Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Złożenie kompa - różne wersje
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Cienki1980
Witam

Mam prośbę do wszystkich siedzących na bieżąco w sprzęcie komputerowym ( ja od czasu jak mam laptopa nie śledzę rozwoju sprzętu i nie wiem co jest teraz "lepsze" ).

Prosiłbym o stworzenie zestawu komputerowego z dostępnych podzespołów ze strony http://www.komnet.com.pl/main.php?go=5

Tylko ta strona, tylko te ceny, tylko te podzespoły.

Kilka informacji o kompie i jego przeznaczeniu.
Komputer do użytku firmowo/domowego
- podpięty internet,
- maja chodzić filmy
- prosta obróbka grafiki ( Adobe Photoshop )
- nagrywarka DVD

Sama jednostka, bez monitora i podzespołów, karta dźwiękowa na płycie starczy.

Proszę w odpowiedziach dajcie swoje typy wraz z krótkim uzasadnieniem.

Dziękuję z góry.

EDIT: oczywiście im taniej tym lepiej, nie ma to jednak być maszyna sprzed 30 lat ... biggrin.gif
sztosz
Ciężko, Core2Duo E4300 + płyta na chipsecie Q albo G565. Tyle że nie ma, więc niech zostanie P565. 1024@633 RAM. Dysk SATA-2 16 MB cache z NCQ + jakaś karta graficzna. Moze być GeForce 6200, albo i 7600GT, to od Ciebie zależy. Jak nie grasz w gry to 6200 będzie i tak o wiele za dużo jak na potrzeby, zintegrowany układ sprzed 2 lat by starczył.

Czemu taki procek i płyta? Bo to solidna podstawa która starczy na lata i dobra do ew. rozbudowy. Do tego C2D E4300 kręci sięjak marzenie, a jest najtańszy. Ramu tyle starczy, a można dodać zawsze drógie giga. Dysk, wedle potrzeb jeśli chodzi o rozmiar, ale porównując ceny, nie warto mniej niż 16 MB cache i bez NCQ nic kupować.

A czemu akurat ten sklep? Do tanich nie należy. A są inne tanie i z dobra renomą.
Sokal
Procesor: Intel Core 2 Duo E4300, tani, ale kręci się niesamowicie, do tego jeszcze jakis dobry zestaw chłodzący i spokojne podkręcisz do 3 GHz
Płyta główna: MSI.P6N SLI-F V.2 650i S775 SI/SA BOX. Powód? Nie ma Asusów ;P
Pamiątki: w tym sklepie nie ma żadnych dobrych biggrin.gif GoodRam 2 x 1 GB PC6400 800MHz
Obudowa: Twój wybór winksmiley.jpg
Dysk: SEAGATE SATA2 ST3320620AS 320GB 16MB
Grafika: GeForce 7900 GS, nie opłaca się kupować tych z serii 8xxx bo do DX 10 i tak się nie nadają ;P a w DX 9 7900GS jest i tak lepszy
Nagrywarka DVD: Nec, LG albo Pioneer
Zasilacz: Tagan TG480-U22
Chłodzenie: Scythe Infinity SCINF-1000
Razem to będzie gdzieś 2750 zł a będziesz mógł kręcić winksmiley.jpg
Cienki1980
Dzięki sztosz za pierwszą opinię biggrin.gif

Cytat(sztosz @ 2.08.2007, 13:24:43 ) *
A czemu akurat ten sklep? Do tanich nie należy. A są inne tanie i z dobra renomą.

No cóż, komp jest dla mojej siostry, która handluje na allegro, komp jest jej niezbędny a aktualny właśnie odmawia posłuszeństwa. Wkurzyła się i na dniach chce kupić coś nowego ( znając ją pojedzie dziś ) a niestety jest to jedyny sklep w okolicy ( tak to bywa jak się mieszka w dziurze zabitej dechami tongue.gif ). Do tego jeszcze dochodzą zakupy na raty.

Wiem, że jest taniej i z większym wyborem, ale na dzień dzisiejszy nie może sobie siostra pozwolić na zwłokę.

Czekam na kolejne opinie.

EDIT: Sokal ten sprzęt ma nie być do kręcenia .. jeżeli kiedykolwiek ktoś odpali na nim grę to będzie to max Projekt IGI 2 biggrin.gif ... no może FarCry .. ale pewnie na to nikt nie będzie miał czasu biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.