Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JS] funkcja mail() - statystyka wiadomości
Forum PHP.pl > Forum > PHP
smarcz
Witam!

Mam takie pytanie, czy ktoś może się borykał z problemem statystyki odczytanych wiadomości wysłanych za pomocą funkcji mail().

Chodzi o to, jak sprawdzić czy użytkownik odczytał wysłaną wiadomość bez potrzeby kliknięcia w konkretny link.

Już raz pytałem o tą sprawę. Pytanie dołączyłem do dyskusji o funkcji mail() i chyba nie zostało dostrzeżone.

Z góry dzięki za każdą podpowiedź.
Kicok
1. Odpal sobie swojego klienta pocztowego
2. Utwórz nową wiadomość o temacie "test" i treści "test" i wyślij ją sam do siebie
3. Utwórz nową wiadomość o temacie "test", treści "test" i z zaznaczoną opcją "Żądaj potwierdzenia dostarczenia wiadomości" i wyślij ją sam do siebie
4. Odbierz oba maile
5. Otwórz ich źródło (domyślnie Ctrl+U)
6. Porównaj nagłówki
smarcz
Tak, zgadza się - w nagłówku pojawiła się linijka: Disposition-notification-to: x@xxx.pl - linia ta pyta o potwierdzeni wiadomości.

Może nie dokładnie skonstruowałem pytanie, chciałbym badać za pomocą php i mysqla - skuteczność wysyłanych wiadomości.

W liście chciałbym załączać kod który wysyłał by po otwarciu wiadomości na serwer zwrotny kod identyfikacyjny wiadomości wygenerowany w trakcie wysyłania listu.

Aby wygenerować link i sprawdzić czy osoba klikneła w niego - potrafię, ale chciałbym aby osoba która nie klikneła w link oznaczona została jako ta co wiadomość przeczytała [chciałbym wy separować od tej co wiadomości w ogóle nie otworzyła]smile.gif

Co zastosować. AJAX - kod JS? A może inne rozwiązanie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.