<script language="JavaScript"> function SprawdzEmail(AdresEmail) { var TestEmail = /^([A-Za-z0-9]w*)@([A-Za-z0-9]w*(.[A-Za-z]w*)+)$/; var Wynik = AdresEmail.match(TestEmail); if (Wynik == null) { alert("mail jest bledny"); return false; } return true; } </script> <script type="text/javascript"> // <![CDATA[ function sprawdz(formularz) { for (i = 0; i < formularz.length; i++) { var pole = formularz.elements[i]; if ((pole.type == "text") && pole.value == "") { alert("Proszę wypełnić wszystkie pola!"); return false; } } return true; } // ]]> </script>
a oto kod formularza
<FORM ACTION="goo2.php" target="k" METHOD="POST" onsubmit="if (sprawdz(this)) return true; return false" onSubmit="return SprawdzEmail(this.email.value);" > <TABLE width="400" height="150" border="0" background="ll.jpg"> <TR> </TR> <TR> </TR> <TR> </TR> <TR> </TR> <TR> </TR> <TR> </TR> <TR> </TR> <TR> </TR> </table> </form>
prosze o pomoc
Witam serdecznie mam pewien problem.Chodzi o to ze jak mam dwa skrypty pierwszy ktory sprawdza czy pola sa puste w formularz a drugi sprawdza poprawnosc wpiania adresu email.Kiedy lacze dwie funkcje ze skryptow do
<FORM ACTION="goo2.php" target="k" METHOD="POST" onsubmit="if (sprawdz(this)) return true; return false" onsubmit="return sprawdz(adres.value)">
wtedy po przycisnieciu przycisku chodzi tylko jedna funkcja.A ja chce zeby chodzily oby dwie.Czyli zeby sprawdzal czy pola sa puste i czy wpisany adres email jest prawidlowy.Moze te dwa oddzielne skrypty mozna jakos polaczyc w jeden skrypt.Ot kod skryptu ktory sprawdza puste miejsca w formularzu
<script LANGUAGE="JavaScript" TYPE="text/javascript"> <!-- /*sprawdza pola czy sa puste*/ function sprawdz(formularz) { for (i = 0; i < formularz.length; i++) { var pole = formularz.elements[i]; if ((pole.type == "text") && (pole.value == "")) { alert("Proszę wypełnić wszystkie pola!"); return false; } } return true; } --> </SCRIPT>
wyswietlenie funkcji w form onsubmit="if (sprawdz(this)) return true; return false"
a to skrypt sprawdzajacy poprawnosc adresu email
<script LANGUAGE="JavaScript" TYPE="text/javascript"> <!-- /*sprawdzanie emaila*/ function sprawdz(email) { if (email != "") { var re = new RegExp("[^@]{1,}[@]{1}[^@.]{1,}[.]{1}[^@]{1,}","gi"); var wynik = re.test(email); if (wynik == true) { window.alert("Adres prawidłowy, wysyłam formularz."); return true; } if (wynik == false) { window.alert("Nieprawidłowy adres e-mail."); return false; } } } --> </SCRIPT> wyswietlenie funkcji w form onsubmit="return sprawdz(email.value)"
Prosze o pomoc i nie zamykanie postu poniewaz czekam na pomoc a jesli bedzie zamkniety to bede mijal sie z celem ktorym jest rozwiazanie mojego problemu