Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co dalej ? Czyli jak podnosić swoje umiejętności w php.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Bulka
Uczę się php od pewnego czasu , przy wykonywaniu każdego następnego skryptu podnosze poziom swojej wiedzy . Ale co zrobić jak nie mam pomysłów na dalszą pracy . Ostatnio wykonałem skrypt ligi dla gry Cossacks www.okinet.pl/BRP . Uważam siebie za "łopatologa" w dziedzinie programowania php . Jednak cały czas staram się kształcić , może ktoś mi poradzi co zrobić dalej , jakie projekty , mógłbym wykonać . Może komuś pomóc , może ktoś przygarnołby mnie pod skrzydła ( chętnie zrobie za murzyna , byle by się tylko dokształcić smile.gif ) . TOpic "dziwny" lecz sprowokowany zostałem do napisanie tego , gdyż mam "głód" programowania , chętnie bym pisał cookolwiek wartościowego , ale nie mam po co i dla kogo rolleyes.gif

Pozdrawiam Bułka
scanner
Dobry programista powinien się cechować dobrą wyobraźnią. A jeśli masz wyobraźnię i ona pracuje, to nie powinieneś mieć problemów z pomysłem na aplikację.
Ale jesli chcesz.. proszę bardzo:

Zaprojektować system elektronicznego obiegu dokumentacji w firmie.
Założenia:
- obsługa dowolnej bazy danych (ADOdb)
- layout oparty na szablonach (Smarty)
- osobiste konta uzytkowników na podstawie (GACL)
- tworzenie zespołów ludzi (np. na podstawie struktury działów w firmie)
- wysyłanie, podgląd odpowiadanie na, opiniowanie, przesyłanie dalej dokumentów.
- Dokumenty gromadzone na dysku serwera.
- Implementacja "Dziennika korespondencji"
- Książka adresowa (jedna główna dla całej firmy -obsługiwana przez np. sekretariat, druga osobista dla uzytkownika)
- PIM

Przykład:
Użytkownik A pisze do Dyrektora pismo (w Wordzie) o zezwolenie za zakup np. plotera. Wysyła pismo do systemu, i przedstawia do zaopiniowania dla Dyrektora.
Dyrektor zalącza rano komputer, odpala główną strone systemu i po zalogowaniu sie (kilka metod do wyboru) widziw kolejce zadań oczekujące pismo pracownika A.
MOże je teraz wyświetlić, po czym np. zaopiniować zgodę.
Użytkownik widzi informację iż tego a tego dnia Dyrektor obejrzał a tego i tego dnia zaopiniowal pismo nr.... W tym momencie Pracownik A przesyła pismo (a raczej informacje o nim) do Działu Zaopatrzenia, które widząc pozytywna opinię dokonuje zakupu...

Oczywiście nie przesyłamy fizycznie dokumentów, tylko dane o nich, polozenie na dysku itp.
Do tego moze dojsc obsluga e-BOK, fakturowanie itp....

Pamietac nalezy o modularnosci systemu, bezpieczenstwie dancyh.
Przydatna też moze byc bramka www-email.

Co Ty na to?
Oczywiście od razu możesz zacząc OOP/PHP5 (ADOdb, Smarty, GACL <lub podobny> ).

Jak dla mnie masz w tym momencie wielka kupę roboty a elektroniczny obieg dokumentacji to poważan rzecz i konieczne będzie przeglądniećie istniejących systemów (poza php) oraz nauczenie się wielu mechanizmów i technik.
Roboty na kilka miesięcy.
Good luck.
Bulka
No ładnie , napewno odbierzesz mnie teraz jako człowieka która tylko dużo gada , ale ja pisze poważnie o chęci rozwinięcia się , a rzucając mnie na tak głęboką wode to odstraszysz każdego od dalszego rozwoju. Sama struktura programu który przedstawiasz jest bardzo klarowna , ale nie mam pojęcia o specyfikacjach które podałeś. Skoro obieg dokumentów w firmie jest tak poważną sprawą to dlaczego radzisz laikowi zabranie się za to ? W moich intecjach pisania pierwszego postu było nawiązanie kontaktu z kimś kto pisze takie rzeczy i ze swojej dobrej woli pozwoliłby mi pomagać (chociaż w najmniejszym stopniu ) .

Pozdrawiam

P.S. Z czystej ciekawości jakie ty projekty obecnie wykonujesz ? Jeżeli można oczywiście wiedzieć.
scanner
Nie nauczysz się jeździć na rowerze, jeśli nie zdejmiesz bocznych kółek.
Głęboka woda powiadasz.. To wcale nie ejst głęboka woda. A chyba lepszy mój pomysł (nie ptrzeczę, że skomplikowany -ale wykonalny) niz kolejna ksiega gości czy "system" newsów...

Nie znasz terminów? I nigdy nie poznasz, jeśli będziesz się zasłaniac pojęciem "głębokiej wody".
Jestes laikiem? A ja myślałem, że programistą. Masz od zleceniodawcy wyciagnąc max wiadomości na temat tego, czego on oczekuje od projektu, a potem.. no cóż.. jeśli czegoś nie wiemy, to:
a) szukamy sami (czasem trzeba coś przeczytać, naprawdę)
cool.gif pytamy zleceniodawcę.

Co ja robię? Poza forum.php.pl, irc.php.pl, dev.php.pl na własne potrzeby pisze modułowy (nazwijmy to dla uproszczenia) CMS na potrzeby mojej strony. Docelowo ma on miec możliwość prostego napisania i dodania dowolnego modułu, dzieki czemu raz będzie to blog, a raz - przykładowo właśnie obieg dokumentów w firmie... zalezy które moduły będą przydatne do projektu. Oczywiście wszystkie moduły muszą być "reuseable", heh.
Zanim zapytasz: kończe pisać instalatora. A żeby nie byc gołosłownym, kilka osób (Seth, It`s-me, kurtz... ) juz widzało moje kody.
BzikOS
Cytat
Nie nauczysz się jeździć na rowerze, jeśli nie zdejmiesz bocznych kółek.

I tu się mylisz. Mi boczne kółka tak się powyginały, że nie stykały się z podłożem i zapierniczałem na 2 kólkach, nie zdając sobie zbytnio z tego sprawy.

Cytat
Zanim zapytasz: kończe pisać instalatora.

Instalator przeważnie pisze się jako ostatni element, więc mam rozumieć, że projekt jest już skończony? biggrin.gif
patrycjusz
hihi... Bulek no to zadanie ode mnie smile.gif
System Zarządzania Flotą Samochodów GPS.
żeby nie było tak ciężko dam ci tylko do zrobienia interfejs pod to :wink:
a w nim m.in.
1. system uwierzetelniający (poziomy admin,dowolna ilość operatorów, serwisant, userzy)na podstawie 4 parametrów dla których generujesz i trzymasz sesje a w nim m.in.:
- dowolna ilość poziomów dostępu zakładanych przez usera(załóżmy że samochodem klienta jeździ cała rodzina i on niechce aby np. jego syn po zalogowaniu sie do systemu [ojciec założył synowi własne konto ale na ten sam samochód -> czyli ten sam abonament] wiedział gdzie był jego ojciec wczoraj z wieczora :wink: )
2. interfejs użytkownika(serwer rzuca ci stringi o ustalonych paramterach), a w najbidniejszej wersji m.in.
-ostatnia pozycja (tutaj generujesz jpg i na nim na podstawie szer. geograficznej i wysokości ustawiasz pozycje samochodu) i:
a) teraz
cool.gif 10 min temu
c) co godz. z 24 godz.
d)z dowolnej daty
-poziom paliwa w baku i tak samo jak pozycja :
a) teraz,
cool.gif 10 min temu itd
- ilość przejechanych kilometrów i zużytej benzyny
3. interefejs admina (tu bym mógł pisać ho,ho i jeszcze troche)

Całość myślę że by ci trochę zajeła a jeżeli jeszcze by działało jak trzeba to wypas :wink: a dodam że system jest znacznie bardziej rozbudowany niż podałem tutaj.
Pozdrawiam patS.
P.S. Umowa handlowa mnie trzyma za pysk więc wiecej nie powiem :wink:
Zepco
No to już zatopiliście chłopaka. A takie miał ambicje. biggrin.gif

A tak serio, to zrób swoją stronę domową tak, aby była jak najbardziej dynamiczna (jak to przystało na php smile.gif ), oparta na bazie. I tam co będziesz chciał, system newsów, jakiś blog i co tam jeszcze wymyślisz. Spróbuj do tego zastasować biblioteki, które są na czasie ADODB, SMARTY itp.

Wiem, że istnieje już wiele podobnych rzeczy, ale to jest dobry materiał do nauki, bo jest tam wszystko, co początkujący powinien wiedzieć od bazy danych, poprzez szablony, do systemu autoryzacji.
scanner
[quote]Zanim zapytasz: kończe pisać instalatora.[/quote]
Instalator przeważnie pisze się jako ostatni element, więc mam rozumieć, że projekt jest już skończony? biggrin.gif[/quote]U mnie system sprawdza istnienie pliku konfiguracyjnego (ktorego tak jak na phpBB nie trzeba edytowac recznie i nie ma go w dystrubucji) i jeśli takowego nie znajdzie, wyswietla sie formularz instalacyjny (dane dostepu do bazy, prefix tabel, konto roota w serwisie), po czym tworzy tabele w bazie i zapisuje config.inc.php - po zakonczeniu pracy user przekierowywany jest na glowna strone tongue.gif
scanner
Posty offtopiczne wydzielone tutaj: http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=7367
Bulka
Wracam z uczelni i widze że temat ładnie sie poszerzył smile.gif

@ Patrycjusz

No chętnie , poza
Cytat
(tutaj generujesz jpg i na nim na podstawie szer. geograficznej i wysokości ustawiasz pozycje samochodu)

wszytsko jest mi znane , a co do generwania jpg-a to kwestia przeczytania paru topców .

@Zepco

Cytat
No to już zatopiliście chłopaka. A takie miał ambicje.  

A tak serio, to zrób swoją stronę domową tak, aby była jak najbardziej dynamiczna (jak to przystało na php  ), oparta na bazie. I tam co będziesz chciał, system newsów, jakiś blog

JA nie wiedze żeby ktoś tu kogoś "zatopił" rolleyes.gif

Po co robić blogi jak można robić skrypty przydatne . Po napisaniu ligi cały scena cossacks się strasznie ucieszyła , że jest coś takiego obecnie . Rejestrują się gracze nawet z Australii. I to właśnie był mój "poligon" wszytsko jest na mysql , jest panel admina , panel dla gracza i takie tam...
To jest druga radość z pisania "programów" to że ktoś korzysta z twego dzieła i mu się bardzo to podoba.
Bakus
Ludziska - Bulka się nie pozbiera...
Dajcie mu jeszcze do napisania portal konkurencyjny dla onetu, lub wp lub wyszukiwarkę ala netsprint smile.gif (no może być ewentualnie google)
Albo się wygrzebie z robotą i to wszystko sprzeda [ale ze mnie optymista winksmiley.jpg ]
Albo padnie z wycieńczenia smile.gif
scanner
A co jest takiego strasznego w onecie?
Moduł do newsów z podziałem na podkategorie, forum, download, sonda, ankiety...
adwol
Cytat
- obsługa dowolnej bazy danych (ADOdb)

Sam ADOdb nie zapewni Ci obsługi dowolnej bazy. Jak już napiszesz sobie zbiór zapytań występujących w Twojej aplikacji, to mogą zajść dwa przypadki:
:arrow: Napiszesz to używając wyłącznie standardowego SQLa, bez żadnych niestandardowych funkcji wbudowanych i własności których nie mają wszystkie rozpatrywane DBMSy. Spowoduje to, że nie będziesz mógł użyć podzapytań i funkcji storowalnych (bo nie ma ich MySQL w stabilnej wersji), nie będziesz mógł uzywać jakichś funkcji wbudowanych (bo nie ma ich np. PostgreSQL), zaczną Ci się rozjeżdzać transakcje bo w każdym DBMSie szczegóły są ciut inne, itp.
:arrow: Napiszesz to pod konkretny DBMS. Będziesz wtedy mógł wycisnąć z bazy wszystko co potrafi, będzie wszystko działało stabilnie i szybko, tylko że wtedy Ci cała abstrakcyjność ADOdb i on sam nie jest na nic potrzebny.

Nikt piszący większy projekt informatyczny nie tworzy go nie wiedząc na jakiej bazie będzie on oparty. To jest jedno z pierwszych i najważniejszych (chyba tylko po wyborze platformy i języka) założeń projektu. Nie da się napisać wydajnej aplikacji działającej na raz na kilku DBMSach bez przepisania prawie wszystkich zapytań, a ich ilości czasami idą w tysiącach, nie uwzględniając nieprzewidzianych szczegółów które wynikną podczas zmiany bazy.

Ostatnio spotkałem się w firmie z potrzebą przemigorwania z jedną dużą aplikacją z Oracla na MSSQL. Jest to naprawdę kawał żmudnej roboty i nie zazdroszczę kumplowi na którego głowę to spadło.

Nie neguję zalet ADOdb, ale nie jest on panaceum na wszystko i nie zapewni możliwosci wyboru dowolnego DBMSa po napisaniu aplikacji.
scanner
@adwol: W nawiasach podałem tylko i wyłącznie przykłady z czego można by skorzystać. Wiem, że nie wszystko się da pieknie i łatwo zrobić na ADOdb - sam się tera zastanawiam jak sprytnie napisać fragment kodu, który będzie niezalezny od bazy a który umozliwi prosta autiinkrementację. Niektóre bazy nie maja atrybutu AutoIncrement, tylko jakieś sekwencje.. a GenID() z ADo niezbyt mi się podoba...
POzatym wiem, że jeśli coś jest uniwersalne, to jest do dupy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.