Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odpowiednik str_replace()
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
gilbo
Czy istnieje jakiś odpowiednik funkcji str_replace w JS?

Potrzebuję tego, aby zamienić Polskie literki na unikody przed wysłaniem formularza ale nie chodzi mi o funkcję escape() tylko tak, żeby zmieniało np. ó na ó albo ą na Ą i to koniecznie przed wysłaniem bo wysyłam Ajaxem i właśnie coś się przez to psuje, więc może jest już jakaś taka gotowa funkcja?

Narazie dałem escape przy wysyłaniu i unescape przy wyświetlaniu ale to za dużo kodu dodatkowego, więc proszę o pomoc.

Pozdrawiam
phpion
replace
gilbo
Dzięki za odpowiedź, ale pojawiło się kolejne pytanie, mianowicie jak tam upchnąć tablicę?smile.gif

Bo niestety nie działa tak jak w zwykłym str_replace że daje się poprostu dwie tablice...
Może jakiś odpowiednik foreach?

EDIT:
OK JUŻ SOBIE PORADZIŁEM.
Jeżeli kogoś zainteresowało by rozwiązanie (użyłem poprostu pętli for):
  1. <script text="text/javascript">
  2. function bezPolskich(text){
  3. var polskie = new Array('ą','ć','ę','ł','ń','ó','ś','ź','ż','Ą','Ć','Ę','Ł','Ń','Ó','Ś','Ź','Ż');
  4. var unicode = new Array('&#x105;','&#x107;','&#x119;','&#x142;','&#x144;','&#xF3;','&#x15B;','&#x17A;','&#x17C;',
  5. '&#x104;','&#x106;','&#x118;','&#x141;','&#x143;','&#haha.gif3;','&#x15A;','&#x179;','&#x17B;');
  6. for(i=0;i<18;i++){
  7. text = text.replace(polskie[i], unicode[i]);
  8. }
  9. return text;
  10. }

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za odp!
kufalo
  1. function bezPolskich(t){return t.replace(/[ąćęłńóśźż]/gi,function(i){return'&#x'+i.charCodeAt().toString(16)+';'})}
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.