Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozpoznac, czy element miesci sie na ekranie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
marcini82
Witam!

Mam element DIV, ktorego wysokosc jest zmienna i zalezna od zawartosci. Chcialbym sprawdzic, czy w danej chwili miesci sie on w calosci na ekranie, czy tez moze jest na tyle wysoki, ze jego dolna czesc nie miesci sie w oknie i trzeba je przewinac, zeby ja zobaczyc. Jak to zrobic? Trzeba tez uwzglednic, ze przegladarka nie musi zajmowac pelnego ekranu.
Kombinuje na rozne sposoby, ale zawsze wychodzi nie tak, jakbym chcial...
wlamywacz
Zrób wielki div który otacza całą stroną nadaj mu właściwości width i height 100% następnie sprawdzają za pomocą clientHeight ile ma px i jeśli ma mniej niż Twój div to go musisz przewinąć. O to chodziło ?
Zajec
A nie można po prostu przystosować layoutu do różnych ilości tekstu, za pomocą CSS?

Jeśli nie, porównaj clientHeight diva z czymś od window.screen.
marcini82
Tak dokladnie, to chcialem dodac pewne modyfikacje do pluginu BetterTip. Chodzi o to, zeby w sytuacji gdy jego zawartosc chowa sie poza dolna granica ekranu, probowal przerzucic tekst powyzej swojego paska tytulowego.
Tylko brakuje mi dobrego sposobu wykrycia, czy dolna czesc zawartosci (czyli diva) wykracza poza ekran.

Przejrzalem kilka innych bibliotek do tooltipow, ale zadna mi nie odpowiada w 100%. Moze jestescie w stanie mi cos polecic?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.