Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: moja strona http://www.dawid-d.c0.pl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
mc-money
zapraszam na moja strone www. a jest ona pod adresem http://www.dawid-d.c0.pl a jest tam duzo linków, dowcipów, obrazków, jest forum, sqoutbox, sondy, logowanie, rejestracja, swiat mp3, downloader, i tak dalej a to wszystko zrobilem ja pod adresem http://www.dawid-d.c0.pl.

---
To reklama, czy do oceny?? Proszę napisać...
tiraeth
empathon
Uważam że odwaliłeś kawał dobrej roboty i z pewności wiele nauczyłeś się tworząc tą stronę smile.gif
I choć widać ile pracy i wysiłku w nią włożyłeś mam parę uwag które, jak mam nadzieje, pozwolą Ci rozwijać umiejętności we właściwym kierunku smile.gif
Po pierwsze w przyszłości musisz zastanowić się dokładnie o czym ma być dana strona. Jeśli ma to być Twoja strona domowa,portfolio czy też osobisty dziennik postaraj się żeby treść na niej zawarta dotyczyła Ciebie, była jakoś powiązana a nie była zbiorem mnie lub bardziej chaotycznych treści skopiowanych z tego co znalazłeś na dysku twardym. Powinna wyrażać Ciebie. Jeśli chciałeś zrobić stronę rozrywkową musisz się zdecydować czego ona ma dotyczyć. Jak to mówią "jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego". Podpatrz jak to robią profesjonaliści i porównaj z tym co stworzyłeś. Jeśli chcesz żeby strona została zauważona musisz wymyślić coś oryginalnego, coś czego jeszcze nie było. Takich stron domowych jak Twoja są miliony i internauta nawet nie przystanie by przeczytać wiadomość powitalną bo niczym go nie zainteresowałeś. Najważniejszym etapem tworzenia jest pomysł i planowanie. Reszta to tylko wykonanie, które przy dobrym pomyśle nawet kiepskie nie wpłynie na popularność ( patrz np. myspace.com ), choć oczywiście powinno być jak najlepsze.
Teraz parę słów odnośnie wykonania i treści strony.

Treść:
  • wklejasz czyjeś teksty i grafiki bez żadnej informacji skąd pochodzą a sam w regulaminie zabraniasz ich kopiowania jakby były Twoja własnością - tak nie wolno

Użyteczność:
  • marginesy przy tekstach
  • zbyt duża ilość ruszających się elementów - to rozprasza
  • galeria jest zbiorem powklejanych obrazków - miniatury, podział na kategorie
  • teksty powinieneś pisać w edytorze posiadającym opcje sprawdzania pisowni a PRZEDE WSZYSTKIM - powinieneś je co najmniej raz przeczytać!
  • spójny wygląd - rozumiem, że chciałeś urozmaicić wygląd ale musisz zrobić to w inny sposób - użytkownik na pierwszy rzut oka powinien stwierdzać, że jest teraz na Twojej stronie
  • linki powinny informować o tym do czego prowadza a nie na zasadzie "strona 1" itd.
  • jaki cel jest rejestracji na takiej stronie? nie powinieneś wklejać czegoś tylko dlatego, że możesz.
Eh ta lista powinna być dużo dłuższa ale powinieneś najpierw uporać się z tym.

Od strony technicznej:
  • strona jest za ciężka - zbyt dużo grafiki - miniaturki w galerii
  • kod... w sieci znajdziesz wiele artykułów opisujących to zagadnienie, nie zapominaj o czymś takim jak manual
  • nie powinieneś podawać adresu email w postaci jawnej czyli costam@costam.pl - Twoja skrzynkę zaleje zaraz fala spamu - możesz np wstawić za @ obrazek z tym znakiem
Popraw najpierw to o czym napisałem, reszta przyjdzie Ci z czasem i doświadczeniem. Gdy się z tym uporasz daj ponownie do oceny. Przed Tobą daleka droga, musisz się uczyć i brać przykład z lepszych.
Powodzenia.

Ps. Powinieneś w temacie poprosić o ocenę bo inaczej moderator może uznać Twój post za reklamę - co jest tu zabronione.
Ludvik
Teksty są kompletnie nieczytelne... Zero interpunkcji, ortografia na nienajlepszym poziomie. brak polskich liter miejscami. Nie będę pisał nic o treści, bo nie mam ochoty tego (w takiej formie) czytać. Jak pojawią się kropki i przecinki, to będziemy dyskutować zupełnie inaczej. Sens zdań nie trzyma się kupy. Duzo krzyku (dużych liter) i bezsensownej grafiki. Po co tyle tych emotikonek i marquee? Chyba, że chcesz mieć na sumieniu jakiegoś epileptyka winksmiley.jpg

Menu z painta jest koszmarne. Można zrobić dużo przystępniejsze menu bez jakiejkolwiek grafiki. W ogóle, co to za numer z tym topem? Zasmarowałeś autora/copyright/adres strony, z której pochodzi top? Poza tym, nic sobą nie reprezentuje, takie sobie strzałki w paski. Top powinien reprezentować, w pewnym sensie, Twoją stronę.

Linki ze strzałkami też są chybione. Możesz je pogrubić i podkreślić, jeżeli chcesz je wyróżnić w tekście. Poza tym, zanim kliknę "tutaj", muszę przeczytać, co tak naprawdę kryje się pod tym odnośnikiem.

Radzę Ci najpierw popracować nad treścią, a kod jest tu sprawą drugorzędną. Jak będzie wszystko czytelne, to wtedy można zacząć walczyć z HTML`em.

Cytat
Ps. Powinieneś w temacie poprosić o ocenę bo inaczej moderator może uznać Twój post za reklamę - co jest tu zabronione.

Słuszna uwaga. Post wygląda bardziej jak reklama, niż zaproszenie do oceny.

Jeszcze na koniec:
[][][][][]winksmiley.jpg(*^%^%$&^*^%% Co to ma być? ()&)&{}{}{)(*)(*(_][][][][
vip3r
Wg. mnei to jest raklama ani be ani me o ocenianianiu.
empathon
Cytat(vip3r @ 5.08.2007, 16:57:57 ) *
Wg. mnei to jest raklama ani be ani me o ocenianianiu.

tiraeth zmoderował ten post i zamknął topic ale na moją prośbę pozwolił się wypowiedzieć.
Czemu go o to poprosiłem? Bo chce dać tej autorowi tej strony szanse. Każdy od czegoś zaczynał. Ważne żeby ktoś wskazał właściwa drogę rozwoju, zwrócił uwagę co robi się źle.
skowron-line
nie no moim zdaniem kozak normalnie web 3.0.

Ta strona to jakis koszmar laduje sie niewiadomo ile a wyglad uuuu szkoda gadac
lectric
skasuj ja szybko smile.gif
vip3r
a strona ogolnie mowiac MASAKRA 1/10
empathon
Nie uważacie, że ocenę należy dostosować do danej osoby? Jeśli jeden z działów jest o "bajkach" to chyba to coś mówi o wieku twórcy.
Wasze komentarze mogą tylko zniechęcić do nauki i starań. Zero konstruktywnej krytyki, rad - tylko złośliwe komentarze. Przypomnijcie sobie jak wyglądały wasze pierwsze strony.

-- edit --
~phpion.com nie chodzi mi o to jak teraz te strony wyglądają. Chodzi o to jak samo oceniacie na jakim poziomie stały. Przecież chyba nie sądzisz, że uważam tą stronę za cudowną? Co do tutoriali to tak jak napisałem - trzeba najpierw wskazać drogę. Znalezienie jej samemu jest dużo bardziej pracochłonne. Ja np. parę lat temu cieszyłbym się, że ktoś powiedział mi co jest źle i co trzeba z tym zrobić.
phpion
Cytat(empathon @ 5.08.2007, 18:26:56 ) *
Przypomnijcie sobie jak wyglądały wasze pierwsze strony.

Takie zdania wg mnie troszkę mijają się z celem. Większość ludzi z forum swoje pierwsze strony stworzyło ładnych kilka lat temu. Jak wiadomo w tamtych czasach strony (patrząc z dzisiejszego punktu widzenia) były totalnymi koszmarkami. Ponadto dzisiaj Internet zawiera masę materiałów, tutoriali, manuali z których można bez problemu czerpać wiedzę. Można również wzorować się na innych stronach, które przystają do obecnych standardów.
Co do samej strony: popieram opinie poprzedników. Strona katastroficzna, wizualnie totalne bezguście...
vip3r
Dobra pamietam ze sie ze mnei smiali ludzie z moich stron, na amatora dam 5/10 wiec dobry wynik.
Kildyt
A mi stronka nie działa. Otwiera się strona hostingu. Szkoda.
Ludvik
Cytat
Przypomnijcie sobie jak wyglądały wasze pierwsze strony.

Może nie były one najpiękniejsze i najlepsze od strony kodu, ale były pisane poprawną polszczyzną. To chyba nie wymaga wiedzy w zakresie programowania?

Do grafiki się przyczepiłem, bo logo wygląda na kradzione (chyba, że ten prostokąt z wystającymi ogonkami to celowy zabieg...). Efektów z painta też na siłę nie pchałem winksmiley.jpg

Temat: Bykom STOP
strife
Strona nie działa. Jeśli autor będzie chciał aby temat został odblokowany niech wyśle mi PW z poprawnym adresem, a także jednoznacznie napisze, że jest to do oceny, ponieważ wiele osób pomyślało, że dajesz nam tutaj reklamę, co oczywiście nie jest tu mile widziane i zapewne nie taki był Twój zamiar ...

Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.