Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Rozmowy w czasie rzeczywistym.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Predator446
Witam...
Mam pytanie w jaki sposób poprzez PHP osiągnąć rozmowy w czasie rzeczywistym (czat). Czy wykorzystać do tego JS czy może AJAX. Proszę o odpowiedz z opisem działania tego.
Pozdrawiam...
kossa
Najprościej to chyba:

form z treścią wypowiedzi > submit i zapis do bazy > refresh strony co np. 3 sek. i pobieranie danych z bazy

Łukasz

edit:

refresh możesz wykonywać na różne sposoby (meta, js itp) tak samo odwołania do bazy, ajax też można wykorzystać, wszystko zależy od efektu jaki chcesz osiągnąć
.radex
w czasie rzeczywistym? zdecydowanie przyda się ajax. taka mała podpowiedz: w petli JS, jak odpalasz pobieranie danych ze skryptu to użyj funkcji setInterval, żeby nie zamulić przeglądarki, a wykonywać pobieranie co powiedzmy 1500 ms
szagi3891
Właśnie również jestem w trakcie pisania czatu opartego na ajaxie. Co do samego js to polecam JQuery. Bardzo zgrabna biblioteczka, użycie dziecinnie proste oraz bardzo fajna dokumentacja a co lepsze jak narazie nie zdarzyło mi się żeby nie działały skrypty na jakiejś przeglądarce smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.