pracą (trzeba jakoś na czesne zarobić sad.gif), ale mogę was wesprzeć w mnogości pomysłów na napisanie tego skryptu...

W razie potrzeby coś dało by się wykombinować... np.:

[sql:1:7a4d17c5e0]DELETE FROM tabela WHERE LiczbaPostow < 5[/sql:1:7a4d17c5e0]

Nie pamiętam jak to było dokładnie w PHPbb, ale takie coś chyba zadziała smile.gif
itsme
to forum jest robione dla ludzi przez ludzi nie sadze aby istniała niesamowita koniecznosć czyszczenia listy userow czesciej niz 1 raz w roku i tylko i wylacznie w przypadku gdy lista postow == 0

Jednoczesnie pragne zaznaczyć że nie ilośc userów, ani ilość postów jak i nie aktywność userów jest głównym wyznacznikiem jakości forum, lecz jakość i chęć pomagania innym. W takim celu powstało to forum.

Wszyscy którzy wejdą i uzyskają pomoc będa mile widziani.
Bakus
Złote słowa... Proponuję je wrzucić na stronę główną forum - obok logo...

Wszyscy którzy wejdą i uzyskają pomoc będa mile widziani
bo to forum jest robione dla ludzi, przez ludzi...
dob
W phpbb jest tabela phpbb_users w której z kolei jest kolumna user_lastvisit

ja bym proponował z niej wywalać w taki sposób :

[sql:1:8dfa4e85b1]DELETE FROM `phpbb_users` WHERE `user_lastvisit`=0 OR `user_lastvisit`<$dzisiaj-$okr_czas[/sql:1:8dfa4e85b1]

Takie pytanko powinno wywalic wszytskich tych którzy nie zalogowali sie wogole albo takich którzy nie weszli na forum od jakiegos określonego okresu czasu.

Mam nadzieje że dobrze napisałem to zapytanie sql dopiero poznaje :wink:
itsme
Cytat
W phpbb jest tabela phpbb_users w której z kolei jest kolumna user_lastvisit

ja bym proponował z niej wywalać w taki sposób :

[sql:1:efd57bd1d1]DELETE FROM `phpbb_users` WHERE `user_lastvisit`=0 OR `user_lastvisit`<$dzisiaj-$okr_czas[/sql:1:efd57bd1d1]

Takie pytanko powinno wywalic wszytskich tych którzy nie zalogowali sie wogole albo takich którzy nie weszli na forum od jakiegos określonego okresu czasu.

Mam nadzieje że dobrze napisałem to zapytanie sql dopiero poznaje  :wink:

ja mam pytanie czy ktos z Was zastanowił się co to da questionmark.gif? zasadniczo jaką korzyść osiągnie forum questionmark.gif? mnie nie interesuje jak oczyścić listę user-ów lecz powody dla których to ma być uczynione
Cudi
Cytat
ja mam pytanie czy ktos z Was zastanowił się co to da questionmark.gif? zasadniczo jaką korzyść osiągnie forum questionmark.gif? mnie nie interesuje jak oczyścić listę user-ów lecz powody dla których to ma być uczynione

Po co to robić ? Żeby nid doszło do sytuacji że jest więcej zarejestrowanych userów niz postów na forum winksmiley.jpgsmile.gif Gdyby na forum była potrzebna taka zabawka już dawno zostałaby napisana. IMHO nie jest, wystarczy że raz na jakiś czas (rok, dwa lata) kilka osób troche odkurzy i będzie ok. Czyli tak jak to było do tej pory...
itsme
wariant raz na rok jest OK czestrze czynienie tego jest zbedna
@Cudi: wiecej userow niz postow to nam nie grozi przez najblizsze 2 lata :-)
Bakus
A może by tak czyścić do 14 dni z userów, którzy nie napisali nic/nie zalogowani się przez ostatnie pół roku...
DeyV
Dobra - chyba już starczy - wsztyko jest juz powiedziane, w pełni zgadzam się z It's_me, więc teamt zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.