Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: budowa VoIP na localhoscie
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
piotrd
tyle słyszy sie o VoIP i rozmowach za free przez protokół wiec mam pytanie, jeśli postawie sobie serwer np Krasnala winksmiley.jpg to w co muszę go doposażyć aby we własnym zakresie i w domowych warunkach korzystać z bezpłatnego telefonowania ? czy wogole możliwe to jest w ten sposób?
MrMag
Krasnal ma niewiele z VoIPem wspolnego winksmiley.jpg zainstaluj sobie np. skype i mozesz dzwonic do innych userow skypa za darmo.

Jesli sam chcesz swiadczyc uslugi voip z innymi operatorami to musisz sie z nimi dogadac (i tu nagle przestaje sie robic za darmo smile.gif)
piotrd
pytam tylko teoretycznie a krasnala użyłem jako przykład smile.gif
swoja drogą nie jest łatwo sadsmiley02.gif
MrMag
To nie jest tak do konca za darmo smile.gif Mowa oczywiscie o polaczeniach pomiedzy roznymi operatorami telekomunikacyjnymi. Przeciez gdzies musi ten internet zetknac sie z kabelkiem telefonicznym.

Za darmo jest tylko wtedy, gdy rozmawiaja 2 osoby, ktore maja internet - zamiast na gg smile.gif

Jesli chodzi o instalacje to nigdy nie stawialem, ale na googlu pewnie znajda sie artykuly na ten temat - pytanie tylko po co to robic samemu (chyba, ze masz jakas kablowke czy spora grupe osob) smile.gif

Z tego co sie orientuje potrzebujesz
- konto u jakiegos dostawcy
- telefon voip/komp
- oprogramowanie (asterisk?)
Hostis
Spokojnie możesz postawić centralkę u siebie na kilka telefonów smile.gif typu Asterix.

Co do dostawców no to jakiegoś resaller'a Betamax'u ja osobiscie uzywam www.voipdiscount.com bo oferował najtańsze rozmowy na komórkę do polski za 0.23 grosze za minute. I za 40 zł na 3-4 miesiące darmowe 300 minut na tydzień na telefony stacjonarne chyba do 20 krajów miedzy innymi Polski.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.